MAHMUT SÖNMEZ
Homurlu Mahallesi’nden geçen sulama kanalı civardaki fabrikaların kimyasal atıklarını serbestçe döktüğü, atık çöplüğüne dönmüş bir kanal haline geldi. Mahalleli yaklaşık 4 yıldır çalmadık kapı bırakmamış ama resmi hiçbir kurum sorumluluğu üstlenmiyor. Mahalle muhtarı Abdurrahman Bilgin, “Dört yıldır devlet dairelerinde sorumlu arıyoruz, ama hala bulmuş değiliz. Dört yılda bırakın çare bulmayı sorunun muhatabını bulamadık. Şimdi buradan daha önce başvuru yaptığımız Akdeniz Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, MESKİ, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine ve Mersin kamuoyuna soruyoruz; sorumlu kim, bu fabrikaların zehirli ve kimyasal atıklarını denetleyen kurum hangisi” dedi.
Akdeniz Belediyesi’ne bağlı Homurlu Mahallesi’nde bulunan sulama kanalından kimyasal fabrika atıklarından kaynaklı dayanılamayacak derecede kötü kokular yayılıyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Kirli sudan kaynaklı tarlalar kurumuş, insanlar evlerinden dışarı çıkamıyor. Kanal, okulun ve caminin yanından geçiyor, kimyasal atık kokusu ve korkusu sebebiyle veliler öğrencilerini okula göndermeye korkuyor, cami de namaz kılmaya cemaat bulunmuyor.
“HASTALIKLAR ÇOĞALDI”
Mahalle muhtarı Abdurrahman Bilgin, yıllardır mahallenin içinden geçen sulama kanalından fabrika atıkları ve kimyasal atıklar akmakta olduğunu söyledi. Kokudan durulmadığını söyleyen Bilgin, “Sağlık yönünden tehlike saçıyor. Sebebini bilmiyoruz ama özellikle hafta sonları sulama kanalındaki atık ve kimyasal maddeler artıyor ve dayanılmayacak düzeyde kötü kokular saçıyor etrafa” dedi. Çevrede 5 bin insanın yaşamakta olduğunu söyleyen Bilgin, kanaldan yayılan kötü kokulardan kaynaklı evlerinin pencerelerini açamadıklarını ve kokunun evlerin içine kadar girdiğini söyledi. Bilgin, kanaldaki fabrikalardan salınan atıkların zehirli kimyasallar olduğunu, bu sebeple birçok kronik hastalığı olan mahallelinin hastaneye kaldırılmak zorunda kaldığını belirtti. Kokudan kaynaklı nefes almakta zorluk çektiklerini belirten Bilgin, kokudan ve atıklar sebebiyle sürekli üreyen sineklerden kaynaklı evlerinde misafir konuk edemediklerini söyledi.
“HAYVANLAR ÖLÜYOR TARLALAR KURUDU”
Çevrede hayvan besiciliği yapan birçok ailenin olduğunu belirten Bilgin, son zamanlarda hayvan ölümlerinin de arttığını, fabrika atıklarının aktığı kanaldan su içtikleri için öldüklerinden şüphelendiklerini belirtti. İçinde fabrika atığı ve kimyasal atıkların aktığı derenin aslında tarım alanları için sulama kanalı olduğunu söyleyen Bilgin, “Bu kanalın içinde fabrika atıklarının işi ne anlamış değiliz, civardaki çiftçiler tarlalarını bu kanaldan akan su ile suluyorlar. Fabrika atıklarından kaynaklı civardaki çiftçiler sulama yapamıyor, birçok çiftçinin yetiştirdiği sebze tarlaları kurudu, bu insanla maddi anlamda müthiş zararlar gördü. Narenciye bahçeleri de temiz su olmadığı için ilaçlanıp sulanamıyor” dedi.
“KANAL OKUL VE CAMİNİN ÖNÜNDEN GEÇİYOR”
Kanalın aynı zamanda okulun hemen yanından geçtiğini söyleyen Bilgin, “Çocuklarımızın sağlıkları tehlikede, bildiğiniz kanaldan zehir akıyor. Korkudan çocuklarımızı dışarı çıkaramıyoruz ama kimyasal atıklarla dolu kanal okulun hemen yanından geçiyor, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çocukları okula dahi göndermeye korkuyoruz” ifadelerini kullandı. Bilgin, kanaldan gelen kokudan kaynaklı insanların camiye dahi gidemediğini, cuma namazı kılmak için cami cemaati bulamadıklarını söyledi.
SORUMLU KİM?
Etrafta birçok fabrika olduğunu belirten Bilgin, fabrikaların atıklarını arıtmadan direk sulama kanalına döktüğünü söyledi. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın mahalleye geldiğini ve kanaldaki atıkları kendisine gösterdiklerini söyleyen Bilgin, “Başkan ekiplerini aradı, durumu aktardı ama bir geri dönüş olmadı sorun olduğu gibi duruyor” dedi. Ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ve MESKİ ile görüştüklerini söyleyen Bilgin “Onlarda geldi, bizim işimiz değil bu deyip gittiler, ve bizi Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yönlendirdiler, onlar da gelip dere suyundan numune aldılar test etmek için ama onlardan da geri dönüş olmadı. Devlet su işleri ile görüştük bir netice alamadık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” İfadelerini kullandı.
Yaklaşık dört yıldır bu sıkıntıyı çözmek için çaba sarf ettiklerini ve çalınmadık kapı bırakmadıklarını söyleyen Bilgin, “Hiçbir kurum sorumluluk kabul etmiyor. Bizde dört yıldır devlet dairelerinde sorumlu arıyoruz, ama hala bulmuş değiliz. Dört yılda bırakın çare bulmayı sorunun muhatabını bulamadık, şimdi buradan daha önce başvuru yaptığımız devlet kurumunun yetkililerine ve Mersin kamuoyuna soruyoruz; sorumlu kim, bu fabrikaların zehirli ve kimyasal atıklarını denetleyen kurum kim” ifadelerini kullandı.