“Liyakat ve şeffaflık istiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Liyakat ve şeffaflık istiyoruz”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, iş dünyasının siyasette uzlaşma, liyakate dayalı yöneticilik ve şeffaflık istediğini belirterek, “Türkiye önünü görmek istiyor” dedi.

“Liyakat ve şeffaflık istiyoruz”


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlediği Ekonomi Zirvesi, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.

Zirvede moderatörlüğü Zeliha Saraç üstlenirken Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen, Ekonomist, Yazar Gökhan Şen, MY Eğitim Danışmanlık Kurucu Ortağı Mert Yılmaz sunum yaparak ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kıltan, açılışta yaptığı konuşmada,  “Türkiye ne bekliyor? Türkiye istikrar bekliyor. Türkiye önünü görmek istiyor. Türkiye planlama istiyor.  Türkiye’de yerel dinamikler bölgelerine yapılacak yatırımların her sürecine dahil olmak istiyor. Türkiye siyasette uzlaşma istiyor. Türkiye liyakate dayalı yöneticiler istiyor. Ekonomi adil bir sistem istiyor. Ekonomi şeffaflık istiyor. Ekonomi kredi bağımlılığından kurtulmak istiyor” dedi.

 

“KARDEŞLER ARASINDA FAKİRLİĞİN TAVAN YAPTIĞI İKİNCİ ŞEHİRİZ”

 

Zirvenin açılışında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, uzun yıllardır iş dünyası içinde olduğunu, para piyasalarında istikrarını sağlayan Merkez Bankasına bu kadar müdahalenin olduğunu hiçbir dönemi görmediğini kaydetti.

Seçer, “Mersin gelecek vaat eden bir şehir. Madem böyle bir kentiz neler olmalı, neler yapılmalı. Mersin’e dair soyut kavramlar haricinde bir şey söylemek lazım. Tarım var. Çok değerli topraklar var. Kadim tarım kültürlerinin yaşandığı yer. Muazzam bir coğrafya. Toprakla suyu buluşturduğunuz zaman ürün verimliliği muazzam oluyor. Türkiye’nin beşinci, altıncı vergisini veren şehiriz ama Türkiye’de gelir dağılımında kardeşler arasında fakirliğin tavan yaptığı ikinci şehiriz. En zengin kardeş burada, en fakir kardeş yerlerde sürünüyor” dedi.

 

“BÜROKRATLAR GİDER BİZ KALIRIZ”

 

Mersin’de özellikle lojistik üzerinde durulması gerektiğine değinen Seçer, “Havalimanın bitmesi lazım. Dünyanın en büyük havalimanı diye övünülen İstanbul Havalimanını bu kadar kısa sürede yapan bir merkezi hükümetin 2013’te temeli atılan bir havalimanını hayda hayda bitiriyor olması lazım.  Otoyol, Çeşmeli’den sonra mutlaka Taşucu’na bağlanmalı ama Orta Anadolu’yu Gülek’ten sonra Akdeniz’e bağlayan ikinci geçit olan Sertavul Silifke’ye kadar inmesi lazım. Seka limanı özelleşti. Orada bir üretim söz konusu olacak. Orta Anadolu’dan ihracat yapacaksınız oradan bağlamanız lazım. En önemli konu liman konusu.  Pandemi döneminde yaşanan tedarik zincirini aşma çalışmalarını değerlendirelim. Önemli yatırımları Mersin’e kazandırmamız gerekir. Bunu bürokrasinin değil seçilmişlerin düşünmesi gerekiyor. Bürokratlar yarın bir kararname ile gidebilir ama biz buradayız” ifadelerini kullandı.