Dere boyu molozlar… | Güney Gazetesi Mersin

Dere boyu molozlar…

Dere boyu molozlar…


 

ABİDİN YAĞMUR

 

Anamur’un en önemli akarsuyu olan Dragon Çayı’nın insan kaynaklı kirlilik tehdidi altında olduğunu bir kez daha gösteren fotoğraf ve videolar sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Fotoğraf ve videolardan görüldüğü kadarıyla Dragon Çayı’nın kıyıları moloz ve katık atık çöplüğü olarak kullanılıyor, Büyükşehir Belediyesi’ne ait mezbahadan atıksular arıtılmadan çaya bırakılıyor. Anamur Çevre Platformu mezbahanın yanı sıra gecekondu mahalleleri ile baraj yapımı nedeniyle taşınan köylerin lağımlarının da arıtılmadan Dragon’a bırakıldığına dikkat çekti.

Vatandaşlardan gelen ihbar fotoğraf ve videolarını sosyal medya hesabından yayınlayarak çevre konusunda farkındalık yaratmaya çalışan Anamur Çevre Platformu, Dragon Çayı’nın dolayısıyla denizin nasıl tehdit edildiğini gözler önüne seren yeni bir fotoğraflar dizisi ve vido yayınladı.

Bugünlerde çekildiği anlaşılan fotoğraflarda Dragon Çayının kıyısına molozların rast gele döküldüğü gözleniyor.

Moloz yığınları arasında inşaat malzemesi atıkları, yıkıntı malzemeleri ve hatta otomobil lastikleri olduğu görülüyor.  Bazı noktalarda molozların üzerine bitki atıkları da örtülerek molozlar gizlenmeye çalışılmış.

Anamur Çevre Platformunun sosyal medya hesabından yayınlanan bir videoda ise Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait mezbahadan atıksuların arıtılmadan çaya bırakıldığı iddiası bir vatandaş tarafından dile getiriliyor.

Videoyu çeken vatandaş, mezbahadan çaya kirli suların çaydaki suyun rengini kırmızıya çevirdiğini, renk değişiminin ve köpüklenmenin derenin birçok yerinde görüldüğünü anlatıyor.

Anamur Çevre Platformu konuyla ilgili olarak sosyal medya hesaplarından şu açıklamayı yaptı:

“Anamur, çöpü bertaraf edilemeyecek, atık suları arıtılamayacak kadar sahipsiz mi? İlk fotoğraftaki yorumu yapan kişi, mezbahanede “Hayvan Kesicisi” olarak görevliymiş.  Her ne kadar cümleleri bozuk olsa da, ettiği laflardan anladığımız kadarıyla, mezbahaneden Dragon Çayı’na bırakılan atık suların temiz olduğunu iddia etmekte.   Diğer fotoğraflar, hep olduğu gibi, Dragon Çayı kıyılarının çöplük ve moloz yığma yeri olarak kullanıldığını gösteren fotoğraflar. Sonda yer alan fotoğraflar ise, yıllardır yıkım kararı alınıp da bir türlü yıkılmayan ve lağım atıklarını olduğu gibi çaya boca eden, Dragon Çayı’nın kıyısındaki, sayıları her geçen gün artan kaçak yapılara ait. Mezbahane görevlisinin ettiği laflardan anladığımız kadarıyla, çaya, bize göre kanlı ve oldukça kötü kokan, ona göre arıtılmış atık su deşarjına devam edilecek.  Bu deşarjın yanı sıra Dragon Çayı’nın etrafındaki gecekondu mahallesinin lağım atıkları ile baraj köylerinin lağım atıklarının da çaya boca edildiğini bilmekte fayda var. Bu sorunlar çözülene kadar, en azından çayın denize döküldüğü sahil bandında denize girilmemesini öneririz.  Aslında hiçbir yerde girilmemesini öneririz.  Çünkü doğada hiçbir şey yok olmaz ve kirletici atıklar her yere yayılabilir. Ayrıca çöp ve moloz dökülüp ara ara yangın çıkartılan Dragon Çayı kıyıları, yumuşak kabuklu Nil kaplumbağalarının yuva yapma alanı olup, yasal koruma altındadır.”