Seçer, MESKİ’nin son üç yılda kayıp kaçakla mücadelede kullandığı yöntemlerin su kaybının azaltılmasında ve kurulan arıtma sistemlerinin su tasarrufundaki önemini rakamlarla açıkladı.
KKTC’NİN KURTULUŞUNU KUTLADI
1974 yılında yapılan Kıbrıs Harekatının 38. yıldönümü sebebiyle harekatta şehit ve gazi olanları anan Seçer, Bülent Ecevit’in ‘Savaş için değil, barış için sadece Türklere değil Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz” sözlerini hatırlattı. Kıbrıs’ta kalıcı barışın olmasının herkesin duygu ve düşünceleri olduğunu söyleyen Seçer, Kuzuy Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin cumhuriyet bayramını kutladı.
Seçer 26. Cadde ile Hüseyin Okan Merzeci Kevşağı’nın kesiştiği nokta olan Göçmen Kavşağı çevresinde içme suyu çalışmaları sürdürdüklerini belirten Seçer o noktada bir köprü kavşak çalışması olacağını ve o projenin altyapı çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını söyledi. O bölgede yapılan altyapı çalışmaları sebebiyle geçici sorunların olabildiğine dikkat çeken Seçer, bir taraftan deplase çalışmaları yapılırken diğer taraftan Eğriçam Mahallesi’nde yaklaşık 24 kilometre içmesuyu hattı rehabilitasyonunu çalışmalarının yapıldığını belirtti. Aynı zamanda çağrı merkezi TEKSİN’in çözüm merkezine dönüştürüldüğünü söyleyen Seçer, bir şikayet merciinden ziyade talep ve öneri ve bilgi merkezine dönüştürüldüğünü söyledi.
“SUDA GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMELİYİZ”
Suyun evlerin en önemli giderlerinden biri olduğunu söyleyen Seçer, “Ülkenin içinde bulunduğu durumu göze alırsak, ailelerin su bedeli olarak ödediği faturalar önemli bir hal aldı, bütün giderler gibi. Bizim su fiyatlarını daha makul bir seviyeye getirmemiz için birçok faktör var. Girdi maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor, bizi yoran enerji alanında yatırımlar yapmamız gerek. Maliyetleri aşağı çekecek yeni teknolojileri şiddetle kullanmamız gerek. Bunun çalışmaları sürdürüyoruz” dedi.
“360 DERECE SU YÖNETİMİ”
Su fiyatlarının makul seviyelere gelmesi için yapılacak en büyük çalışmanın kaçak-kayıp oranını düşürmek olduğunu söyleyen Seçer, MESKİ olarak 360 derece su yönetimi anlayışını benimsediklerini söyledi. Bu anlayışın kullanılan suyun arıtılıp tekrar kullanılmasına dayandığını söyleyen Seçer, “Bu anlayışımızla suyun kaynağından alıp, kullanılmasını sağlayıp, arıtıp tekrar doğaya veriyoruz. Bu süreci 24 saat takip edebiliyoruz. Bunu SKADA merkezimizle gerçekleştiriyoruz, büyük yatırım yaptık ama olumlu sonuçlarını katlayarak alıyoruz. Bu sistemle Mersin’in içme suyunun basıncını, dağılımını, atık su göstergelerini izleyebiliyor böylece kayıp kaçak seviyesini minimuma indirmeye çalışıyoruz” dedi. Seçer SKADA sistemi sayesinde debi kontrolünün olduğu bölgelerde vatandaşların faturalarında yüzde 10’luk bir düşüşün yaşandığını söyledi.
“SKADA İLE TASARRUF”
Bu ay itibariyle 9 adet DMA takibinin SKADA merkezinde yapıldığını belirten Seçer, 2022 yılı sonunda Mersin genelinde 50 adet DMA ile basınç yönetimini hedeflediklerini belirtti. 27 bin nüfuslu Demirtaş, Portakal, Turgut Türkalp ve Mithat Toroğlu mahallelerinde kurulan DMA yatırımı ile 8779 aboneden günlük 1282 metreküp aylık 38 bin, yıllık ise 460 bin metreküp su tasarrufunun sağlanmış olduğunu belirtti.
TEKNOLOJİNİN ETKİSİ
2019’dan beri aktif yer altı dinleme operasyonları ile kayıp takibi yaptıklarını belirten Seçer, teknoloji kullanımı sayesinde ellerindeki cihazlarla su kayıplarının büyük oranda azaldığını belirtti. Seçer, 2019 yılında yüzde 47 kayıp oranı olduğunu, 2020 yılında yüzde 46’ya bu yıl ise yüzde 44’e düştüğünü belirtti. Altyapı çalışmalarında daha önce yapılan hatalı proje veya usule uygun olmayan çalışmalarında su kaybında büyük bir etken olduğuna değinen Seçer, 2019 yılında 169, 2020 yılında 587, 2021 de de 1761 arıza tespiti yapıldığını belirtti.
3 YILDA 135 BİN KAÇAK İŞLEM
Kaçak su kullanımı hakkında bilgi veren Seçer, 2019 yılında 54590 kaçak işlemi yapıldığı ve 22 milyon tutarında ceza kesildiğini, 2020 yılında yapılan kaçak işlem sayısı 57 bin kesilen ceza miktarı 39 milyon, 2020 yılında tutanak sayısı 22 bine düşerken 29 milyon ceza kesilmiş.
Nüfus artışı ve küresel ısınma sebebiyle suyun he geçen gün daha da değerlendiğini söyleyen Seçer, Mersin’de 23 adet atık su arıtma tesisi olduğunu söyledi. Arıtma sisteminin ekolojik dengeyi koruduğuna dikkat çeken Seçer, arıtılan atık suların tarım, endüstride kullanılması için projeler gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Kısa süre sonra Karaduvar’da yapılacak olan arıtma tesisinde, arıtılan suyun endüstride kullanacağını söyleyen Seçer, tarımda kullanılacak atık su için de projelerin sürdüğünü, aynı zamanda bu suların belediyenin peyzaj çalışmalarında da kullanılacağını söyledi.