MAHMUT SÖNMEZ
Mersin Şehir Hastanesi’nde yapılan basın açıklamasına Mersin Tabip Odası, Mersin Dişhekimleri Odası, Ses Mersin Şubesi, Birlik Dayanışma Sendikasi, Genel Sağlık İş ve Mersin Aile Hekimleri Derneği üyeleri katıldı. Katılımcılar adına basın açıklamasını Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Antmen okudu.
Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Antmen 12 maddelik taleplerini dile getirdi.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte halkın sağlık hakkının, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin de çalışma hakları giderek geriletildiğini belirten Antmen, sağlık alanının bile isteye çökertildiğini söyledi. Bu adımların hiçbir aşamasında sağlık emek-meslek örgütlerinin itirazlarının dikkate alınmadığını belirten Atmen, “Sağlıkta yıkım ayyuka çıkmışken biz hekimlere ve sağlık emekçilerine hâlâ karar mekanizmalarında söz hakkı vermeme ısrarı ile aynı yanlışa devam edilmektedir. Bu yanlışlıkların sonucunda sağlıkta şiddetin yaşanmadığı tek bir gün geçmemektedir. Güvenli işyerleri ve etkili bir şiddet yasası ise henüz daha bakanlığın gündeminde dahi değildir” dedi.
“PERFORMANS İLE SAĞLIKÇILAR BİRBİRİNE DÜŞMAN EDİLMEKTE”
Bir diğer olumsuzluğun ise sağlıkta artan iş yükü olduğunu söyleyen Antmen, “Sağlık emekçileri yetersiz istihdamın ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında tükenmekte, angarya ile çalışmaya zorlanmaktadır. Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yalanları ile geçiştirilmektedirler” dedi. Performans ile sağlık çalışanlarının birbirine düşman edildiğini söyleyen Antmen, niceliğin niteliğe tercih edildiğini belirtti.
“SAĞLIĞA, AYRILMAYAN BÜTÇE SAĞLIKSIZLIĞIN EN BÜYÜK KAYNAĞIDIR”
Sağlıkçılar açısından çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu ifade eden Antmen, sorunlarının sağlık sisteminden kaynaklı olduğunu söyledi. Koruyucu sağlık hizmetini, halkın sağlık hakkını öncelemeyen bir anlayışın sağlık veremeyeceğini bildiklerini belirten Antmen, “Sağlığa, emeğe ayrılmayan bütçe sağlıksızlığın en büyük kaynağıdır. Sağlık çalışanlarının talepleri ile halkın sağlık hakkı talebi birbirinden ayrı düşünülemez. Bizler, emeği üretenler yeni bir sağlık sistemi mümkün diyoruz. Bu nedenle birlikte dönüştürme gücü olan biz sağlık emek meslek örgütleri bir mücadele programı başlatıyoruz. Bu programda nasıl bir sağlık sistemi istediğimizi tüm özneleri ile tartışacak, emeğimiz üzerinde sözümüzü kuracağız” diye konuşmasına devam etti.