Çiftçiler zor durumda | Güney Gazetesi Mersin

Çiftçiler zor durumda

Çiftçiler zor durumda


 

ZELİHA ÖZİPEK

 

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, çiftçilerin girdi maliyetlerinin çok fazla arttığını, kredi borcu altında ezildiğini ve tarım kredi kooperatiflerinin çiftçilerinin ürünlerini pazarlama noktasında hiçbir şekilde çiftçiye yardımcı olmadığına dikkat çekti. Girdi maliyetlerinin yüksek oranda artmasına da değinen Yılmaz, “Tarımdaki en sıkıntılı olay ise üretim maliyetleri. Üretim maliyetleri çok yükseldi. Son 2-3 yılda üretim maliyetleri yüzde 300-400’lere kadar arttı. Dövizdeki artışlar sebebiyle enflasyon sebebiyle ilaç fiyatları, gübre fiyatları iyice arttı” dedi.

Dövizdeki hareketlilik ve ekonomik krizle birlikte çiftçilerin sorunları gün geçtikçe büyüyor. Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, son yıllarda çiftçilerinin girdi maliyetlerinin çok arttığına ve çiftçilerin pazar bulma konusunda çok zorlandığına dikkat çekti. Çiftçinin borç batağı içerisinde olduğunu söyleyen Yılmaz, “Pandemi olsa da olmasa da çiftçilerimiz borç batağı içerisinde.Çiftçi tarım yapabilmek için araç gereç, gübre, ilaç vs. girdilere karşı, kredi ile ayakta durmaya çalışıyor.  Fakat ödeme günü geldiği için çiftçi bu borç batağı içinde kıvranıp duruyor.Her yıl birkaç tane banka arasında çiftçilerimiz gelip gidiyor. Çiftçilerimiz bazı zamanlar Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından icraya veriliyor, malları satışa çıkartılıyor, bankalar tarafından çiftçilerin arazileri ve mal varlıkları satışa çıkartılıyor. Mersin’de de bu süreçler yaşanıyor” dedi.

 

“ÇİFTÇİLER KREDİLERİNİ DOLDURMUŞ DURUMDA”

 

Şu anda çiftçilerin Ziraat Bankasında kredilerini doldurduğunu söyleyen Yılmaz, “Şu anda çiftçilere en yakın ve biraz daha ucuz kredi veren Ziraat Bankası’nda çiftçiler kredilerini doldurmuş durumda. Bu kredilerdeki sıkışıklığını da çiftçilerimiz diğer bankalardan kredi çekerek Ziraat Bankasındaki borç alarak kapatmaya çalışıyorlar” dedi. Çiftçiye destek verilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Aynı zamanda çiftçi borç batağından kurtulması, tarımın yapabilmesi, ekip biçmesi için Tarım Kedi Kooperatifleri aracılığıyla veya tarıma dayalı Birlikler aracılığı ile faizsiz 3 yıl ertelemeli çiftçiye nefes kredisi verilmesi şart. Çiftçilerimizin bir kooperatifi olmalı, üretilen ürüne sahip çıkılabilecek ona pazar oluşturabilecek bir sistem olması lazım. Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu noktada yapabileceği şeyler var diye düşünüyoruz. Öneriyoruz, söylüyoruz ama bir değişiklik göremiyoruz. Bu kooperatifler Türkiye’de her yerde var ama maalesef ekonomik yönden çiftçiye bir katkısı yok diyebiliriz. Piyasa koşullarına göre çiftçiye ürün satıyorlar ama çiftçinin ürünlerinin pazarlanması noktasında zerre kadar bu kooperatiflerin katkısı olmuyor. Bunların daha günün koşullarına uydurulup, güncellenmesi gerekiyor. Çiftçiye destek olabilmesi noktasında çalışmalar yapılması gerekiyor.