Öğrenciye yurt, esnafa nefes | Güney Gazetesi Mersin

Öğrenciye yurt, esnafa nefes

Yetersiz devlet yurdu kapasiteleri, fahiş kiralar ve yüksek özel yurt ücretleri sebebiyle hala barınacak yer bulamayan öğrenciler var. Öğrencilerin barınma sorunu Mersin’de de sıcaklığını korurken eski Mersin Devlet Hastanesi civarındaki esnaf, büyük bölümü atıl olan hastanenin yurda çevrilmesi gerektiğini söylüyor.

Öğrenciye yurt, esnafa nefes


Yüz yüze eğitime geçiş için alınan kararla beraber özel öğrenci yurtlarına ve kiralık evlere fahiş oranlarda zamlar yapıldı. KYK yurtlarındaki kapasitenin düşük olması ile öğrenciler ülkenin birçok yerinde barınacak yer bulamadı,  parklarda sabahlamak zorunda kaldı.

Benzer manzaralar Mersin’de de yaşanıyor. Yeterli sayıda yurt olmadığı için dışarıda kalan öğrenciler var. Barınacak yer bulamadığı için kaydını dondurup memleketine dönen öğrencilerin de olduğu dile getiriliyor. Eski Devlet Hastanesi civarındaki esnaf hem öğrencilerin barınma sorununu çözecek hem kendilerinin işlerini az da olsa artıracak bir öneriyi gündeme getiriyor: Gelin bu hastane binasını öğrendi yurdu yapın!

 

“KOCA YAPININ BOŞ DURMASI İSRAFTIR”

 

22 yıldır eski devlet hastanesi yakınında market işleten İsmail Dede; hastane kapandıktan sonra her şeyin kendileri adına kötüye gittiğini, birçok esnafın dükkan kapattığını kendilerinin de anca günü geçirdiğini belirtti. Hastanenin büyük kısmının boş olduğunu belirten Dede; “Öğrenciler sokakta yatarken buranın boş kalması israftır. Barınacak yer bulamayıp dışarıda kalan öğrencileri o halde görmek hepimizi fazlasıyla üzüyor, nitekim bu çocuklar bizim geleceğimiz. Bu hastane öğrencilerin barınması için açılmalı.  Boş duran bu koca yapının öğrenciler için yurt yapılması; hem onları kıt kanaat okutmaya çalışan aileleri hem öğrenciler hem de kan ağlayan esnaf için iyi olacaktır” dedi.

 

 “ASGARİ ÜCRETİN 2800 LİRA OLDUĞU ÜLKEDE YURTLARA BİNLECE LİRA VERMEK İMKANSIZ”

 

Hastane yakınında kafe işleten Hatun Tapan ise; hastane civarındaki birçok esnafın dükkanını kapatıp gittiğini, kendilerinin de iflas etme aşamasında olduklarını belirtti. Boş duran hastanenin kendilerine ve ülkeye zarar ve israftan başka hiçbir şey getirmediğini söyleyen Tapan “Belki de kalacak yer bulmadığı için okuyamayacak onlarca öğrenci var. Nitekim bizlerde öğrenci sahibiyiz. Ekonomik krizde olan ve Asgari ücretin 2800 olduğu ülkede bir öğrencinin yurtta sadece barınmaya binlerce lira vermesi birçok aile için imkansız. Herkesin bu çocuklar için üzerine düşeni yapmasını istiyoruz. Bu atıl yapı yurt yapılırsa en azından öğrenciler ucuza barınacak bir yer bulur, kan ağlayan esnafta biraz nefes almış olur” ifadelerini kullandı.

 

 “GEÇİCİDE OLSA YURT YAPILSIN”

 

Medikal ve ortopedi malzemeleri satan Müslüm Yücel ise; hastanenin kapatılmasıyla beraber işlerinin yarı yarıya düştüğünü, birçok esnafında iflas ettiğini söyledi. Dükkanın mülkünün kendisine ait olması sebebiyle şu ana kadar kapatmadığını belirten Yücel; yakın zamanda dükkanı kapatacaklarını belirtti. Çoğu gün siftahsız dükkan kapattığını belirten Yücel “Aslında burası konumu gereği hastane olarak kalmalıydı. Çünkü; merkezi bir yer, ulaşımı çok rahat. Şehir Hastanesi ise şehirden uzak ve halkın oraya ulaşımı gerçekten sıkıntı. Gençlere gelecek olursak, barınacak bir yer bulamamaları gerçekten çok üzücü. Nitekim burası boş ve akşamları madde bağımlıları hastane bahçesine girmekte ve çevrede ki insanlar ve esnaf için tehlike teşkil etmekte. Geçici de olsa buranın öğrenciler için yurt olması, hem öğrenciler hem de esnaf için iyi olacaktır” dedi. (Haber Merkezi)