“Depremlerle riskli binalar akla geliyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Depremlerle riskli binalar akla geliyor”

Son haftalarda Akdeniz’de yaşanan depremlerle beraber Mersin’de sarsılmakta. Yaşanan depremler akıllara Mersin’de risk taşıyan eski yapıları bir daha getirdi. 1960 ve 1990’lı yıllar arasında yapılan kamu binaları ve şahıslara ait yapıların çoğunda ciddi riskler olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, “Bu sıkıntının aşılamamasında koordineli çalışmayan ve adım atmayan Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin sorumluluğu var. Bu konu tehlike kapıya dayandığı anda akıllara geliyor. Ya da daha kötüsü; deprem olacak, insanlar ölecek anca o zaman akılla geliyor” dedi.

“Depremlerle riskli binalar akla geliyor”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Akdeniz’de son haftalarda üst üste yaşanan depremler kaygı ve korkuya yol açmakta. Mersin, üç hafta arayla 19 Ocak’ta ve önceki gece 5,1 ile Akdeniz açıklarında yaşanan depremlerle sarsıldı. Peş peşe yaşanan depremlerle insanların şehir merkezinde bulunan riskli binaları hatırladığını söyleyen Ünal Şahin, belediyelerin bir an önce koordineli şekilde çalışıp bu sorunu halletmeleri gerektiğini söyledi.

 

“ESKİ YAPILAR BÜYÜK RİSK TAŞIYOR”

 

Şahin, Mersin’de kent içerisinde 60 ve 70 yıllık yapıların sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu belirtirken, 1960 ve 1990’lı yıllar arasında yapılan yapıların çoğunda ciddi riskler var olduğunu söyledi.  Özellikle deniz kumu ile yapılmış olan yapıların çok büyük tehlike arz ettiğini söyleyen Şahin, “Son zamanlarda Akdeniz’de yaşanan depremler Mersin’de de ciddi anlamda hissediliyor. Eski yapı yönetmenliğiyle yapılmış olan yapılarla ilgili ciddi sıkıntılar var. Bunların bir an önce güçlendirme ve kentsel dönüşüm sürecinde değerlendirilmesi gerekiyor aksi halde büyük sıkıntılar yaşanabilir” dedi.

 

“BELEDİYELERİN BÜYÜK SORUMLULUĞU VAR”

 

Eski yapıların şehir ve insanlar için uzun süredir tehlike arz ettiğini söyleyen Şahin, bu sıkıntının bir türlü aşılamamasında belediyelerin büyük bir sorumluluğunun olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerin birbirleri ile koordine olup kenetlenemediğini söyleyen Şahin, “Belediyeler, kararlılık gösteremiyorlar ve biz bu kararlılığı onlardan bekliyoruz. Mimarlar Odası ve bireysel olarak bu çalışmaların içerisinde bulunuyoruz, fakat bu çalışmalar maalesef ilerlemiyor. Mücadelenin kararlı olması ve ciddi adımların atılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

KAMU BİNALARININ DURUMU İÇ AÇICI DEĞİL

 

Söz konusu risk taşıyan binaların içinde devlet dairelerinin de olduğunu söyleyen Şahin, “Mersin’de bulunan devlet dairelerinde ciddi riskler var. Özellikle kamu ihalelerinde yapılan 1970 ve 1980’li yıllarda yapılan kamu yapıları oldukça sıkıntılı durumdadır. Riskli yapıların yöneticiler tarafından az önemsenmesinin büyük bir tehlikeye kapı açtığını söyleyen Şahin, “Bu konu tehlike kapıya dayandığı anda akıllara geliyor. Ya da daha kötüsü; deprem olacak, insanlar ölecek anca o zaman akılla geliyor yoksa bununla ilgili ekonominin büyük bir problem olduğunu düşünmüyorum. Tek sorun kararsızlık ve duyarsızlık” diye konuştu.

 

“BELEDİYELER BİR AN ÖNCE ADIM ATMALI”

 

Belediyelerin bir an önce gerekli önlem ve adımları atması gerektiğini söyleyen Şahin, “Belediyeler, sorunu ciddi bir şekilde ölümcül bir sorun olarak önlerine koymalı ve hiç ara vermeden adım adım ileriye gitmeleri gerekiyor bu konuda. Meslek odaları olarak biz her zaman yanlarındayız fakat karar veren ve bu konuda adım atması gerekenler bizim sadece destek olmaktan, onların yollarını açmaktan başka yapabileceğimiz bir şey maalesef” ifadelerini kullandı.