“Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in denizcileşmesine öncülük etmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in denizcileşmesine öncülük etmeli”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Mehmet Semih Nane, kuruluşunu geçtiğimiz ekim ayında tamamlayan Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı’nın mütevelli heyetinde yer aldı.

“Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in denizcileşmesine öncülük etmeli”


ABİDİN YAĞMUR

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Mehmet Semih Nane, kuruluşunu geçtiğimiz ekim ayında tamamlayan Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı’nın mütevelli heyetinde yer aldı. Vakfın Türkiye’nin denizcileştirilmesi hedefiyle çalışacağını söyleyen Nane, “Mersin bu işin tam göbeğinde yer almalı. Mersin tam anlamıyla ve tartışmasız şekilde denizcilikte Türkiye’nin en önemli şehri. Hamit Naci Mavi Vatan Vakfına ihtiyaç olmadan Mersin’i yönetenlerin denizciliğe el atması lazım. Bu Atatürk’ün gösterdiği bir hedef” dedi. Mersin, İstanbul, İzmir gibi liman şehirlerinde belediyelerin bünyesinde denizcilik dairesi olmadığına dikkat çeken Nane, “Mersin Büyükşehir Belediyesi hatalı bir kararla 2015’te kapatılan Denizcilik Daire Başkanlığını tekrar ihdas etmelidir. Bu hem belediyeye hem de belediye meclisine büyük bir saygınlık ve prestij kazandırır” diye konuştu.

 

VAKIF NEDEN KURULDU?

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Mehmet Semih Nane, meclisin son oturumunda gündem dışı söz almış ve Mersin’in denizcileşmesi, belediyenin bu işe öncülük etmesi ve bu itibarla 2015 yılında kapatılan Denizcilik Dairesinin yeniden açılması üzerine görüşlerini aktarmıştı.

30 Ekim 2021’de kuruluş sürecini tamamlayan Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı’nın mütevelli heyetinde yer alan Mehmet Semih Nane ile vakfın amaçlarını ve Mersin’in denizcilikteki rolünü, Mersin Büyükşehir Belediyesinin denizciliğe nasıl katkı sağlayabileceğini konuştuk.

Vakfın adının emekli bir deniz subayı olan Hamit Naci Bey’in anısına saygı için onun adını taşıdığını ifade eden Nane, “Hamit Naci Bey, “ 1877’de Bahriye Mektebinden mezun oluyor. Denizciler arasında sembol olmasının sebebi 1909 senesinde ilk sivil denizcilik okulunu kurması. Milli Deniz Ticareti Kaptan ve Çarkçı Mektebi. Şimdiki İTÜ Denizcilik Fakültesi. Devlete ve denizciliğe çok daha başka hizmetleri de oluyor. Onun için Hamit Naci’nin sivil olsun, askeri olsun Türk denizciler arasında çok saygın bir yeri var. Onun için vakfımıza onun adı verildi” dedi.

 

“AMACIMIZ DENİZCİLİK KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAK”

Vakfın amaç ve hedefinin Atatürk’ün gösterdiği hedefle ilgili olduğunu ifade eden Nane,  “Türk milletine denizciliği milli bir hedef haline getirmek. Bunun ötesinde denizcileşme. Bizim vakfımızın en önemli organlarından biri Mavi Forum olacak. Düşünce kuruluşu olarak çalışmalar yapacak. Akademik faaliyetlerde bulunacak. Yayınlayacağı dökümanlar, kitaplar ve çekeceği belgesel filmlerle halkın denizcilik bilincini geliştirmeye çalışacak.  Genel manada vakfımızın hedefi Türkiye’nin halkı ve devletiyle denizcileşmesi. Ve bu denizcileşme konusunu geliştirmek, halkımızda bir farkındalık ve bilinç yaratmak, denizcilik kültürü oluşturmak ve bunu da Türk milletine armağan etmek” ifadelerini kullandı.

 

MÜTEVELLİ HEYETTE KİMLER VAR?

Nane, mütevelli heyetinde emekli büyükelçi Müfit Özdeş, emekli amiral Cem Gürdeniz,  eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, eski bakanlardan Şükrü Sina Gürel, Gürcan Dağdaş, emekli koramiral Kadir Sağdıç, emekli tümamiral Mustafa Özbey, emekli kurmay albay Barbaros Büyüksağanak,  avukatlar Celal Ülgen, Şule Nazlı Erol’un da aralarında yer aldığı denizciler, avukatlar, iş insanlarının yer aldığı vakfın her şehirde bir şube açmayı planladığını kaydetti.

 

 

“MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖNCÜ OLMALI”

Mehmet Semih Nane, Mersin’in denizcileşmesi ve denizcilik ülküsüne yapabileceği katkılar hakkında da şunları söyledi:

“Mersin bu işin tam göbeğinde yer almalı. Mersin tam anlamıyla ve tartışmasız şekilde denizcilikte Türkiye’nin en önemli şehri. Jeostratejik olarak, askeri olarak, ekonomik olarak. Dolayısıyla Hamit Naci Mavi Vatan Vakfına ihtiyaç olmadan Mersin’i yönetenlerin denizciliğe el atması lazım. Bu Atatürk’ün gösterdiği bir hedef. 3 yıldır ben diyorum ki Mersin’i denizcileştirmemiz lazım. Bu işin bir öncüsü, bir lokomotifi olması lazım. Bence bu işin en uygunu Mersin Büyükşehir Belediyesidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi hatalı bir kararla 2015’te kapatılan Denizcilik Daire Başkanlığını tekrar ihdas etmelidir. Denizcileşmeye Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülük etmelidir Bu hem Mersin Büyükşehir Belediyesine hem de belediye meclisine büyük bir saygınlık ve prejtij kazandırır. Hem 21. Yüzyıla dair önemli bir vizyondur hem de milli bir meseledir. Mersin Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Dairesi Başkanlığı kurulduğu zaman bileşenlerle yapacağı çalışmalar sadece yerelde değil, milli olarak da çok önemli katkılar yapar.

Bu sadece Mersin’e de özgü değil. Koskoca İstanbul’da Denizcilik Daire Başkanlığı yok. Biz bir deniz ülkesiyiz. İzmir’de yok, Antalya’da yok. Denizcilik Dairesi belediyelerdeki diğer dairelerden daha mı önemsiz. Mersin bunu yaparak Türkiye’deki diğer belediyelere de örnek olabilir.”