“Zamlara doyduk, karnımız aç” | Güney Gazetesi Mersin

“Zamlara doyduk, karnımız aç”

Özel yurtların ve ev kiralarının artmasından kaynaklı ülke çapında öğrenciler eylem yapıyor. Mersin de eylem yapılan şehirlerden bir tanesi. Marina sahil de seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler “Yurt sorunu şöyle çözülebilir: Yurt yaparak”, “Zamlara doyduk, karnımız aç”, “Hiçbir öğrenci yalnız kalmayacak!”, “Bu kiraları nasıl ödeyeceğiz?” yazılı pankartlar açtı.

“Zamlara doyduk, karnımız aç”


ZELİHA ÖZİPEK

 

Öğrenciler adına konuşma yapan Öğrenci Sendikası üyesi İpek Arapoğlu, ev ve yurt fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Çoğu öğrenci maddi problemler yüzünden okulu bırakmak zorunda kalıyor. Bizim bununla derdimiz var. Biz çözüm olarak kiraların düşmesini belki ilk aşamada isteyebiliriz ama biz esasında şunu istiyoruz: Biz nitelikli yurtlar istiyoruz, evlerde kalmak istemiyoruz” dedi.

Arapoğlu, “Yıllardır öğrenciler çalışarak, ev tutarak barınma problemine çözüm üretmeye çalışıyorlar. Buna mecbur kaldılar aslında. Ama artık inanılmaz derecede fahiş fiyatlar söz konusu. Öğrenciler çalışsa da kazandıkları para yetebilecek durumda değil. Hem okula zaman ayırmak zorundayız hem de part time işlerde çalışmak zorundayız. Biz çalışmak istemiyoruz, öğrenci olarak yaşamak istiyoruz. Kiralarda oturmak istemiyoruz, devlet eğer öğrencilere kontenjan açıyorsa onların kalabileceği yerleri de ayarlamak zorunda. Yurtlar oluşturmak zorunda ve bu yurtlar hapishane gibi ortamlar değil; nitelikli, gayet nezih, temiz yurtlar olmalı. Biz barınmak için ekstra para vermek istemiyoruz. Hatta devlet yurtları da belli bir ücret talep ediyor öğrencilerden. Biz buna da karşıyız. Yurtların ücretsiz olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“BİZLER ÜCRETSİZ VE BİLİMSEL EĞİTİME ULAŞMAK İSTİYORUZ”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yurt konusunda Türkiye’de bugüne kadar hiçbir iktidarın yapmadığı yatırımları yaptık. Göreve geldiğimizde üniversite öğrencilerinin aldığı burs 45 liracıktı, 45 liracık. Ya elinize dilinize dursun ya. Şu anda 650 TL’ye çıktı nereden nereye geldi” sözlerini de değerlendiren Arapoğlu, ““Yıllar öncesinin 45 lirasıyla, bugünün 650 lirasını kıyaslamak enteresan bir durum. O zamanki öğrenci kontenjanıyla şu anki kontenjanı kıyaslamakta komik bir durum. 650 lira şu an bir öğrencinin kirasını karşılamaya bile yetmiyor. Diğer zaruri ihtiyaçları saymıyorum bile. Bizim istediğimiz 650 TL değil. Bizler ücretsiz ve bilimsel eğitime ulaşmak istiyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. ‘Neyinize yetmiyor ki’ diye bir açıklama yapıldı. Kime yetiyor ki!” dedi.