Yurtlar dolu, evler pahalı, öğrenci çaresiz! | Güney Gazetesi Mersin

Yurtlar dolu, evler pahalı, öğrenci çaresiz!

Üniversitelerin yeniden yüz yüze eğitime başlamasını fırsata çevirmek isteyen apart ve ev sahipleri fiyatları 2-3 kat arttırdı. Mersin’deki üniversite öğrencileri de çareyi belediyelerin açtığı özel yurtlarda buldu. Yenişehir Belediyesi Mustafa Baysan Erkek Öğrenci Yurdu Müdürü Onur Okuyucu, 338 kişilik öğrenci kapasiteli yurdun 2 gün içinde dolduğuna dikkat çekti. Mersin’e erken gelen öğrenciler yurt buldukları için kendilerini şanslı sayıyor. Biraz gecikmeli gelenler ise çok yüksek ev ve apart kiraları karşısında çaresiz.

Yurtlar dolu, evler pahalı, öğrenci çaresiz!


NİHAT ALTUNTAŞ

 

Üniversitelerin yeniden yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte öğrencilerin barınma sorunu gündeme geldi fakat bu sefer yaşanan problemler geçen senelere göre çok daha ciddi. Mersin’de birçok öğrenci kalacak yer bulma konusunda büyük sıkıntılar çekiyorlar. Şanslı olanlar ve erken davrananlar Yenişehir Belediyesinin özel yurduna kayıt oldu. 338 kişilik 2 gün içinde oldu. 338 öğrenci barınma sorununu çözdü ama bu rakamın onlarca katı öğrenci şimdilerde sokak sokak gezip ev ya da apart arıyor.

Yenişehir Belediyesi Mustafa Baysan Erkek Öğrenci Yurdu Müdürü Onur Okuyucu, 338 kişilik öğrenci kapasiteli yurtlarının 2 gün içinde dolduğuna dikkat çekerek, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Okuyucu, “Yurdumuza müthiş bir talep oldu. Biz 48 saat gibi bir süre içerisinde yurdu doldurduk. Yurdumuza giriş şartlarında ise sadece üniversite öğrencisi olma şartını aradık. Biz kim olduğuna, ne olduğuna bakmadık. Sadece Mersin’de 10 bine yakın erkek öğrenciden söz ediliyor ve bu öğrenciler çok dar bir aralıkta bu yurtlara kaydolmak için uğraştılar. KYK yurtlarının zaten kontenjanı yeterli değil. Mevcut yurtlar da yeterli gelmedi. Ev fiyatları gerçekten ama gerçekten çok yükseldi. Daha önceki yıllara nazaran öğrenciler için bir alternatif olabiliyordu evlere fakat bugünün şartlarında o imkânda kalmadı. Üzülerek pek çok öğrencinin kaydını dondurup, evine döndüğünü duyuyorum. Çok üzücü” dedi.

 

“YURDA ALIRKEN KİM OLDUĞUNA, NE OLDUĞUNA BAKMADIK”

 

Okuyucu, Yenişehir Belediyesi Mustafa Baysan Erkek Öğrenci Yurdu ile ilgili bilgileri şu şekilde aktardı:

