“Bakanlık 2022’de okullara kitap dağıtmayacak” | Güney Gazetesi Mersin

“Bakanlık 2022’de okullara kitap dağıtmayacak”

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül , Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmenler arasında tartışmaya sebep olan kaynak kitap sorununu, 2022’de eğitime ayrılacak olan bütçenin azalmasıyla halihazırda ekonomik krizle baş etmeye çalışan velilerin omzuna binecek yükleri gazetemize değerlendirdi.

“Bakanlık 2022’de okullara kitap dağıtmayacak”


Milli Eğitim Bakanlığı velilere külfet olduğu gerekçesiyle öğretmenlerin öğrencilere kaynak kitap tavsiye etmemesini istemişti. Bakanlığın dağıttığı kitapların içeriğinin yetersiz ve bilimsel olmadığını söyleyen Sümbül bu girişimle velileri kolluyormuş gibi görünen bakanlığın seneye bedava kitap dağıtmayarak, eğitim bütçesini kısarak velilerde daha büyük bir ekonomik yüke sebep olduklarını söyledi.

 

OKUL KİTAPLARI YETERİNCE BİLİMSEL VE PEDAGOJİK DEĞİL”

 

Devlet tarafından hazırlanan kitapların içeriğinin, eğitim ve bilim anlamında sıkıntılı olduğunu söyleyen Sümbül, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilere dağıttığı kitaplar, belli yayınevi ve yazarlara iktidar yandaşları üzerinden eksik içerik, demokratik, eşitlikçi, cinsiyet özgürlükçü bir eğitimi, gözetmeyen bir dil ve içerikle, bilimsellik ve pedagojiden yeteri kadar güç almadan hazırlanıyor.

 

“FIRSAT EŞİTLİĞİ OLMADIĞI İÇİN KAYNAK KİTABA BAŞVURULUYOR”

 

MEB’in öğrencilere ücretsiz olarak dağıttığı ders kitaplarına karşı daha öncesinden yaptıkları incelemelerle ortaya koydukları raporlar olduğunu söyleyen Sümbül, “İş böyleyken meslektaşlarımız doğal olarak öğrencilerin sınav odaklı sistemde eksiklerini gidermek amacıyla yayınevi de önermeden, kaynak kitap almalarını istiyorlar. Böylece öğrencilerin eksikliğinin giderilmesini sağlamaya çalışıyorlar” dedi. Burada asıl eksikliğin devletten kaynaklandığını belirten Sümbül, MEB’in velilere ekonomik yük olduğu mazeretiyle kaynak kitap kullanımının önüne geçmesini şöyle değerlendiriyor; “Bir yandan bakıldığında sanki velileri kolluyormuş gibi bir yaklaşımla değerlendirilebilir ama zaten ekonomik durumları iyi olmayan velilerin, çocuklarının fırsat eşitliğinden yararlanmadığını ve sınav odaklı sistemde geride kaldıkları için öğrenciler bu kaynaklara mecburen yöneldiğini biliyoruz” dedi.

 

Önerilen kaynak kitapların pahalı olduğunu bildiklerini söyleyen Sümbül, bunun sebebinin de iktidarın yanlış ekonomi politikaları sebebiyle kâğıt üreten SEKA’nın kapanması ve ithalata bağlı kalmamızla alakalı olduğunu söyledi.

 

“BAKANLIK SENEYE KİTAP DAĞITMAYACAK”

 

Kaynak kitaplardan daha büyük bir yükü MEB’in 2022’de öğrencilere bedava kitap dağıtmayarak velilerin omzuna yüklediğini söyledi. Bakanlığın ekonomik sebeplerle daha önce İş-Kur’dan gelen okullardaki temizlik personellerinin işine son verdiğini söyleyen Sümbül, “Kaynak kitabın velilere yük olduğunu söyleyen bakanlık seneye kitap dağıtmayacak, okullarda hijyeni sağlayan personelleri dahi işten çıkardılar burada samimiyet ortaya çıkıyor. 2022’de eğitime ayrılan bütçeden her şeyi görmekte mümkün. Hükümetin savaşa, ranta, betona, diyanete, vakıflara, cemaatlere bütçe ayırırken, eğitimde bütçeyi kısması biat eden, sorgulamayan insanlar ortaya çıkarmak içindir” dedi. (Haber Merkezi)