Pandemi gölgesinde ‘Hıdırellez’ kutlaması | Güney Gazetesi Mersin

Pandemi gölgesinde ‘Hıdırellez’ kutlaması

Pandemi gölgesinde ‘Hıdırellez’ kutlaması


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, her yıl 5-6 Mayıs’ta kutlanan Hıdırellez’i bu yıl renkli görüntülerle karşıladı. Salgın nedeniyle ilan edilen tam kapanma sürecinde Büyükşehir’in sahilde düzenlediği küçük çaplı organizasyonda Roman vatandaşlar baharı geride bırakıp yazı şarkılarla karşıladı. Salgın sürecinde maddi sıkıntılar yaşayan 59 Roman müzisyene bu organizasyonda toplam 27 bin 100 lira maddi destek sağlandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’nin 5-6 Mayıs’ta kutlanan Hıdırellez için bu yıl düzenlediği organizasyonda renkli görüntüler ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi, bu yıl tam kapanma sürecine denk gelen Hıdırellez kutlamalarında 59 Roman müzisyeni Kültür Park’ta buluşturdu. Burada düzenlenen küçük ölçekli organizasyonda şarkılar söylendi, ateş yakıldı ve dans edildi. Salgın sürecinde maddi zorluklar yaşayan Roman müzisyenlere Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonla maddi destek sağladı.

 

MERSİN’DE ROMANLAR HIDIRELLEZ’İ COŞKUYLA KARŞILADI

 

Mersin’in Akdeniz İlçesi Turgutreis Mahallesi’nde yoğun olarak yaşayan ve geleneklerini yaşatan Romanlar, Hıdırellez’i bu yıl pandeminin gölgesinde karşıladı. Anadolu, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde ‘bayram’ olarak değerlendirilen Hıdırellez’in, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olduğu düşünülerek, ‘baharın habercisi’ olduğuna inanılıyor. Roman vatandaşlara daha büyük anlamlar ifade eden Hıdırellez için bu yıl Mersin Büyükşehir Belediyesi anlamlı bir organizasyona imza attı.

 

59 ROMAN MÜZİSYENE TOPLAM 27 BİN 100 LİRA DESTEK VERİLDİ

 

Hıdırellez kutlamaları için Büyükşehir’in sahil şeridindeki Kültür Park içerisinde yer alan Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda düzenlediği organizasyona 59 Roman müzisyen katıldı. Açık hava, sosyal mesafe ve maske kullanımına dikkat edilen organizasyonda 3 şarkı söylendi. Meydanda yakılan ateşin etrafında dans eden Romanlar, baharı geride bırakarak yazı şarkılarla karşıladı. Romanlar, renkli kostümleri ve saçlarındaki papatya taçlarının yanı sıra en çok da taşıdıkları coşku ve neşeyle dikkat çekti. “Ederlezi”, “Geliyor Geliyor” ve “İlle De Roman Olsun” şarkılarını söyleyen Roman müzisyenlere yapılan toplam 27 bin 100 liralık destek de yaşadıkları zorlu süreçte merhem oldu.

 

“HIDIRELLEZ’İN COŞKUSUNU ONLARLA YAŞAYALIM İSTEDİK”

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, organizasyonu düzenleme amaçlarını şu cümlelerle anlattı:

“Bugün, zaten her zaman özel bir takım etkinliklerle kutlanıyor. Biz buna bir farklılık getirelim, bir anlam kazandıralım, bu coşkuya eşlik edelim istedik. Roman vatandaşlarımızın özellikle bir marşı niteliğinde olan Ederlezi şarkısıyla birlikte burada söyleyecekleri parçalarla Hıdırellez’in coşkusunu onlarla yaşayalım istedik. Tabi bizim amacımız aynı zamanda Roman vatandaşlarımıza maddi destek de sağlamak.”

 

“BİR YANDAN DA YENİLENMEDİR ASLINDA HIDIRELLEZ”

 

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, baharın Romanlar için çok kıymetli olduğunu vurguladı. Hıdırellez’in de bir yandan toprağın uyanışını bir yandan da arınma anlamı taşıdığını belirten Daylam, gençlerin o gün evlerin kapısına çiçekler astığını söyledi. O sabah başlayan şenliklerle arınmaları gerektiğini anlayan insanların ilk olarak ırmağa gidip yıkandıklarını anlatan Daylam, “5 Mayıs günü insanlar suya girerler. Orada aslında temizlenirler. Bir yandan da yenilenmedir aslında bu. Hem doğaya karşı olan saygı ve sevgi hem de beklentileri anlatıyor aslında. Şenlikler büyük bir coşkuyla kutlanır, büyük bir Roman ateşi yakılır ve ateşin üzerinden herkes atlar” dedi.