2 saat içinde torbalar dolusu cam atık topladılar | Güney Gazetesi Mersin

2 saat içinde torbalar dolusu cam atık topladılar

Her meslek ve yaş grubundan insanların bir araya geldiği, düzenli olarak yürüyüş, doğa sporları ve kültür gezileri düzenleyen Grup Zafer, orman yangınlarına neden olan insan ihmallerine dikkat çekmek için ormanlardaki cam atıkları topladı. Grup üyeleri, Gelincik Tepesi ile Kent Ormanı arasındaki yolda 2 saat içinde torbalar dolusu cam atık topladı.

2 saat içinde torbalar dolusu cam atık topladılar


ABİDİN YAĞMUR

 

Grup Zafer üyeleri haftada 3 gün sabah 5.30’da Mersin Stadı kuzeyindeki ormanlık alanda bir araya geliyor ve Kent Ormanı’na kadar orman içi parkurda yaklaşık 12 kilometre yürüyüş yapıyor.

Grup üyeleri yürüyüş yaptıkları parkurun temiz tutulmasına azami özen gösteriyor. Bununla birlikte yılda bir gün de çevre temizliğine dikkat çekmek için temizlik kampanyası yapılıyor, grubun tüm üyeleri, orman içi parkurun etrafında kapsamlı bir temizlik yapıyor.

Ülkemizin farklı şehirlerinde ve Mersin’de bu yıl yaşanan orman yangınları nedeniyle Grup Zafer üyeleri bu yıl ki orman içi temizlik çalışmasının ana temasını cam atık temizliği olarak belirledi.

Bir yandan rutin yürüyüşlerini yapan Grup Zafer üyeleri bir yandan da parkura ve orman içine atılan cam atıkları topladı.

Grup Zafer üyeleri 2 saat içinde yaklaşık 12 kilometrelik parkurda torbalar dolusu cam atık topladı ve bunları ilçe belediyesinin toplayabileceği şekilde çöp konteynırlarına ulaştırdı.

Grup Zafer üyeleri, her yürüyüşte yaptıkları gibi bu yürüyüşte de haftanın sözünü belirleyerek üzerinde tartıştı, şiir okudu, halay çekti, kefir ve karpuz ikramıyla etkinliği tamamladı.

 

YÖRE HALKININ DİLİYLE: STROS”

 

Grup Zafer’in kurucularından biri olan Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Galip Kırıcı, temizlik ve cam atık toplama etkinliğiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Grup Zafer olarak 27 yıldır aralıksız olarak haftada 3 gün yürüyüş yapıyoruz. Yürüyüş parkuru üzerinde temizliğe dikkat ediyoruz ayrıca yılda bir mutlaka kapsamlı bir temizlik de yapıyoruz. Bu yıl ki çevre temizliği etkinliğimizi cam atıklar üzerine kurduk. Çünkü bu bölgede çok cam atığı var.

Bu yörenin köylüleri genellikle narenciye, nar, yenidünya üzerine üretimi ile geçinir. Gençler akşama kadar tarlada çalışıyorlar, akşamları da burada denizi ve Mersin’i gören yerlerde oturup sohbet ediyorlar, içkilerini içiyorlar. Cam atıklar da genelde insanların oturduğu yerlerde görülüyor. Yöre halkı akşamları oturup sohbet ettikleri bu orman içi alanlara ‘stros’ diyor. Stros sözcüğü stresten daha farklı. Yöre üreticisi “Burada don olursa, dolu olursa benim 1 yıllık emeğim zayi olur” diye sürekli endişe içinde. Buna stros diyorlar. Sohbet etmek, kaygılarından uzaklaşmak için bu orman içi alanlarda sohbet ediyorlar. Maalesef cam atıklar da en çok bu alanlarda oluyor.”

“HAVA SICAK, NEM DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN CAM ATIKLAR TEHLİKELİ”

 

“Türkiye’de ve dünyanın genelinde ciddi orman yangınları yaşandı. Yangınların yüzde 90’a yakını insan kaynaklı. İnsan kaynaklı olanların büyük kısmı da sigara, piknik ateşi gibi etmenler. Cam atıklar da yangına neden olan etmenlerden. Cam mercek görevi görebiliyor. Bu sene hava sıcak, nem düşük. Dolayısıyla otlar kuru ve en ufak bir çıngı da bile büyük bir yangın çıkabilir.”

 

“SABAH YÜRÜYÜŞLERİ BİZİM GÖREVİMİZ GİBİ OLDU ARTIK”

 

“Gelincik Tepesi ve Kent Ormanı kentin nefes aldığı, şehir merkezine yakın olan ve bakir kalmış nadir alanlardan birisi.  Biz burayı korona sürecinde keşfettik. Grubumuz için önemli bir parkur oldu. Dünyanın etrafı 42 bin kilometre. Biz 27 yıldır dünyanın etrafını iki kez dolaşacak kadar yürüdük. Yılda 2 bin km’den fazla yürüyoruz. Yani 27 yılda 54 bin kilometre yürümüş olduk. Sağlıklı yaşam için iyi bir çaba verdiğimizi düşünüyoruz. Bu artık bizim işimiz, görevimiz, inancımız gibi bir paylaşım oldu.”