Yenişehir’de ilk safran hasadı yapıldı | Güney Gazetesi Mersin

Yenişehir’de ilk safran hasadı yapıldı

Mersin Yenişehir Belediyesinin, Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Eylül ayında ekilen safran bitkisinin ilk hasadı yapıldı. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Değirmençay Mahallesi’nde üretimin yapıldığı tarlada hasat çalışmasına katıldı. Başkan Özyiğit, vatandaşlara safranlı pilav da ikram etti.

Yenişehir’de ilk safran hasadı yapıldı


Yenişehir’de yüksek katma değerli ürünler elde etmek amacıyla hayata geçirilen Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi iki ay gibi kısa bir sürede ilk meyvelerini verdi. Değirmençay Mahallesi’nde iki ayrı tarlada üretilen safranın ilk hasadı yapıldı. Dünyanın en pahalı bitkisi olarak bilinen ve bir kilosu 70 bin TL’den alıcı bulan safranın ekimine de katılan Başkan Abdullah Özyiğit, üreticilerle birlikte ilk hasadı da yaptı. Başkan Özyiğit, “Şimdilik iki dekarlık tarlada iki üreticimiz var, önümüzdeki süreçte hem üretici sayısı hem de üretim artacak.” dedi. Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nadi Tekin ve Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da Değirmençay Mahallesi’ndeki hasada katıldı.

Özyiğit, “Dünyanın en pahalı baharatını Yenişehir Değirmençay’da üretmiş olduk.”

Bunu bir test ekimi olarak değerlendirdiklerini ifade eden Başkan Abdullah Özyiğit, önümüzdeki süreçte ekimi arttıracaklarını söyledi. Başkan Özyiğit, “20 Eylül tarihinde Değirmançay’da halkımızla birlikte safranın ekimini yaptık. Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle birlikte bu projeyi hazırladık. Bölgemizde daha kısıtlı alanda katma değeri yüksek ürünler üretebiliriz. İki ayrı tarlada bir test ekimi gerçekleştirdik. İki ayrı yerde yapmamızın da bir katkısı oldu. Daha az sulanan tarlada daha yüksek verim olduğu ortaya çıktı. İlk yıl verim yüksek olmuyor. İkinci ve üçüncü yıllarda verim artacak ve soğanlarını da arttırabileceğiz. Yeni ekim alanlarında değerlendireceğiz. Dünyanın en pahalı baharatını Yenişehir Değirmençay’da üretmiş olduk.” diye konuştu.

Özyiğit: “Burada üretebiliyorsak Çukurkeşlik’de ve Karahacılı’da da üretebiliriz”

Salep, avokado ve ejder meyvesi gibi ürünleri de üretmeye başlayacaklarını belirten Başkan Özyiğit, “Burada üretebiliyorsak Çukurkeşlik’de ve Karahacılı’da da üretebiliriz anlamına geliyor. Bölgemizde daha yüksek verim alacağımız ürünler elde etmek için çalışacağız. Her zaman üreticilerimizin yanındayız. Salep, avokado ve ejder meyvesi başka ürünlerde yetiştireceğiz.  Projelerimizi hazırladık. Çukurova Kalkınma Ajansı ve Avrupa Birliği projelerine müracaat ettik. Buralardan alacağımız bütçeyi mahallerimize yayacağız ve hep birlikte getirisi yüksek ürün elde edeceğiz.”  ifadelerini kullandı.

Üretici Naile Boz: “Alternatif ürünlere yöneldik.”

Proje kapsamında destek alarak üretim yapan iki girişimciden biri olan Değirmençay Mahallesi sakini Naile Boz, üretimi çoğaltıp yeni üreticilere de öncü olmak istediklerini söyledi. Boz şöyle konuştu: “Ben Naile Boz, 25 yaşındayım, iki çocuğum var ve çiftçilikle uğraşıyorum. Yenişehir Belediyesi ve Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün hayata geçirdiği projede kadın girişimci olarak yer aldım. Safranlarımızı 20 Eylül’de ektik. 40 – 45 günlük bir süreçte safranlarımız çiçek açtı. Safran hasadımızı bugün yaptık. Hasat ilk yıla göre normaldi. İlk yıl zaten az olur. Önümüzdeki süreçte daha yüksek olacağına inanıyorum, bunun için çabalıyoruz. Şeftali ve erik üretiyorduk.  Ama günümüz şartlarında gübre ve ilaç çok pahalı, kuraklık olduğu için sulama sistemi de zor oluyor. Alternatif ürünlere yöneldik. Bunun için gübre ve ilaç istemeyen, çok suya da ihtiyaç duymayan safran yetiştirmeye başladık ve bu projeye katıldık.  Hedefimiz üretimi çoğaltmak ve üretmek isteyenlere de öncü olmak.” (Haber merkezi)