Tarım zehri meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Tarım zehri meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, yasaklanmış pestisitlerin (tarım zehri) etken maddelerinden biri olan klorpirifos maddesiyle ilgili endişeleri meclis gündemine taşıdı.

Tarım zehri meclis gündeminde


Rıdvan Turan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Turan, ““2 yıl önce hayatını kaybeden ve adli tıp raporu yeni yayınlanan 4 yaşındaki Saliha Çakır’ın ölüm nedeninin nardaki pestisit kalıntısı olduğu kesinleşti. Organik fosfatlı tarım zehirlerinin, insanların ve hayvanların nörolojik sistemine zarar verdiği biliniyor. Bu etkilere en duyarlı olanlar ise bebek ve çocuklar. Özellikle anne karnında klorpirifos’a maruz kalanlarda ciddi mental retardasyon görülmekte. Avrupa Birliği’ne ihraç edilen tarımsal ürünlerde, çocuk sağlığı için çok büyük bir tehdit oluşturan ve kullanılması yıllar önce yasaklanmış pestisitler hala tespit ediliyor” dedi.

Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

Yıllara göre ülkemizde yürütülen kalıntı izleme çalışmalarında il bazında kaç adet gıda ürününde pestisit analizi yapıldı? Pestisit analizleri sonucunda kaç adet üründe klorpirifos kalıntısı tespit edildi? Avrupa Birliği ülkelerinden geri çevrilen klorpirifos kalıntılı gıda ürünleri iç piyasaya sunuluyor mu? Klorpirifos kalıntısı tespit edilen ürünlere ne yapıldı? Yasaklanmış olduğu halde Avrupa Birliği ülkelerine gönderilen gıda ürünlerinde klorpirifos kalıntısı çıkmasını nasıl açıklıyorsunuz? Klorpirifos etken maddesini içeren tarım ürünleri piyasadan toplatılıyor mu? Yıllık bazda ithal edilen veya ülkemizde üretilen klorpirifos etken madde esaslı tarım zehri miktarı ne kadardır? Piyasadan toplatılan klorpirifos içeren tarım zehri miktarı nedir?” (Haber Merkezi)