“Asgari ücret mum gibi eriyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Asgari ücret mum gibi eriyor”

2022 yılında uygulanacak asgari ücretin net 4250 lira olarak belirlenmesinin ardından hem işçilere hem esnaf kesimine görüşlerini sorduk. İşçiler, hayat pahalılığı karşısında asgari ücretin şimdiden eridiği görüşünde. Esnaf kesimi ise hem çarşının hareketlenmesi açısından hem yanında az da olsa personel çalıştırdığı için gelişmeleri yakından takip ediyor. Esnaf temsilcileri, “Asgari ücret açıklanmadan önce zaten piyasalar yüzde 30, yüzde 40 zamlanmıştı” diyor.

“Asgari ücret mum gibi eriyor”


ABİDİN YAĞMUR

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün bir açıklama yaparak net asgari ücretin 1 Ocak 2022’den itibaren 4250 TL olarak uygulanacağını söyledi. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından toplumun her kesimi asgari ücret hesaplamasına girdi. Biz de işçilere ve esnafa yeni asgari ücreti sorduk.

 

“6 KİŞİ TEK MAAŞLA GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUZ. YETMİYOR”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesinde işçi olarak çalışan Orhan Aydın, asgari ücret zammını şu sözlerle yorumladı:

“Açıklanan zamdan hiç memnun değiliz. Hayat pahalılığı yüksek. Asgari ücret yetmiyor. 4 tane çocuğum var. Yetmiyor. Dün bir tane pantolon aldım ufak çocuğa 120 milyon. Yumurta olmuş 40 milyon. Yağ olmuş 150 milyon. Asgari ücret vermiş 4250 lira, bayram mı edelim? Kiralar 1300, 1400 en kötü ev. Bu asgari ücretle nasıl geçineceksin. Tavuk olmuş 30 milyon. Geçim gerçekten zor. İnsanlara bakıyorsun yüzü asık. Hiç kimse memnun değil. Dolar uçtu, avro uçtu, altın uçtu. Şu anda geçim kilitlenmiş. Bizim sendikalar 5200 istiyordu ama o bile az. Ben tek maaşlıyım, 4 çocuğum var. Eşimle birlikte 6 kişiyiz. Zor döndürüyoruz. Sürekli 1 ay içeri giriyoruz. Şu anda mutfak alev olmuş, ateş olmuş. Şu anda yarı aç yarı tok yaşıyoruz. Çoluğumuzu çocuğumuz bir gezmeye götüremiyoruz.”

 

 

“VERİLEN ZAM MUM GİBİ ERİYOR”

 

Mersin’de büyük bir mağazada çalışan Veli Tamıt ise asgari ücret konusunda çok da kötümser değil ama hayat pahalılığının zammı eritmesinden endişe ediyor. Tamıt, şunları söyledi:

“26 yıldır asgari ücretle çalışıyorum. Yapılan yüzde 50 zam doğru güzel bir oran. Ama asgari ücrete verilen zam mum gibi eriyor. Dolar bugün 16.60’a çıktı. Verilen parayı hesapladığında düşük. Ama bu bir nefestir yine de. Çalışanlar için iyi bir para.  İşverene fazla yük gelmedi. Zaten kendi elindeki ürünlere de zam geldi. Mersin’de asgari ücretle geçinmek mucize. Ulaşım kolaylığı var. Kiralar daha ucuz diğer illere göre. Burada yetiştiği için meyve sebze daha ucuz.  Belediye ekmeği var, ucuz. Zaten Mersin tam emekliler şehri.”

 

“YANINDA ELEMAN ÇALIŞANLARA ÖDEME KOLAYLIĞI DİLEYELİM”

 

Asgari ücret zammı, dar gelirli kesimlere hitap eden çarşılardaki esnafın da gündemindeydi. Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü,  “Asgari ücret 4250 lira oldu. Bütün çalışanlara hayırlı olsun diyelim. Yanında eleman çalıştıran, personel çalıştıran insanlara da ödeme kolaylığı dileyelim. Onların işi de zor. Çünkü işverenlerin gelirleri artmadı. Piyasa daralmış durumda. Müşteriler şu an yeni fiyatlardan, anormal fiyatlardan ürün almıyor. Dolayısıyla bu asgari ücreti ödemekte zorlanacağımız aşikar.450 liralık bir vergi indirimi geldi. Ümit ediyorum piyasalar bununla birlikte bir nebze açılır. Esnafımız da biraz nefes alır” ifadelerini kullandı.

 

“HER KESİMİN GELİRİ ARTMALI Kİ ÇARŞI CANLANSIN”

 

Son birkaç aydır bütün piyasalarda fiyat artışları olduğunu kaydeden Algüllü sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anormal bir şekilde herkes her şeye zam yapmaya başladı. Bu da esnafımızı ve vatandaşı olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü vatandaşın henüz geliri artmadı. Geliri artmadığı için bu tür ürünlerden, dayanıklı tüketim ürünlerinden, giyiminden kuşamından kısmaya başladı. Yani biz 70 liraya sattığımız bir gömleği şu anda 100 liraya almaya başladık. 70 liraya satamazken şimdi 100 liraya kar marjını da eklediğimizde yüzde 40 bir fiyat artışı söz konusu. Bu piyasanın düzelmesi için toplumun her kesiminin gelirlerinin artması gerekiyor. Asgari ücret artışı bu anlamda çalışanlar açısından memnuniyet verici. Umut ediyorum işverenlerin bu ücretleri ödeyebileceği piyasaları görürüz.”

 

ŞU ANDA ZAM GELMETEN ÜRÜN YOK”

 

Asgari ücret zammı açıklanmadan önce piyasaların yüzde 30, yüzde 40 zamlandığına dikkat çeken Algüllü, “Yani bu artışın ciddi bir kısmı vatandaşın cebinden çıktı. Kaldı ki insanlar yılbaşından sonra zamlı maaşlarını alacaklar. Ocak ayından sonra bir hareketlilik olur. Ama toplumun her kesiminin memurların, çiftçilerin geliri artmalı ki piyasalar düzelsin.  Zam gelmeyen ürün yok. Bütün sattığımız ürünler şu an zamlı durumda. Bizler de elimizde olan önceki fiyatlardan aldığımız ürünleri vatandaşa zam yapmadan satalım diyoruz. Ama bizim de bir gelir dengemiz var. Elimizdeki gömleği 70 liradan satacağız ama yerine alacağımızı 100 liradan alacağız. Bu da bir erimeye neden olacak. Ürünler azalacak. Elimizdeki ürünü eski fiyattan satmak gücü olmayan esnaf için elindeki malzeme kapasitesinin yüzde 30, yüzde 40 düşmesi demek. Mecburen bunu yapıyoruz. Esnaf elinden geldiğince bu süreci vatandaşın lehine atlatmak için mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.