AKP iktidarının, Türkiye gündemi yoğunken yine büyük özelleştirmeler yaptığını belirten CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.
AKP iktidarındaki özelleştirmelerin kaynak yaratmaktan çok, kamudaki kaynakları yok ettiğini belirten CHP’li Başarır, “6 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’ye göre; Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye’nin 12 ilindeki mülkiyeti kamuya ait arazilerin özelleştirilmesi kararlaştırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait araziler de yer aldı. AKP iktidarı, içeride ve dışarıdaki başarısız politikalarını; kamu kaynaklarını özelleştirerek kapamaya çalışıyor, kaynak yaratmaya çalışıyor. Türkiye’nin 81 ilinde özelleştirmedikleri tek bir yer bile kalmamış vaziyette. Bu kararla da mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait olan arazileri özelleştiriyorlar. Cumhuriyet kazanımlarını bir bir yok etmeye ant içmiş gibi her şeyi özelleştiriyorlar. Erzincan, Tokat, İstanbul, Gümüşhane, Kırklareli, Muğla… Sadece bir günde arazilerin özelleştirildiği illerimizden bazıları. Her gün, Resmi Gazete’de bu özelleştirmeleri görmekteyiz, AKP iktidarı bu politikadan vazgeçmelidir” dedi.
Özelleştirmenin uygulanmaya başlandığı 1986 yılından AKP iktidarı dönemine kadar olan özelleştirme bedeliyle, AKP iktidarının başlangıcından günümüze kadar yapılan özelleştirme bedellerinde bir uçurum olduğunu kaydeden CHP’li Başarır, “1986-2003 döneminde toplam 8 milyar 240 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirilirken, 2003 yılından günümüze kadar ise 60 milyar dolar civarında özelleştirme gerçekleştirilmiştir. Burada ciddi bir uçurum bulunmakta. Kamuya ait arazilerimiz ne yazık ki özelleştirilmektedir. AKP iktidarı, parayı nereden temin edeceğini şaşırdığı için, eksi rezervleri bir şekilde kapatmaya çalıştığı için özelleştirme yoluna gitmekte ve memleketi parsel parsel özelleştirmektedir” ifadelerine yer verdi.
CHP’li Ali Mahir Başarır, yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi;
“6 Nisan 2021 tarihli ve 31446 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kamu arazilerinin özelleştirmelerinin nedenleri nelerdir? Bu alanların özelleştirilmesi, Özelleştirme İdaresi Yönetmeliği’nde belirtilen ihale usullerinden; kapalı teklif, fiyat ve teklif isteme, açık teklif, pazarlık ve yarışma usullerinden hangisine göre yapılacaktır? 2002 yılından günümüze kadar; kamu arazilerinin yüzde kaçı özelleştirilmiştir? Bu özelleştirmelerin nedeni, Hazine’nin kasasındaki eksi rezervlerden ötürü kaynak yaratmak mıdır? 2002 yılından bu yana; kaç liman, elektrik santrali, işletme, otel/sosyal tesis, taşınmaz, maden sahası, gemi, makine-teçhizat özelleştirilmiştir? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildikten sonra, ne kadar alanlık kamu arazisi özelleştirilmiştir? Bu özelleştirmelerden ne kadar gelir elde edilmiştir? Özelleştirilen arazilerin, illere göre dağılımı nasıldır? 1986 yılından AKP iktidarı dönemine kadar 8.2 milyar dolarlık özelleştirme yapılırken, AKP’nin iktidara geldiği 2003 yılından günümüze kadar yaklaşık 60 milyar dolarlık özelleştirme yapılmasının gerekçeleri nelerdir?”