Sözleşmeyi kabul etmediler, işi bıraktılar | Güney Gazetesi Mersin

Sözleşmeyi kabul etmediler, işi bıraktılar

Metal işçileri, MESS ile Metal Toplu İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesini kabul etmediklerini belirterek, iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Sözleşmeyi kabul etmediler, işi bıraktılar


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin’deki Çimsataş metal fabrikasında toplu iş sözleşmesinin imzaladığını duyan işçiler, işçilerin gece vardiyasında dövme bölümünde işi iki saat durdurmasıyla başlayan eylem, sabah vardiyanı ve 16 vardiyanın katılımıyla iş bırakma eylemine dönüştü.

İşçilerin iş bırakması üzerinde fabrikaya gelen Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan işçilerle görüştü. İşçiler imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini ve talepleri kabul edilene kadar direneceklerini söylediler.

Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz, “İşçinin birlikte aldığı kararın arkasındayız” demesi üzerine işçiler, "Ne zaman arkasında durdunuz, madem öyleydi sözleşmeyi niye imzaladınız? İşçinin isteği bu muydu" diye tepki gösterdiler. İşçiler, sendikanın işçinin taleplerine kulak vermesini istediler.  Üç vardiyada yapılan toplantı sonucu toplu iş sözleşmesine ek protokol yapılması talebine karar verildi.

 

İŞÇİLER EK PROTOKOL TALEP ETTİLER

 

Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan, Çimsataş'ın üç işyeri temsilcisi ve işçilerin arasından seçtiği iki işçi temsilcisi ile birlikte işverenle işçilerin talepleri görüşüldü. Toplu iş sözleşmesine ek protokol olarak işçiler 7 taleplerini eklemesini istediler. İşçileri, yapılan sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen yüzde 27'ye artı olarak yüzde 35 daha zam verilmesini, altı ay için enflasyon oranında zam yapılmasını, mesai ücretlerinin hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak belirlenmesini, işçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortasının aileyi de kapsamasını, sosyal haklara net olarak yüzde 100 zam yapılmasını, kıdem farkı, ara dinlenme, çay molası verilmesi, uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonlarının tam olarak verilmesini istediler.

 

İŞÇİLER ÇALIŞMA KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİLER

 

İşçiler sanayide çalışan işçinin bile kendilerinden daha fazla banka promosyonu aldıklarını, dolayısıyla hakları olan banka promosyonunun gerçek miktarını kendilerine verilmediğini iddia ettiler.  Bu çalışma koşullarda imzalanan sözleşme ile alınan zammın yetersiz kaldığını belirten işçiler, içeride baskı altında çalıştıklarını söylediler. İşçiler, “Her şey yasak” diyerek uygulamalara tepki gösterdiler. İşçiler tuvalete gitme haklarının kısıtlandığını, cenazeleri olduğunda izin alamadıklarını, çalıştıkları bölümlerde çatının aktığını, bu nedenle insanca koşullarda çalışmak istediklerini belirtiler.