MAYSA DERYAYEVA
Westmode Tekstil işçileri aylardır maaşlarını alamadıkları için firma önünde Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası ile birlikte eylem yaptı. Sendikanın Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, yaklaşık 150 işçinin aylardır maaşlarını alamadıklarını dile getirerek, firmanın LC Waikiki’ye üretim yaptığını ve haklarını gerekirse LC Waikiki’den isteyecekleri vurguladı.
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, Westmode Tekstil işçilerinin aylardır maaşlarını alamaması üzerine firma önünde eylem yaptı. Yaklaşık 150 işçinin aylardır maaşlarını alamadıklarını ve sigortalarının yatırılmadığını söyleyen Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, firmanın üretim yaptığı LC Waikiki’den gerekirse haklarını isteyeceklerinin altını çizdi.
Subaşı, “Westmode Tekstil Firması, gerek Mersin’de gerekse Türkiye’nin başka illerinde faaliyet yürüttüğü söylenen diğer tekstil firmaları gibi merdiven altı üretim yaptı. Yeni taşınılan binaya yaklaşık 1 buçuk ay önce gelindi Westmode firması LC Waikiki’ den iş alan bir firma ve bununla birlikte 6 aydır maaşlarını ve sigortalarını alamayan 150’ye yakın işçi var. Aynı zamanda işçiler Westmode tarafından sigortasız çalıştırıldı. Sigortalı olanların sadece girişi yapıldı. Bununla birlikte işçiler kaçak bir şekilde burada çalıştırıldı. Biz Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası olarak arkadaşlarımızın haklarını istiyoruz. 1 haftadır patron ortada yok. İşçiler alacaklarıyla baş başa kaldı. İşçiler aylarca maaş alamazken, şimdi neler olacak konusunda büyük karmaşa yaşıyor. Bundan kaynaklı biz bundan dolayı buraya geldik. İşçi arkadaşlarımızın hakları verilmezse bunun altını özellikle çiziyorum ‘Biz LC Waikiki’nin de önünde olacağız. Çünkü bu işçiler o tekstil tekeliyle iş yaptılar. Sadece Westmode firmasının mağduru değil işçi arkadaşlarımız. LC Waikiki’nin de mağduru. Bu bizim için önemli. Bu yüzden işçi arkadaşlarımızın haklarını istiyoruz” dedi.
“DEVLETİN KURUMLARI KONTROL ETMELİYDİ”
Neden Westmode Tekstil Firması devletin kurumları tarafından yeterince denetlenmedi diye soru yönelten Subaşı, “Westmode Model fabrikası Patronu buraya taşındığında ve SGK’ ya Çalışma Bakanlığına durumu bildirdiğinde isterdik ki bakanlık yetkilileri burayı denetlesin. Neden bu firmada sınırlı sayıda sigortalı işçi var? Neden bu işçilerin sigortaları girdi çıktı yapılıyor? Neden bu işçilerin bizde başka prosedürleri görünmüyor? Biz isterdik ki gelip denetlenmesi yapılsın. Ancak maalesef sadece burada değil başka yerlerde de denetlenme yapılmıyor. Denetleme yapılmadığı için de böylesine pervasızca bu denetimsizlikten güç alan patronlar işçileri mağdur ediyorlar. Bu nedenle biz aynı zamanda resmî kurumlara da sesleniyoruz. Bu resmi kurumların yetkilileri her kimse buradaki bu firmanın işlediği suçu iş kanununda yazdığı gibi gereken işlemleri yapmasa normalde bu hak gaspı kendine göre yasaları varsa suç ise bu firmada da patron suç işlemiş durumdadır. O halde neden yargı ya da güvenlik güçleri bu faturanın peşinde değildir? Neden bu fatura hakkında henüz bir işlem yapılmamıştır? Biz de bunu merak ediyorz. Talebimiz zaten bu işçilerin alacaklarının ödenmesi bu işlerin aynı zamanda geriye dönük sigortalarının yapılması gerekiyor ve bundan sonra güvenceli çalışmaları gerekiyıor. Bu sorunların açığa çıkarılmasını istiyoruz işçilerden kaçarak, işçilerin telefonlarını açmayarak adreslerini değiştirerek patronların bu yaptığı ne ahlaka sığar ne yasalara sığar bundan kaynaklı biz işçi arkadaşlarımızın hakkını istediğimizi ısrarla belirtiyoruz. Bu aynı zamanda dolandırıcılık” dedi.
“BİZİM PARALARIMIZLA KEYİF ÇATAMAZ”
Aylardır maaşını alamayan Fulya Arslan, “İşçinin emeğini yiyip yiyip gezip tozmakla bu iş olmaz. İşçinin hakkını verecek. Herkes ev geçindiriyor. Herkes çoluğuna çocuğuna bakıyor. Bu çocuklarımızı mağdur ederken o gelip kazandığımız paralarla keyif çatamaz. Biz sadece hakkımızı istiyoruz” dedi.