ZELİHA ÖZİPEK
Türkiye’de 15 aydır devam eden uzaktan eğitim sürecini gazetemize değerlendiren Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, bu süreçte sadece yüzde 20 öğrencinin uzaktan eğitim olanaklarından faydalandığına dikkat çekti. Sümbül, “Türkiye uzaktan eğitiminde en uzun süre kalan dünyadaki dördüncü ülke. Uzaktan eğitimin devam ettiği 3 dönem boyunca sorunlar katlayarak, büyüyerek devam etti ve buna kanıt olarak Milli Eğitim Bakanlığı 4 milyon öğrencinin EBA sistemine giremediğini de duyurdu” dedi.
Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 15 aydır devam eden uzaktan eğitimin sürecindeki problemleri gazetemize değerlendirdi. Uzaktan eğitimin en uzun süre uygulandığı dördüncü ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Sümbül, bu süreçte oluşan bu problemlerin giderilmesinin çok zor olacağını iddia etti. Sümbül, “Milli Eğitim Bakanlığı açısından rahat yönetilebilir bir şey olarak gözüküyor olabilir ama eğitimdeki problemlerin giderilmesi açısından çok büyük bir sorun. Uzaktan eğitimin devam ettiği 3 dönem boyunca sorunlar katlayarak, büyüyerek bugüne gelmesine yol açtı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu gerçekten yeteri kadar önlem almayan bakanlığın bu konudaki uygulamalarıdır. Buna sessiz kalmayacağımızı belirtmek istiyorum. Çünkü zaten eğitimde önemli problemlerle devam eden bir sistem vardı ve bu sistem özellikle sınav odaklı devam ettiriliyordu. Bu neden parası olanın çok daha rahat öne çıktığı, çok daha rahat eğitim hakkında faydalandığı ama bilimsel, laik, kamusal ve ana dilinde eğitim açısından da önemli problemlerin ortaya çıktığı bir sistemdir” dedi.
“SORUNLAR DAHA DA BÜYÜYOR”
Şu anda öğrencilerin sadece yüzde 20’sinin uzaktan eğitime ulaşabildiğini söyleyen Sümbül, “Uzaktan eğitime erişim için teknolojik olanakları olmayan ya da evlerinde 1’den fazla öğrencinin olduğu imkanlarda öğrencileri düşündüğümüzde bu sorunun ne kadar vahim bir sorun olduğunu görebiliyoruz. Bir de buna internet altyapısı ve EBA’daki problemler eklendiğinde bu sorun daha da büyüyor. Bununla ilgili sendikamız yaptığı anket var ve öğrencilerin ancak yüzde 20’sinin uzaktan eğitime katılabildiği büyük bir kısmının uzaktan eğitime ulaşamadığı gösteriyor. Bu konuda bakanlığın rakamları bile önce 1.5 milyon civarındayken daha sonra 4 milyon öğrencinin EBA sistemine giremediğini rakamlarıyla duyurdu. Bu gerçekten çok vahim bir durum. Bu nedenle de Türkiye bir dönem daha uzaktan eğitim yapılması eğitimdeki bu handikabın çok daha önemli bir aşamaya geçeceğini gösteriyor” diye konuştu.
“TEK MERKEZDEN ZİYADE ORTAK AKILLA YÖNETİLMELİ”
“Eğitim sürecini tek merkezden yönetilmesinden ziyade bilim çevrelerinin , pedagoglarının ve eğitimin bütün bilşenlerinin katıldığı ortak bir akılla bu sürecin yürütülmesi gerekiyor” diye tavsiyede bulunan Sümbül, “Problemlerin azaltılmasında bu sürecin daha aklı selim yürütülebileceğine dikkat çektik ama ısrarla dinlenmedi. Böylece aç kapalarla eğitim yazma tahtasına dönüştürüldü. Gerçekten bu kararsızlıklar eğitimin bütün bileşenlerini zor durumda bıraktı. Aileler ve veliler boyut çok daha feci durumda gözüküyor” dedi.
“HAZİRAN AYINDA OKULLARIN AÇILMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Haziran ayında okulların açılmasının pek mümkün olmadığını iddia eden Sümbül, “Eğitimde şu ana kadar aşılama süreci iyi gitmiyordu. Son dönemlerde 40 yaşa kadar aşılamanın yapılacağını dair açıklamalar yapıldı. Bunlar olumlu açıklamalar ama bunların pratiğe uygulanması gerekiyor. Bir an önce tüm eğitim bileşenlerinin aşılanması gerekiyor ki haziran dönemi veya önümüzdeki dönem iş daha kolay olabilsin. Fakat şu anda görebildiğimiz tablo haziran ayında okulların açılabilmesinin pek mümkün olmadığıdır” diye konuştu.
Öğretmenler okulların açılmasını istiyor
Bir gazetecinin ‘Öğretmenin uzaktan eğitimi çok istediği ve yüz yüze olmasını istemedikleri, onların rahatına geldiği’ açıklamalarını değerlendiren Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Biz eğitim ve bilim emekçileri olarak uzaktan eğitimin, eğitimde adaletsizliği, fırsat eşitsizliğini arttırdığını sürekli belirtiyorduk ve genel merkezimiz hemen öğretmenler arasında bir anket yaptı. Bu ankette öğretmenlerin yüzde 84’dü gerekli önlemler alınarak yüz yüze eğitimin olmasını istediklerini söylediler” dedi.