Sosyal yardım almak için gitti, 2700 lira para cezasına çarptırıldı | Güney Gazetesi Mersin

Sosyal yardım almak için gitti, 2700 lira para cezasına çarptırıldı

Tarsus’ta kaymakamlık bünyesindeki Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfından sosyal yardım almak isteyen bir kadın, vakıf müdürünü darp ettiği gerekçesiyle 2700 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme tutanaklarına yansıyan ifadelere göre yaşlı kadın, vakıf müdürünün kendisini ittirdiğini, eline vurarak çantasını düşürdüğünü, bunun üzerine kendisin de müdürün omzuna vurduğunu söyledi. Vakıf müdürünün, yardım isteyen kadına “Kendine koca bul” dediği iddiası da görgü tanıklarının ifadeleriyle tutanaklara yansıdı. Kadın, 2700 liralık para cezasını ödeyebilmek için kamu kurumlarında çalıştı. Müdür ise görevine devam ediyor.

Sosyal yardım almak için gitti, 2700 lira para cezasına çarptırıldı


ABİDİN YAĞMUR

 

Tarsus’ta yaşayan N.Ö (61), Tarsus Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı Müdürü A.S’yi darp ettiği gerekçesiyle basit yaralama suçundan 2 bin 700 TL adli para cezasına çarptırıldı. Elektrik faturasını ödeyebilmek için SDYV’den yardım talep etmeye giden N.Ö, 2 bin 700 TL’yi ödeyecek durumu olmadığı için kamu kurumlarında çalışarak borcunu ödeyebildi.

 

“BANA 20 LİRA VERMEK İSTEDİ”

 

Tarsus 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava dosyasına yansıyan bilgilere göre N.Ö, olay günü yaşananları şöyle anlattı:

“Olay günü vakıf müdürünün yanına gitmiştim. Ben dışarıda beklerken 2 kişi geldi ve onları içeri aldı. Ben de daha fazla beklemek istemedim. Zira o gün elektriğim kesilecekti. Bundan dolayı içeriye girdim. İzah etmek için elimdeki kağıdı gösterecektim. Fakat o beni dinlemeden kapıya doğru iki kez ittirdi. Yanımda getirdiğim poşeti alıp yere attı. Poşetin üzerine eğildi. Ben de daha önce kocamdan şiddet gördüğüm için kocam gibi yapıp telefonumu kıracak diye korktum ve hiç farkına varmadan böyle bir şey yaptım. Ancak ben suçsuzum. Kaç defa müdürün yanına gittiysem ihtiyaçlarımı karşılamadı. Bana 20 lira verip yanından göndermeye çalışıyor. Ben dilenci değilim. Bazen ceplerini dışarı çıkarıp bende de yok, buraya gelme diyor. Ben vakıf müdüründen yardım istemiyorum. Devletten istiyorum. Vakfı müdürü bana şiddet uygulamıştır. Benim üzerime yürüdü.  O görüntülerin de izlenmesini istiyorum.”

 

“KENDİNE KOCA BUL” DEDİ İDDİASI

 

Tarsus SDYV Müdürü A.S, sanık N.Ö’yü ittirdiği, poşetini yere attığı iddialarını reddederken olay günü müdürün odasında bulunan muhtar T.B, müdürün sanık N.Ö’ye hakaret ettiğine tanık olduğunu, “kendine koca bul” dediğini duyduğunu, olay günü de müdürün N.Ö’yü odadan kovduğunu, poşetini yere düşürdüğünü, sanığın da bunun üzerine elini kaldırdığını söyledi.

Mahkeme, sanık N.Ö’yü basit yaralama iddiasından suçlu buldu. Taraflardan ilk hakareti kimin yaptığının tespit edilemediğine dikkat çeken mahkeme, bu nedenle sanığın cezasında tahrik indirimi yaptı ve 2700 lira para cezasına çarptırdı.

 

CEZASINI KAMU KURUMLARINDA ÇALIŞARAK ÖDEYEBİLDİ

 

Telefonla ulaştığımız N.Ö, mahkeme kararının ardından bütün nakdi sosyal yardımlarının kesildiğini, kendisine kömür bile verilmediğini söyledi.

N.Ö, “2700 lirayı ödeme gücüm yoktu. O nedenle 2 ayrı kamu kurumunda çalıştım ve para cezası borcum bitti. Vakıf müdürü bana defalarca hakaret etti. Neler söylediğini söyleyemem. O derece hakaretler etti. Sadece bana değil. Yardım isteyen herkese öyle davrandığını duydum. Mahkeme süreci bitti, ben para cezası ödedim. Müdür de hâlâ görevine devam ediyor” dedi.