ZELİHA ÖZİPEK
Mezitli ve Yenişehir ilçeleri arasında kalan Kale köyünde hazineye ait 260 bin metrekarelik alana yapılması planlanan galericiler sitesine yönelik mücadele devam ediyor. MERÇED, Toroslar Galericiler Sitesi yetkilileri ve Kale köyü sakinleri Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya geldi. Toroslar bölgesinde bulunan Galericiler Sitesi’nde boş dükkanlar ve araziler varken verimli tarım arazilerinin yok edilmesine yönelik tepki gösterildi.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Toroslar Galericiler Sitesi ve Kale Köyü sakinleri, Mezitli ve Yenişehir ilçeleri arasında kalan Kale köyünde hazineye ait 260 bin metrekarelik alana yapılması planlanan galericiler sitesine yönelik protestolarına devam ediyor. Toroslarda bulunan galericiler sitesinde boş alanlar ve dükkanlar varken verimli tarım arazilerinin yok edilerek site yapılmasına tepki gösteren Toroslar Galericiler Sitesi Başkanı Murat Koçaçoğlu, “Mersin’de galericiler sitesi, Toroslar Korukent Mahallesi 243’üncü Cadde No:26 adresinde 2012 yılında Mersin Büyükşehir Belediye meclis kararıyla yapıldı. 94 bin metrekare arazi üzerine kurulmuş 204 işletmeden mevcut sitemiz var. Bu sitenin üstünde ve altında 50’şer dönüm rezerv alanı bulunmakta. Yenişehir Belediye Meclisinin almış olduğu kararı bu Kaleköy’de site yapmak isteyen dernek zamanında mahkemeye verdi ve bu mahkemeyi kaybetti. Şimdi Mersin ilinde tekrardan bu galericiler sitesi ve sanayi sitesi yapılmaya çalışmaları devam ediyor. Buradaki 30 bin ağacın katledilmeye çalışılması Mersin için çok büyük bir kayıp. Galericiler Sitesi, Mersin’de Toroslar mıntıkasında mevcut olup altında ve üstünde yetmeyecek şekilde olursa rezerv alanları ayrılmış bir şekilde mevcuttur. Gelmek isteyen galericiler için kiralık ve satılık birçok dükkan bulunmaktadır. İstenirse galericiler sitesine ek olarak 2’nci, 3’üncü etap yapılacak yerlerimiz mevcuttur” dedi.
“TOROSLAR’DA BOŞ ARAZİLER VAR, TARIM ALANLARI YOK OLMASIN”
Toroslar Galericiler Sitesi Avukatı Fatih Mehmet Abdimanoğlu ise “Galericiler sitesinde yeteri kadar alan var ve ihtiyaç halinde boş olan arazideki 2 parselin daha üzerine binalar yapılarak galericilerin faaliyet gösterebilir” dedi. Abdimanoğlu, “Toroslar Galericiler Sitesi için yaklaşık 200 dönüm civarında bir arazi tahsis edilmiş durumda. Bunun 100 dönüm kadarı olan 2 parselin üzerine site yapılmış şu anda galerici esnafı faaliyetini göstermeye devam ediyor. İhtiyaç halinde 2 parsel halen orda yeniden üzerine binalar yapılarak galericilerin faaliyet göstermesi için işleme konulabilecek durumda. Şimdi bütün bunlar bu şekilde varken Galericiler Sitesinin bir kısmının tarım arazisi üzerine faaliyet göstermek üzere taşınmalarını sağlayacak şekilde işlem yapılması şu anki mevzuata aykırı. Hepimizin bildiği üzere Toroslar’ ın belirli bir bölgesinde geniş araziler bulunmakta. Bunlar tarım arazisi olarak kullanılmayan susuz ve kayalık olan bölümlerden oluşuyor. Kaleköyü’ nde tarım arazisi olarak kullanılan bir alanın tahrip edilerek yok edilmesi ve bunun yapılaşmaya her ne şekilde olursa olsun açılmaya çalışması yanlış bir uygulama. Bu Mersin’in geleceği için yanlış olduğu gibi aynı zamanda mevcut galericilerin konumu nedeniyle haksız rekabet oluşturabilecek olan bir çalışma içerisine girer. Çünkü Kale köyün civarındaki yerleşim ile Toroslar’ daki yerleşimin halka uzaklıkları farklı olacaktır. Aynı zamanda bu söylentilerin biraz da ulu orta dile getirilmesinin nedeni bir kısım galerici esnafı yıllardır mevcut yapılmış olan siteye gitmemek için direnç göstermektedir. Oradaki sitenin yapılmaması çok önemli olmasa bile mevcut yapılmış olan siteye taşınmayı geciktirmek uzatmak amacıyla bu şekilde girişim içerisine girdiklerini düşünüyoruz. Yani bütün Mersin’in böyle bir olaya karşı çıkması gerekirken bir kısım menfaat grupları şehir içerisindeki galerici esnafı olan ruhsata aykırı galericiler bu olaya destek veriyor” diye konuştu.
“ALTERNATİF ÇÖZÜMLER MEVCUT”
MERÇED Başkanı Sabahat Aslan ise alternatif çözüm varken tarım alanlarının heba olmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Aslan, “Son zamanlarda kentimizde özellikle yeşil alanlara ve ormanlara yönelik saldırılar her geçen gün artmakta. Bu saldırılara karşı da biz çok ciddi mücadeleler ediyoruz. Galerici arkadaşlarımızdan alternatif çözümün olduğunu duydunuz. Alternatif çözüm varken tarım topraklarımızın heba olmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bütün yetkili kişilerin bir an önce bir araya gelerek bu işi çözmesi gerekiyor. Şu anda mevcut galericiler sitesi boşken tutup tarım arazilerinin yok olması gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Bir an önce bu karardan vazgeçilmesini başta yerel yönetimler olmak üzere bu işin paydaşlarını bir araya getirerek çözüme kavuşturmasını talep ediyoruz” dedi.
“BİZİ YOK SAYAMAZSINIZ”
Çiftlik Köyü Mahalle Muhtarı Aynur Öztürk ise Kale köyünün galericiler sitesine dönüştürmek istenmesi sürecinde kendilerine hiçbir şekilde danışılmadığını söyledi. Öztürk, “Şimdi bu 683 parsel tamamen Çiftlik Köy mahallesi sınırları için zaten biz de Kale köyle komşuyuz. Ortak tarım yapılıyor.2009 yılına kadar Çiftlik Köy belediyesi Yenişehir Belediyesine bağlandıktan sonra 2009 yılından önce ne TOKİ arazisiydi ne de başka bir araziydi. 2009 yılından sonra Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal tarafından TOKi arazisi olarak kaydedildi. TOKi arazisi olarak yapıldı ama hiç kimseye sorulmadan yapıldı. Hiçbir zaman bize danışılmadı. Ondan sonra Galericiler Sitesi yapılmasına karar verildi. Bu durumda da bize bir şey sormadılar. Bizim de orda fikir hakkımız var. Sit alanı da var orada. Eski cami yıkığı, eski Osmanlı mezarlığı var. Sit alanının dibine galericiler sitesi yapılamaz. Yıllar önce o arazilerini narenciye bahçelerine haline getirdiler şimdi orayı yok saymak kimsenin hakkı değil” dedi.