“Yurdumuz 338 öğrenci kapasiteli. 102 odamız var ve bunlardan 72 tanesi 4 kişilik, 32 tanesi de tek kişilik odalar. Şu anda hali hazırda bu odalardan 4 tanesini İl Hıfzıssıhha Kararını da göz önünde bulundurarak ve Gençlik Spordan gelen yazı doğrultusunda izolasyon odası olarak ayırdık. Onlar bir kenarda durmakta. Mevcut odalarımıza yoğun bir talep oldu. Odalarımız içerisinde banyosu, tuvaleti olan; her birinin içerisinde küçük birer buzdolabı var. Ayrıca iklimlendirme sistemi mevcut. Aşağıda bir çamaşırhanemiz var. Bunu da öğrencilerimize ücretsiz olarak karşılıyoruz. Her hafta düzenli olarak yataklarda bulunan çamaşırlar değiştiriliyor. Öğrencilere yeni nevresim takımlarını veriyoruz. Oda temizliği kendi personelimiz tarafından yapılıyor. Hijyen konusuna çok önem veriyoruz. Odalarımızı sürekli dezenfekte ediyoruz. Aynı zamanda yurdumuzda bir adet revirimiz mevcut. Yemekhanemizde var. Akşam yemekleri de çıkıyor. Ama akşam yemekleri ayrıca ücretleniyor ama sabah kahvaltılarını ücretsiz veriyoruz. Yani öğrencilerimizin sabah karınlarını doyurup o şekilde okula yolluyoruz. Öğlen de okulda yiyorlar. Yurdumuza müthiş bir talep oldu. Biz 48 saat gibi bir süre içerisinde yurdu doldurduk. Yurdumuza giriş şartlarında ise sadece üniversite öğrencisi olma şartını aradık. Biz kim olduğuna, ne olduğuna bakmadık. 1 yıllık süreçte 4 kişilik odalar kahvaltı dahil 8500 TL, tek kişilik odalarımızda ise yine kahvaltı dahil 20 bin TL. Bu fiyatlar taksitlendiriliyor.”

 

 

“APART VE EV KİRALARI İNANILMAZ PAHALI”

 

Elbistan’dan arkadaşıyla birlikte gelen tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisi Ömer Faruk Korkmaz ev ararken yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

“Burayı hiç bilmiyordum. Sosyal medyada arkadaşlarımdan öğrendim. O süreçte KYK çıkmasını bekliyordum. İlk başta kafamda ya apart ya da eve çıkmak vardı. Daha sonrasında apart, ev için biraz dolandım. Hiçbir yer yok. Apart fiyatları, ev fiyatları inanılmaz pahalı zaten. Bir öğrenci tek başına zaten çıkamaz. Biz Elbistan’dan gelen 2 arkadaştık. Ona rağmen hiçbir yer bulamadık. Bulduklarımız da çok pahalıydı. Daha sonrasında burayı bulduk ve geldik. Ondan sonra direk kayıt yaptırdık. Gayet memnunuz, her şey tam. Zaten devletin doğru düzgün KYK yurdu da yok. Mağdur ettiler o kadar insanı. Çünkü buraya biz erkenden geldik kayıt yaptırdık ama kayıt yaptıramayan bir sürü insan var. Onlar mağdur oldu” dedi.

 

 

“AÇIKTA KALDIK”

 

Adana’dan gelen 2. Sınıf öğrencisi Murat Can Topallar, “Daha önce ev ve yurt aradım fakat fiyatlar çok yüksek olduğu için burayı seçtim. Kredi Yurtlar Kurumu zaten çok düşük kontenjanla öğrenci aldığı için açıkta kaldık. Kontenjanların az olmasından kaynaklı apartlar ve evlerde bu durumu fırsata çevirdi. Bununla mağdur olmamak için buraya geldim. Yurdumuz gayet temiz ve güzel. Normalde eve çıkmayı düşünüyordum ama şu anda buradan çok memnun olduğum için eve çıkma düşüncemden vazgeçtim. Şimdilik her şey güzel gidiyor” diye görüşlerini belirtti.

 

APART İÇİN 12 BİN 500 LİRA İSTEDİLER

 

Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesinde bu yıl 2. Sınıfta eğitim alacak olan bir kız öğrenci şehirdeki ilk yılında apart kiralamak istedi ve 12 bin 500 lirayı gözden çıkardı. Apartı bir başka öğrenciyle paylaşacak olan öğrencinin 3750 lira peşin ödeme yapması da gerekiyor.

Üstelik birkaç ay kaldıktan sonra çıkma şansınız da yok çünkü yıllık anlaşma yapılıyor ve apartta kalsanız da kalmanız da o parayı ödemeniz gerekiyor.