Limana 10 yeni kapı trafiği rahatlatacak | Güney Gazetesi Mersin

Limana 10 yeni kapı trafiği rahatlatacak

Limana 10 yeni kapı  trafiği rahatlatacak


Mersin Limanı’nın B ve D kapılarında yaşanan yoğunluğu azaltmak, liman trafiğinin şehir içi trafiğe karışmadan akmasını sağlamak için “Kapılar Projesi” hazırlandı. Proje kapsamında 10 giriş kapısı ve bu kapılara ulaşımı sağlayan bağlantı yolları, üstgeçit ve köprüler yapılacak.  Proje tamamlandığında konteyner ve genel yük getiren araçlar 132. Caddeden açılacak yeni bir bağlantı sayesinde 3 şeritten limana giriş yapacak. CFS sahasına gelecek araçlar ise D400 kavşağının Adana istikametinde açılacak ayrı bir kolla durmaksızın liman sahasına girebilecek. Proje tamamlandığında TIR ve kamyonlar Mersin şehir içi trafiğine karışmadan limana giriş çıkış yapabilecek.

 

BAŞKAN SEÇER ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

 

Uluslararası Mersin Liman İşletmeciliği (MIP) tarafından işletilen Mersin Limanı’nın B ve D kapılarındaki sıkışıklığın şehir içi trafiğe yansıması, Mersin’in doğu girişinde yığılma yapan TIR’ların limana girebilmek için saatlerce bulvar üzerinde beklemek zorunda kalması Mersinlilerin yıllardır uğraştığı sorunların başında geliyor.

Liman girişindeki bu trafik, zaman zaman Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde de gündeme gelmiş, Başkan Vahap seçer, liman işletmecisine ve valiliğe sorunun çözülmesi için adım atılması çağrısında bulunmuştu.

Kurumlar arasındaki diyalog ilk sonuçlarını vermeye başladı. MIP; Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, TCDD Bölge Müdürlüğü ve Karayolları Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle “Kapılar Projesini” hazırladı.

 

BAĞLANTI YOLLARI, ÜST GEÇİTLER, KÖPRÜLER

 

230 milyon TL bütçeli Kapılar Projesi D 400 karayolu üzerindeki kavşakta 2 bağlantı noktası, TOKİ sahası içerisinde 3 dere geçişi, Turgut Özal Bulvarı üzerinde 1 üst geçit, Çavuşlu deresi üzerinde altı şeritli 1 köprü ve 10 giriş kapısıyla ilgili otomasyon çalışmalarını yardımcı tesisleri içeriyor.

Projenin hayata geçirilebilmesinde kritik nokta altı şeritli köprü olacak. Bu köprünün yapılabilmesi için gereken 1680 metrekare arsanın tahsisi gerçekleşti. Bunun yanı sıra, 2 köprü ile 1 demiryolu deplasmanı da tamamlandı.

 

TIRLAR BEKLEMEDEN LİMANA GİRECEK

 

Proje tamamlandığında konteyner ve genel yük getiren araçlar 132. caddeden açılacak yeni bir bağlantı sayesinde 3 şeritten limana giriş yapacak ve proje kapsamında olan demiryolu üst geçidinin altından geçerek beklemeksizin ilerleyecek.

CFS sahasına (konteyner yükleme sahası) gelecek araçlar ise D400 kavşağının Adana istikametinde açılacak ayrı bir kolla durmaksızın ve demiryolunu kesmeden liman sahasına girebilecek.

 

LİMANIN SİRKÜLASYONU DA ARTACAK

 

Son teknoloji ile yapılacak araç/plaka/yük tanıma sistemlerine ek olarak gerekli evraka sahip olmayan araçlar, gümrük gişelerine gelmeden kayıt ofis noktasında liman dışına yönlendirilebilecek. Böylelikle kapılarda yaşanacak olası sıkışıklığın da önüne geçilecek. 

Kapılar Projesi, sadece liman trafiğini şehrin D400 yolundan ayırmakla kalmayacak, aynı zamanda liman içindeki sirkülasyonu da desteklemiş olacak.

Kapılar Projesi, Mersin Limanının hizmet seviyesini de önemli ölçüde yükseltecek. Daha verimli bir araç trafiği yönetimi sağlanabilecek ve kargo elleçleme süreci hızlandırılacak. (Haber Merkezi)