Emekliler zamlara tepkili | Güney Gazetesi Mersin

Emekliler zamlara tepkili

Türkiye Emekliler Derneği Mersin şubesi başkanı Cemal Akbudak zamlara karşı emeklilerin durumunu değerlendirdi.

Emekliler zamlara tepkili


ZELİHA ÇAKAN

Elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12 zam yapılmasıyla ilgili Türkiye Emekliler Derneği Mersin (TÜED) Şube Başkanı Cemal Akbudak açıklamalarda bulundu.Akbudak, “Açlık sınırının 2800 lira yoksulluk sınırının 9000 liraya dayandığı bir ülkede nasıl geçinebilirsiniz ki?” diyerek, “Emekli aylıkları alt sınır olarak 1500 liraya bağlandı ama hala malulen emekli olup 1500 lira altında 600- 700 lira gibi çok düşük miktarda maaşla kıt kaanat geçinmek zorunda olan emekliler var. En yüksek emekli maaşları da ortalama 3000-3500 lira civarı arasında değişiyor” dedi.

 

“KAMBURU OLAN SIRTA YENİDEN KAMBUR EKLEDİLER”

 

1 Temmuz itibari ile elektrik ve doğalgaza gelen zamlar hakkında konuşan Akbudak, “Zaten kimse geçinemiyordu. Üstünde bir de yüzde 15 gibi yüksek oranda zam yaptılar yani kamburu olan bir sırta yeniden kambur eklediler. 2000 lira emekli maaşı alan birisinin ayda 300-400 lirasını sadece elektrik ve suya harcaması demek maaşının 4’te birinin bitmesi demek. Hele bir de evi kiraysa geçinmesi mümkün değil. Ne yiyecek ne içecek? Bir ev içerisinde 2 kişi her gün birer simitle doymaya çalışsa yine de yetmeyecek” dedi.

 

“EK İŞ YAPIYORUM YOKSA GEÇİNEMEM”

 

17 yıldır emekli olan Ahmet Aslan (67)ise ek iş yapıyorum yoksa geçinemem dedi.Aslan, “Oğlumun işletmesine gelip yardım ediyorum, benden yaşça küçük insanların yanında çalışıyorum çünkü bu bir mecburiyet dedi. 2400 lira emekli maaşından kendisine hiçbir şey kalmadığını vurgulayan Aslan, sadece elektrik ve su faturalarına neredeyse 400-500 lira gidiyor. Gider çok var ama gelir yetmiyor. Geçinme şartları gitgide zorlaştı” dedi