“Zamlar ateş gibi düştü” | Güney Gazetesi Mersin

“Zamlar ateş gibi düştü”

Zam yağmuruna karşı, yağmur altında imza kampanyası düzenledi

“Zamlar ateş gibi düştü”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi üyesi emekliler, elektriğe ve doğalgaza yapılan zamların geri alınması ve maaşlarına zam yapılması için yağmurun altında imza kampanyası gerçekleştirdiler. Demokrasisi ve ekonomisi gelişmiş ülkelerde emeklilerin tatilde ve dinlenerek ömürlerini geçirdiğini söyleyen Ahmet Karakuş, “Açlık sınırının 4250 lira olduğu Türkiye’de 8 milyon emekli 2500 lira maaş alıp, ayazda saatlerce ucuz ekmek kuyruğunda bekletiliyor. Ama şöyle bir geçek var Tencerenin yıkmadığı iktidar yoktur” ifadelerini kullandı.

Çarşı yoğurt pazarı, Yenişehir sosyete pazarı ve Mezitli Gazi Mustafa Kemal üzerinde stantlar açan emekliler üç gün boyunca zamların geri alınması ve emeklilerin maaşına ek zam yapılması için imza kampanyası düzenleyecekler. Yağan yoğun yağmura rağmen imza kampanyasına birçok insan destek verirken, Ahmet Karakuş, “Toplumun her kesiminden insanlar yağmura rağmen gelip imza atıyor. Bizim kendimizi anlatmamıza bile fırsat vermeden gelip imza atıyorlar. İnsanlar yoksulluktan bıkmış durumda. Her görüşten insan gelip imza atıp destek veriyor” dedi.

 

AÇLIK SINIRI 4250 LİRA, 8 MİLYON EMEKLİNİN MAAŞI 2500 LİRA

 

Hükümetin son bir yıl içerisinde uyguladığı ekonomi politikaları sebebiyle insanların yaşayamaz hale geldiğini söyleyen Karakuş, “Zamlar adete ateş gibi ocaklarımıza düştü. Özellikle toplumsal kesimin içerisinde emekliler çok daha zor bir duruma düşmüşlerdir. Açlık sınırının 4250 lira olduğu ülkede 13 buçuk milyon emeklinin sekiz milyonu 2500 lira maaş almakta. Eğer emekli kirada yaşıyorsa bu bir ev kirasına tekabül ediyor. Emekli bu koşullarda nasıl geçinsin, bu mümkün değil” ifadelerini kullandı. Yaşanan ekonomik krizden ve alım gücünün her geçen gün düşmesiyle ülkede insanların nefes alamaz hale geldiğini belirten Karakuş, “Bizim yağmurun altında, bu yaşta imza kampanyası yapmamızın sebebi bu cendereye ve ekonomik uygulamaya dur demektir. Halka dayatılan zamların bir an önce geri alınmasını şiddet ve ısrarla istiyoruz. Bu bizim yaşam hakkımızı yoka sayan bir uygulamadır” diye konuştu.

 

 

ZAMLAR MİLYONLARCA EVE ATEŞ GİBİ DÜŞTÜ

 

Halkın içine girildiğinde, sosyal medyaya bakıldığında, herkesin zamlardan dolayı feryat ettiğini söyleyen Karakuş, “Herkesin elinde faturası nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Bireysel fatura yakma eylemleri, çaresizliğin çığlıklarını görüyoruz. Elektriğe yapılan zamla beraber aralık ayında evine 125 lira fatura gelen kişiye ocak ayında 350 lira geldi, doğalgazla ısınan ve 300 lira fatura gelen insanların evine 800 lira fatura geldi. Bunun şubatta daha yüksek geleceğini düşünüyoruz. Biz emekliler olarak nasıl yaşayacağımızı kara kara düşünüyoruz. Bu zamlar sadece bize değil, milyonlarca eve ateş gibi düştü. Emekliler günlerini ucuz ekmek alabilmek için soğukta halk ekmek büfelerinin önünde geçiriyor” sözlerini kullandı.

 

 

“TENCERENİN YIKMADIĞI İKTİDAR YOKTUR”

 

Ülkede 13 milyon emekli olduğunu ve iktidarı değiştirecek güce sahip olduklarını söyleyen Karakuş, “Zamlarla beraber emeklilerde hükümete karşıtlığın arttığını gözlemliyoruz. Ama şöyle bir geçek var Tencerenin yıkmadığı iktidar yoktur. Yağmura rağmen imza kampanyasına halkın yoğun ilgi göstermesi hakkında yorum yapan Karakuş, “Toplumun her kesiminden insanlar yağmura rağmen gelip imza atıyor. Bizim kendimizi anlatmamıza bile fırsat vermeden gelip imza atıyorlar. İnsanlar yoksulluktan bıkmış durumda. Her görüşten insan gelip imza atıp destek veriyor, çünkü artık açlıkla mücadele eder hale getirildik.

 

EMEKLİLERE VERİLEN DEĞER

 

Ekonomisi ve demokrasisi gelişmiş ülkelerde emeklilerin ömürlerini tatil, hobiler ve dinlenme ile geçirdiğini Türkiye’de ise emeklilerin açlıkla mücadele ettiğini belirten Karakuş, “Aramızda yetmiş yaşını aşan arkadaşlarımız var ve geçinebilmek için yağmur altında imza toplama mücadelesi veriyorlar. Bu devleti yönetenlerin, bu ülkeye hizmet eden, ömrünü veren emekliye verdiği değeri ortaya koyuyor” dedi. Karakuş, Yoğurt Pazarı, Mezitli ve Yenişehir Sosyete Pazarının önünde üç günlük imza kampanyası düzenleyeceklerini ve Türkiye’nin her yerinde toplanan imzalarla birlikte ayın 18’indde topluca Meclise gönderileceğini söyledi.