Son 50 yılın en sıcak ayı | Güney Gazetesi Mersin

Son 50 yılın en sıcak ayı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2021 yılı Mayıs ayı yağış ve sıcaklık raporu ve haritasını yayınlandı. Yağışın ciddi ölçüde azaldığını, sıcaklıklıların arttığını gösteren rapor ve haritaya göre, Türkiye’de 2021 yılı Mayıs ayı son 50 yılın en sıcak Mayıs ayı olarak tarihe geçti.

Son 50 yılın en sıcak ayı


MAYSA DERYAYEVA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2021 yılı Mayıs ayı yağış ve sıcaklık raporlarıyla, son 2 yıllık meteorolojik kuraklık haritalarını yayınladı. Yayınlanan rapora göre, 44.3 ºC ile Mayıs ayında Türkiye’de ölçülen en yüksek değer olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de 2021 yılı Mayıs ayı son 50 yılın en sıcak Mayıs ayı olarak gerçekleşti.

 

“KURAKLIK SÜRESİ UZADIKÇA SONUÇLARI AĞIRLAŞIR”


Dünya nüfusunun artması, şehirleşme, iklim değişikliği, orman tahribatları, çölleşme sonucunda kuraklık toplum çevre ve değişik ülkeleri tehdit eder boyutlara ulaştığı belirten Çevre Mühendisler Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, “Çok yavaş gelişerek belirli bir süreçte oluşan kuraklık olayının süresi uzadıkça sonuçları da çok tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir” dedi.

 

“YAĞIŞLAR YÜZDE 50 AZALDI”

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2021 yılı Mayıs ayı yağış ve sıcaklık raporuna değinen Can, “Rapora göre Türkiye geneli mayıs ayı yağışları normaline göre yüzde 50’den fazla azalma göstermiştir. Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yağış azlığının yüzde 80’lerin üzerine çıktığı gözlendi. Akdeniz Bölgesinde ise mayıs ayı yağışı 6.9 mm, normali 39.8 mm ve 2020 yılı mayıs ayı yağışı 55.0 mm'dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 83, 2020 yılı mayıs ayı yağışlarına göre yüzde 87 azalma gerçekleşmiştir. Nihayetinde, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2021 Mayıs ayı verilerine göre gerek ülke genelinde gerekse Mersin’de yağış ve sıcaklık değişim verileri su stresi altında olduğumuzu göstermektedir” diye konuştu.

“ADANA, MERSİN GİBİ TARIMIN YOĞUN YAPILDIĞI YERLER CİDDİ ETKİLENECEK”

 

İklim değişikliğin tarım alanına oluşturabileceği sorunlara dikkat çeken Can, “İklim değişikliğinin son dönemlerde öneminin ortaya çıkması ile birlikte özellikle yaşanılacak kuraklıklar son derece önem kazanmıştır. Türkiye gibi yağış rejimi farklı olan, her bölgesinde farklı yağış miktarı olan ülkelerde bu önem daha da ön plana çıkmaktadır. Özellikle Adana, Mersin gibi tarımın yoğun olarak yapıldığı yerlerde zamanla yağışlarda oluşacak azalma üretimi ciddi olarak etkileyecektir. Ayrıca üretimi yapılan ve yapılması düşünülen ürünlerde kuraklıktan dolayı ekim, dikim zamanlarında sıkıntılar olacaktır. Hidrolojik kuraklığın meydana gelmesi ile önemli değişim sürecinin zamanla takip edilmesi ve buna göre gerekli teknik ve sosyal önlemlerin alınması gerekmektedir” diye ifade etti.