Pandemi sürecinden sonra genç işsizlik patlayabilir | Güney Gazetesi Mersin

Pandemi sürecinden sonra genç işsizlik patlayabilir

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan’a göre, pandemi sürecinde uygulanan işten çıkarma yasası nedeniyle işsizlik rakamlarında aşırı artış olmadı. Ama bu alanda bir sıkışma var.

Pandemi sürecinden sonra genç işsizlik patlayabilir


ZELİHA ÖZİPEK

 

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, pandemi sürecinde işten çıkarmalara kısıtlama getirilmesi nedeniyle işsizlik rakamlarında büyük artış olmadığını belirterek “Bu kısıtlamaların yarattığı büyük bir sıkışma var. Üretime dayalı sektörler büyük fedakarlıklar yaparak çalışanlarını istihdama devam etti. Bu konuda öz kaynaklarını tüketti ama çalışanlarını korudu” dedi. Kızıltan, yeni dönemde “Ev Genci” olarak anılan genç işsizler konusuna eğilmek gerektiğini ifade etti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin’de ve Türkiye’de genç işsizlik sorununun giderek büyüdüğünü, pandemi nedeniyle işten çıkarmanın yasaklanmasının işsizlik rakamlarının büyümesini şimdilik engellendiğini söyledi.

“Pandemi nedeniyle işten çıkartmalara gelen kısıtlama ve bazı yasaklamalardan dolayı işsizlik rakamlarında normalde beklenen büyük artışlar olmamış gibi görünse de, bu kısıtlamaların yarattığı büyük bir sıkışma var” diyen Ayhan Kızıltan, Üretime dayalı sektörler büyük fedakarlıklar yaparak çalışanlarını istihdama devam etti. Bu konuda öz kaynaklarını tüketti ama çalışanlarını korudu. Ancak özellikle hizmetler sektörü için bunu söyleyemiyoruz, çünkü pandemi kısıtlamalarından en çok etkilenenler onlar oldu. Tüm bu sorunlar arasında hem pandeminin yarattığı küçülme hem de yeni iş alanlarının yaratılamaması sadece var olan işsizlerin değil, genç işsizlerin de iş bulamamasına neden oldu” dedi.

Özellikle genç işsizliğin Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi olduğunu ifade eden Kızıltan,  “Ne yazık ki büyük emekler ve harcamalar yaparak eğittiğimiz gençler evde oturuyor. “Ev genci” diye bir tanım türedi. Bu noktada bunun başka nedenleri de var. Örneğin, bu gençlerin iş deneyimlerinin olmaması firmalar tarafından sürekli bir mazeret olarak sunuluyor. Bu noktada hem devletin genç istihdamına doğrudan destekler vermesi hem de iş dünyasının da daha esnek olması, geleceğin iş gücü olacak bu gençlere farklı fırsatlar tanıması gerekir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda üyelerimizi hem bilgilendirecek, firmaları genç istihdamının içine çekecek hem de genç istihdamına yöneltecek farklı projeler hazırlıyoruz” dedi.

 

“GENÇLERİMİZ STAJ İÇİN YALVARMAMALI”

 

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı koordinasyonunda hazırlanan bir istihdam ve staj programının başladığını, gençlere daha çok staj imkânı veren bu program daha da yaygınlaşması gerektiğini kaydeden Kızıltan, “Bu sadece gençlerin güvenini arttıracak bir konu değil, gençlerin iş dünyasına, Türkiye ekonomisine ve ülkemizin geleceğine olan güvenlerini arttıracak bir konudur. Gençlerimiz staj için kapılarda bekleyen ve yalvaran olmamalı, tam aksine staj yerini seçebilen bir konuma gelmelidir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak gençleri ülkemizin en büyük zenginliği olarak görüyoruz. Mersin’in yarınını kurtarmak için gençlerin doğru eğitim, iş başı eğitim ve etkin staj alabilmeleri için farklı projeler içindeyiz. Tüm bu sorunları Cumhuriyetimizin kurulduğu o sıkıntılı günlerde olduğu gibi eğitebildiğimiz, meslek sahibi yapabildiğimiz, ekonomiye entegre edebildiğimiz, evrensel değerlerle beraber bir ülkü verebildiğimiz, aklı bilimle ve ilimle dolu insanımız, özellikle gençlerimiz çözecektir” ifadelerini kullandı.