“Eşit işe eşit ücret istiyoruz" | Güney Gazetesi Mersin

“Eşit işe eşit ücret istiyoruz"

“Eşit işe eşit ücret istiyoruz


MAHMUT SÖNMEZ

 

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 20. Milli Eğitim Şurası’nın öğretmenlerin görüş ve önerileri dikkate alınmadan gerçekleştirildiğini söyleyip Cumhurbaşkanı’na tepki gösterdi. İktidarın eğitim politikaları sebebiyle yüzbinlerce öğretmenin işsiz olduğunu söyleyen Sümbül, sözleşmeli öğretmenliğin son bulmasını ve eşit işe eşit üret istediklerini belirtti.

 

YÜZBİNLERCE ÖĞRETMEN İŞSİZ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20. Milli Eğitim Şûrası’nın açılış konuşmasına tepki gösteren Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Cumhurbaşkanı, masa başında, öğretmenlerin bilgisi ve iradesi dışında hazırlanan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kısa süre içinde TBMM’ye sunulacağını açıkladı. Erdoğan ayrıca, geçmişte büyük tartışmalara neden olan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik gibi uygulamalara ilişkin kariyer sınavları yapılacağını ve öğretmenlerin yapılacak sınavlarda yarıştırılarak farklı ücret politikaları uygulanacağını söyledi. Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımının kaldırılacağı açıklanırken; sözleşmeli öğretmenlerin, mecburi hizmet hariç atamalar, özlük hakları ve mazeret tayinleri başta olmak üzere kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahip olacağı ifade edilmiş, ancak sözleşmeli öğretmen istihdamı uygulamasına son verileceği belirtilmemiştir” ifadelerini kullandı. Bu ifadeden sözleşmeli öğretmen istihdamının devam edeceği anlaşıldığını söyleyen Sümbül, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi gerektiğini, bu öğretmelerin tamamının kadroya geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ataması yapılmayan 100 binlerce öğretmenin olduğunun altını çizen Sümbül, eğitimin niteliğini düşüren bir uygulama olduğunu söylediği ücretli öğretmenlik uygulamasına önce son verilmesi gerektiğini söyledi.

 

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET”

 

Öğretmenlerin yoksulluk sınırının çok altında bir ücretle çalıştığını söyleyen Sümbül, son, öğretmenlerin özlük haklarının geliştirilmesi ve mali kayıplarının giderilmesi için kariyer ve sınav şartı getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Sümbül, “Kariyer sınavı her şeyden önce, çalışma barışını bozan, öğretmenler arasındaki mesleki dayanışmayı ortadan kaldıran, eğitim emekçileri arasındaki rekabeti arttırarak, aralarındaki güven ilişkisini zedeleyecek özellikler içermektedir. Ayrıca öğretmenler arasında hiyerarşi yaratmak, aynı işi yapan öğretmenlere farklı ücret politikası uygulamak, “eşit işe eşit ücret” ilkesine aykırıdır. Hiçbir ayrıma tabi tutulmadan tüm eğitim emekçilerinin özlük hakları geliştirilmeli ve mali kayıpları acilen giderilmelidir” dedi.

 

Sümbül, “Eğitim Sen olarak “Cumhurbaşkanı’nın himayesinde” yapılan 20. Milli Eğitim Şûrası’nı uyarıyoruz; öğretmenlerin iradesi dışında masa başında hazırlanan meslek kanununu kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.