MAYSA DERYAYEVA
Uzun süredir önüne geçilemeyen yüksek enflasyon ve kur yükselişi nedeniyle çoğu temel ürünlere zam üstüne zam geldi. Vatandaşların alım gücünün her geçen düşmesi sonucunda temel ürünlerde KDV indirimine gidildi. Resmi Gazete’de yayınlanan kararla birlikte, 14 Şubat tarihinden itibaren temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV yüzde 1’e indirildi.
Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, temel gıda ürünlerinde uygulanacak olan yüzde 1’lik KDV’nin tüketici açısında ne gibi etkileri olacağını yanıtladı.
2021 yılında ÜFE yüzde 80 TÜFE yüzde 36 olarak gerçekleştiğini belirten Aktaş, “2021 yılında TÜFE yüzde 36, ÜFE yüzde 80 olarak gerçekleşti ve bu aradaki makas tarihi rekor kırdı. Arada yüzde 44 oranında fark var. Bu durum gelecek zamların da habercisidir. ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın yüksekliği, diğer taraftan artan enerji fiyatları, temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşmesinin fiyata yansımasını ne yazık ki sınırlayacaktır” diye konuştu.
“FİYATLARA YANSITMAYABİLİRLER”
Aktaş, “KDV indirimi yerine asgari ücretlere ek zam daha etkili olurdu. Bu indirim, talep esnekliği düşük temel gıda maddelere yapıldığı için daha çok üreticiye yansıyacak. Yani satıcıların maliyetini azaltır fakat onlar bunu fiyatlara yansıtmayabilirler Tabiiki bu durum orta ve uzun vadede iyi bir politika. Özellikle düşük gelir grubunu olumlu yönde etkileyecek bir gelişme fakat kısa dönemde enflasyon üzerine eskisinin az olacağını öngörüyorum” dedi.