“Hayat pahalı, emek ucuz” | Güney Gazetesi Mersin

“Hayat pahalı, emek ucuz”

KESK üyeleri ek zam talebiyle eylemdeydi

“Hayat pahalı, emek ucuz”


ZELİHA ÖZİPEK

KESK’e bağlı sendikalarda örgütlü kamu çalışanları, maaşlarına ek zam yapılması talebiyle eylem yaptı. Mersin’deki eylemde kamu çalışanları “Hayat pahalı, emek ucuz” yazılı pankart açtı. BES Şube Başkanı Murat Doğan, “Eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş istiyoruz” dedi.

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bileşeni sendikalar, enflasyon farklarının memur maaşlarına yansıtılması talebiyle basın açıklaması yaptı.

Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan basın açıklamasında sendika üyeleri “Mutlu azınlık değil biz çoğunluktayız, ek zam istiyoruz”, “İnsanca yaşanacak ücret için ek zam istiyoruz”, “Hayat pahalı, emek ucuz” yazılı pankartlar açtı.

Burada KESK adına açıklamalarda bulunan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şube Başkanı Murat Doğan,  “Komşusu açken tok yatan bizden değildir söylemi ile iktidara gelen, bu ülkeyi 19 yıldır yöneten siyasi iktidar içler acısı bir noktaya gelmiştir. Ekonomik gerekçelerle intihar eden yurttaşlarımız için, intiharların gerekçesi ekonomik nedenler olsa toplumun yarısı intihar ederdi diye alay konusu edildiği, açlıkla boğuşan yurttaşlarımıza ilişkin muhalefetin geliştirdiği tepkilere karşı, bu ülkede aç varsa o zaman açları da siz doyurun söylemine kadar varmış olup ibret alınması gereken bir süreci yaşıyoruz” dedi.

 

“BİZ, BU KADAR AĞIR KOŞULLARA MAHKÛM DEĞİLİZ”

 

Milyonlarca emekçinin açlık sınırı altında asgari ücrete mahkûm edildiğini söyleyen Doğan, “Mutlu bir azınlığın sürekli olarak servetine servet kattığı, başta gençler ve kadınlar olmak üzere milyonlarca yurttaşımızın işsiz olduğu, çiftçinin mahsulünün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığı bir düzende haklarımıza sahip çıkmak taleplerimiz için mücadele etmekten başka bir seçeneğimizin olmadığını biliyoruz” dedi.

 

“ESNEK ÇALIŞMA GÜVENCESİZ VE ÖRGÜTSÜZDÜR”

 

Pandemi ile birlikte esnek çalışma biçimlerinin, tüm emekçiler için kalıcı hale getirilmesinin planlandığını iddia eden Doğan, “Esnek çalışma güvencesiz, örgütsüz, daha ucuza çalıştırmayı hedefleyen köleliği derinleştiren bir yöntemdir. Pandemi döneminde her ne kadar zorunluluk olsa da normal koşullarda kalıcı hale getirilmesi asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Doğan, “Yeni emek rejiminin, kadının görünmez kılınan, değersizleştirilen ev içi ve bakım emeği üzerinden inşa edildiğini hepimiz biliyoruz. Ve yıllardır bu temelde kadınlar; evden, uzaktan yarı zamanlı gibi esnek çalışma biçimlerine yönlendiriliyor. Yine kadını ev ve bakım işlerini daha çok yapabilmesi ve daha çok çocuk doğurabilmesi için eve hapsetmek isteyen siyasal iktidar, diğer yandan kadına yönelik şiddeti önlemede İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası çok önemli bir hukuki aracı iptal etmek istiyor. Bu hamle aynı zamanda kadınların; yaşamını, emeğini savunamaz hale getirilerek daha çok sömürülebilmesini, köleleştirilmesini amaçlıyor” şekillinde konuştu.

 

“20 YIL ÖNCE MAAŞIMIZLA 25 ÇEYREK ALTIN ALABİLİYORDUK”

 

Doğan, “"Döviz kurlarındaki artış karşısında dolarla mı maaş alıyorsunuz" yaklaşımını öne çıkaran siyasi iktidar, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken maaşlarımız her ay erimeye devam ediyor. Son yirmi yıl içerisinde ortalama memur maaşı geleneksel ölçü birimimiz olan çeyrek altın karşısında da hızla erimeye devam ediyor. 20 yıl önce maaşımızla 25 çeyrek altın alabiliyorken bugün 6 çeyrek altın bile alamadığımız bir süreci yaşıyoruz” diye konuştu.

 

KAMU ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ NELER?

 

Doğan, KESK’e bağlı sendikaların taleplerini şöyle özetledi:

“*Eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş istiyoruz.

 

*Güvenceli çalışma, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. Emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatın esas alınmasını istiyoruz.

 

*Ücretsiz, nitelikli, anadilinde kurum kreşleri açılmasını istiyoruz. Ücretsiz kamusal yaşlı ve hasta bakımı istiyoruz. Kamusal emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, Bireysel Emeklilik dayatmasına son verilmesini istiyoruz. Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dâhil edilmesini istiyoruz.

 

*Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen büro emekçilerinin işlerine iade edilmesini istiyoruz. Kamuda mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz.

 

*Vergi dilimi marifetiyle maaşlarımızın erimesinin önüne geçilecek bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.”