‘Ekmek tekneleri batıyor’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Ekmek tekneleri batıyor’

Enflasyonun yükselmesi un, susam ve yağın bir yılda fiyatını üçe katlamasıyla zarara uğradıklarını ve işyerini kapatmamak için araba ve arsasını satmak zorunda kalan patiseri esnafı, “Zamlı gelen elektrik faturası tasarrufa rağmen dükkan kiramı geçti. Son bir yılda elimizden gelen fedakarlığı yaptık, ve satacak bir şeyimiz kalmadı, ekmek tekneleri batıyor. Zamlar geri çekilsin” dedi.

‘Ekmek tekneleri batıyor’


MAHMUT SÖNMEZ

 

Kuraklık, ekonomik kriz ve enflasyonun yükselmesi ile birlikte son bir yılda 50 kiloluk unun fiyatı 400 liraları dahi buldu. Ürünlere gelen zamlar ve alım gücünün düşüşü ile birlikte zarar eden binlerce esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Zamlar karşısında iş yerini kapatmamak için araba ve arsasını satmak zorunda kaldığını söyleyen patiseri işletmecisi Tuncay Obuz, zamlı gelen elektrik faturasının tasarrufa rağmen iki katı geldiğini ve birçok esnafın bu faturaları ödeyecek gücünün olmadığını, böyle giderse birçok kepengin kapanacağını söyledi.

 

“UNA, YAĞA, SUSAMA ÜÇ KAT ZAM GELDİ”

 

Son bir yılda simit ve poğaça imalatında kullanılan ürünlere en az üç kat zam geldiğini belirten Obuz, her geçen sırtlarında ki yükün giderek arttığını söyledi. Elli kiloluk unun bir yıl içinde seksen liradan dört üç yüz elli liraya kadar çıktığını söyleyen Obuz, “Unun piyasa fiyatları 400 lirayı bulunca toprak mahsulleri müdahale etti. Şu an fiyat 250 ile 300 lira civarında seyrediyor. Müdahaleye rağmen bu fiyatta maalesef yüksek ve ne kadar sürdürülebilir bilemiyoruz” dedi. Yirmi beş kiloluk susam torbasının geçtiğimiz yıl 300 lira olduğunu belirten Obuz, gelen zamlarla birlikte bu fiyatın dokuz yüz liraya dayandığını söyledi. Ürünlerde kullandıkları yağ, yumurta ve süt gibi ürünlerinde en az üç kat zamlandığını belirten Obuz, bunlara ek çalışan giderlerinin arttığını söyledi.

 

TASARRUFA RAĞMEN ELEKTRİK FATURASI İKİ KAT GELDİ

 

Zam yağmuruna direnmekte güçlük çektiklerini belirten Obuz, “Ocak ayında elektriğe zam yapılacağı söylenmişti. Bu yüzden iş yerimde üç adet içecek dolabı var hepsinin fişini çektim, makineleri kullanırken, lambaları kullanırken elektrik tasarrufuna dikkat ettim. Daha önce 4 bin lira gelen elektrik faturası bu ay bütün tasarrufumuza rağmen sekiz bin yüz lira geldi. Eğer tasarruf etmeseydik 10 binin üzerinde fatura gelecekti. Benim dükkan kiram 4 bin lira bu nasıl iş anlamadım nereye kadar sürdürebiliriz bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

 

KEPENK KAPATMAMAK İÇİN ARABA VE ARSASINI SATTI

 

Pandemi süreci ve zamlarla birlikte işyerini ayakta tutmak için bir araba ve bir arsasını satmak zorunda kaldığını söyleyen Obuz, “İşler yürüsün diye yıllardır çalışıp sahip olduğum arsamı ve arabamı satmak zorunda kaldım. Biz elimizden gelen fedakarlığı fazlasıyla yaptık. Böyle sürerse artık satacak bir şeyimiz zaten yok. Yıllardır alın terimizle kurduğumuz ekmek teknemiz ve birikimimiz batmış olacak. Halk elinden gelen fedakarlığı yaptı artık kaldıracak gücümüz kalmadı” ifadelerini kullandı.

 

“EKMEK TEKNELERİ BATIYOR”

 

Elektriğe yapılan zamla ilgili yetkililerden bir düzenleme gelmezse birçok esnafın faturalar yüzünden dükkanını kapatacağını söyleyen Obuz, “Yetkililer gerçeklere gözlerini açsınlar ve bunun sürdürülebilecek bir şey olmadığını görsünler. Yoksa birçok iş yeri batacak, birçok işveren ve işçi işsiz kalacak, ekmek tekneleri batıyor” dedi.