“Normalleşme başladı ama sorunlar devam ediyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Normalleşme başladı ama sorunlar devam ediyor”

“Normalleşme başladı ama sorunlar devam ediyor”


 

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, yeni normalleşme sürecindeki akşam 9 kısıtlaması nedeniyle yeme içme sektörünün beklentilerinin tam olarak karşılanamadığını belirterek “Özellikle pandemiden en çok etkilenen bu sektörlere doğrudan destekler verilmeli ve verilen desteklerin prosedürleri daha yalın, kolay erişilir olmalı” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan tam kapanma ve sert pandemi kısıtlamalarının ardından uygulamaya konulan yeni normalleşme süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kızıltan tam kapanma ve sert pandemi kısıtlamalarının yeni normalleşme kararları ile yumuşamaya başladığını, ancak yeme-içme sektörünün akşam 9 kısıtlamasına takıldığını belirtti.

Kızıltan, “Kısıtlamadaki sınırlama yeme-içme sektörün derdine derman olamıyor. Pandemi başladığından bugüne kadar tam üç tam kapanma yaşadık. Özellikle perakende sektörü ve yeme–içme mekanları büyük zarar gördü. Ciddi ciro kaybı, kira sorunu, çalışanların maaşları gibi sorunları tam destek göremedi. Bu anlamda bu sektörün saat kısıtlaması yeniden revize edilecektir diye düşünüyoruz” dedi.

Yeme-içme sektörünün de turizm sektörünün bir parçası olduğunu kaydeden Kızıltan, “Turizm sektöründe gösterilen normalleşme yeme-içme sektöründe de uygulanmalıdır. Yaraların sarılmasının çok zor olduğu bir süreçten geçiyoruz. Özellikle pandemiden en çok etkilenen bu sektörlere doğrudan destekler verilmeli ve verilen desteklerin prosedürleri daha yalın, kolay erişilir olmalı” dedi.

Kızıltan, “Gerek yaygın aşılama ile gerekse katı yasaklardan daha çok toplum duyarlılığı ve kurallara uymasıyla bu süreci de aşacağımız inanıyoruz. Ekonominin çarklarının dönmesi sosyal huzur meselesidir. Bu anlamda bu çarkın durmaması ve katı kuralların gelmemesi için Mersinlileri tüm pandemi kurallarına uyma konusunda daha dikkatli ve hassas olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 

“SEKTÖREL OSB’LERE İHTİYAÇ VAR”

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Mersin’in sektörel OSB’lere ihtiyaç duyduğunu söyleyen Kızıltan şunları kaydetti: “Mersin’de ana sektörler tarım, lojistik, turizm ve sanayi olsa da, gerçekten büyük hacimli ve markalaşmış üretim yapan, kentin gizli sektörleri diyebileceğimiz, Mersin girişimcisinin çabası ve girişimcilik ruhu ile oluşturduğu sektörler var. Tekstil ve mobilya bunların başında geliyor. Mersin özellikle tekstil sektöründe eşofman altı üretim ve bebek takımları gibi belli konfeksiyon ürünlerinde liderliğe oynayan bir kent. Birçok firmamız ve büyük bir üretim hacmi var. Ancak, bu sektör kente dağılmış halde, mahalle arası küçük atölyelerde plansız ve düzensiz bir üretim yapıyor. Bu firmaların bir çatı altında toplanması gerekiyor. Bu anlamda Mersin’in acilen bir Tekstil OSB’sine ihtiyacı var. Bu firmaların çoğu az 5 bin metre kare kapalı üretim alanına ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar. Bu sektör bir OSB yapılanması ile desteklenir ve bir çatı altında toplanırsa büyüyen bu firmalar olağanüstü bir istihdam yaratacaktır. OSB mantığında daha da kurumsallaşacak olan bu firmaların markalaşma, kurumsallaşma, ihracata entegre olma anlamında da eksikleri tamamlayacak ve gerçek katma değeri işte o zaman yaratacaklardır. Firmalarımız ürünlerini başka illerden gelen alıcıların ihraç ettiğini söylüyor. Limanımız var, uzman gümrük sektörümüz var, lojistik gücümüz ve dış ticaret bilgimiz var. MTSO olarak bu anlamda da tüm firmalarımıza ihracata entegrasyon anlamında hizmet veriyoruz zaten. Neden bu sektörümüz de OSB yapılanmasının yaratacağı rekabet gücü ile büyümesin? İşte atıl hazine ve kamu kurumu arazileri bu amaca yönelik kullanılsa daha anlamlı olmaz mı?” (Haber Merkezi)