ZELİHA ÖZİPEK
Mersin’de yaşayan ve 4 yıldır atanmayı bekleyen üniversite mezunu sağlıkçı adayı Rojda Yavuz, ataması bir türlü gerçekleşmeyince umudunu kesti ve kendine yeni bir yol çizip börekçi açtı. İlk ve Acil Yardım bölümünden mezun olan fakat dört sene boyunca KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girip atanamayan Rojda Yavuz (24) çok sevdiği mesleğinden vazgeçerek börekçilik yapmaya başladı.
Küçüklüğünden beri sağlıkçı olmak istediğini ifade eden Yavuz, lisede hasta yaşlı bakımı okudu. Lisans eğitimini Trabzon Avrasya Üniversitesi’nde İlk ve Acil Yardım Bölümünde tamamladı.
Mezun olduktan sonra KPSS’ye girip senelerce atanamayan Yavuz’un yüzü özel sektörde de gülmedi. Başvurduğu yüzlerce hastaneden olumsuz yanıt alan genç sağlıkçı adayı umudunu kesti ve başka bir yol aramaya başladı.
Babası aşçı, amcası pasta ustası olan Rojda Yavuz aileden gelme yeteneğini kullanarak kendi markasını yaratmaya karar verdi. Hekimoğlu Börek adında bir işletme açan Rojda Yavuz şimdilerde kendi ayakları üzerinde durmak isteyen güçlü kadınlara istihdam sağlayabilmeyi hayal ediyor.
MEZUN ÇOK, ATAMA YOK!
Rojda Yavuz lisede başlayan, üniversitede devam eden sağlık eğitimine rağmen kamuya atanamayınca börekçiliğe uzanan serüvenini Güney’e anlattı.
Yavuz, “Yeteri kadar kadro açılmıyor. 40 bini aşkın mezun var ama atanan kişi sayısı çok az. Paramedik, Acil Tıp teknisyenliği gibi diğer sağlık bölümlerinden de mezun olan arkadaşlarımın çoğu başka işlere yönelmiş durumda. Bir kısmı da özel sektörde çalışıyor” dedi.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle sağlık çalışanlarına getirilen izin ve istifa yasağına dikkat çeken Yavuz “Özel sektörde iş bulmak atanmaya göre daha kolay gözükebilir ancak koronavirüs salgını sürecinde sağlık çalışanlarının istifa yasağı ve emekliliklerin durdurulmasıyla önümüz iyice kapandı. Başvurduğum hiçbir hastaneden olumlu yanıt alamadım. 4 senelik işsizlikten sonra kendime farklı bir yol çizmeye karar verdim ve gıda sektörüne girdim. Benim imkanım vardı kendi işimi kurdum ama atama bekleyen binlerce işsiz sağlıkçı var. En kısa zamanda sağlık personeli atamalarına düzenleme getirilmeli kendim için değil arkadaşlarım için istiyorum” dedi.
BU İŞİ BİLMİYORUM, ÖĞRENİYORUM
“Babam aşçı amcam da pasta ustası, ikisinin tecrübelerini eşleştirerek böyle bir yola girdim” diyen Yavuz, işsiz olduğu bu süreçte babasının desteği ve öngörüsüyle üç hafta önce Hakimoğlu Börek’i açtığını ifade etti.
Yavuz, “Franchising alabilirdim ama kendi markamı oluşturmak istedim. Yeni bir marka bu yüzden insanlar önyargı ile yaklaşabiliyor ama bunu kırmaya çalışıyorum. Burada ustalarla kendi mutfağımızda börek, simit, poğaça gibi unlu mamuller üretiyoruz. Mutfağımız şeffaf, gelen insanlara istedikleri zaman mutfağımızı açıyoruz. Pandemiden dolayı gelen giden çok olmuyor ben de bu süre zarfında elimden geldiğince ustalara yardım ediyorum çünkü bu benim bilmediğim bir iş ve öğreniyorum. Bildiğim işi yapmayı çok isterdim ama yeni işimi de seviyorum” dedi.
Koronavirüs salgının en büyük emekçileri olan sağlıkçılara yüzde 15 indirim kampanyası olduğunu dile getiren Yavuz, “İnsanlara ucuz ama kaliteli ürünler sunmak ve karşılığında güzel yorumlar almak beni motive ediyor” şeklinde konuştu.
MARKAMIZIN BİR ANLAMI VAR
Yavuz, Hakimoğlu markasının bir anlamı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hakim benim büyük dedemin adı. Çok kıymetli ve saygıdeğer bir insanmış ben de onun adını yaşatmak istedim. Ayrıca Hakim adıyla piyasada hâkimiyet kurma düşüncesi ile bu yola çıktım. Amacım en iyisi olmak ve özellikle kendi ayakları üzerinde durmak isteyen kadınlara istihdam sağlamak istiyorum.”