MAYSA DERYAYEVA
Grip aşısı her yıl kış aylarında grip virüslerine karşı yeniden hazırlanıyor. Doktorlar tarafından risk grubunda olan yaşlı kişiler, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişilere grip aşısı yaptırmaları önerilirken, 6 aydan küçük bebeklere, şiddetli yumurta alerjisi olan kişilere, daha önce grip aşısı ile şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilere, ateşli orta-ağır hastalığı olan kişilere grip aşısı yapmaları tavsiye edilmiyor. Mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda grip sıklıkla görülürken, grip aşısı hastalığa yakalanma riskini büyük oranda düşürmekte.
“GRİP AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR”
Son zamanlarda yaygın olarak uygulanan grip aşıları inaktif yani canlı olmayan virüslerden oluşuyor. Bu sebepten aşının hastalık yapma riski bulunmamakla birlikte grip aşısının yan etkileri, özellikle ağır grip vakası semptomlarıyla karşılaştırıldığında hafif ve kısa süreli oluyor. Uzmanlara göre grip aşısının tüm vücudu etkileyen yan etkileri de son derece düşüktür. Enjeksiyonun yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık ve / veya şişme, hafif baş ağrısı, kas ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk, ateş grip aşısı sonrasında oluşabilecek küçük yanlı etkilerdir. Yan etkiler aşılanmadan sonra başlar ve kısa süre içerisinde etkisi kaybolur. Grip aşısından sonra baş dönmesi hissederseniz veya bulanık görme şikayeti veya kulaklarınızda çınlama varsa doktorunuza belirtmeniz gerekmektedir.
“GRİPTEN KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ”
Gribe karşı en güçlü korunma aracı grip aşısı olsa da kişinin kendini Covid-19 ve gripten korumasına yardımcı olabilecek faktörler bulunuyor. El temizliğine dikkat edilmesi, elleri en az 30 saniye sabun ve bol suyla yıkanması, elleri göze, ağza ve burna az temas edilmesi, suyun ve sabunun olmadığı yerde elleri alkol bazlı dezenfektanların kullanılması, hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınılması ve sosyal mesafe kurallarına uyulması gripten ve korona virüs dahil diğer virüslerden korunmanıza yardımcı olabilecek faktörlerdir.