‘Zeytinliklerin ölüm fermanı’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Zeytinliklerin ölüm fermanı’

Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı 1 Mart’ta Madencilik Yönetmeliğine ek bir madde koyarak zeytinlik alanların maden sahasına dönüştürülmesinin önünü açtı. Yapılan değişikliğe tepkiler artarak devam ediyor. 15 kurum ve oda temsilcisinin katılımıyla yapılan basın açıklamasında, Bakanlıkça yapılan değişikliğin zeytinliklerin ölüm fermanı olduğu söylendi.

‘Zeytinliklerin ölüm fermanı’


MAHMUT SÖNMEZ

Zeytinliklerin maden sahasına açılmasına kapı açan kanun maddesine karşı bir araya gelen kurum temsilcileri TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi önünde yapılan basın açıklamasını gerçekleştirdi. Basın açıklamasına, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Mersin Ziraatçılar Derneği, Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Türkiye Ormancılar Derneği, HAY-KOOP, KESK Tarım Orkam-Sen, Kırsal Çevre, TARGET, TARGEV, Kimya Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Tüketici Hakları Derneği, TÜM KÖY SEN, Türkiye Biyologlar Derneği Mersin Şubesi, TÜSKOOP-BİR, Mersin Veteriner Hekimler Derneği üyeleri ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Katıldı. Katılımcı kurumlar adına basın açıklamasını TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Birim okudu.

Zeytinliklerin madencilik, enerji, petrol ve doğalgaz arama, jeotermal tesisler, sanayi, turizm, imar amaçlı talanına yönelik girişimlerin gündemden düşmediğini söyleyen Necmi Birim, “Anayasa ve de yasalardaki koruyucu hükümlere rağmen 2002 yılından beri sürekli gündeme gelen mevzuat değişiklikleri, doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerin toplumsal mücadelesi ve hukuk mücadelesi ile defalarca yargı tarafından durduruldu. 1 Mart 2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle eklenen fıkra, zeytinliklerimizin ölüm fermanıdır” diye konuştu.

 

TALANA YASAL KILIF

Anayasal Hukuk Devletinde “Normlar Hiyerarşisi”ne göre; yasaların Anayasaya, Yönetmelikler ise Yasalara aykırı düzenlenemeyeceğini söyleyen Birim, “1939 tarihli Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun; zeytinliklerin korunmasını ve geliştirilmesini düzenlemektedir. Zeytinlik alanların daraltılamayacağını belirten Yasaya göre; zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilemez” dedi. Yapılan değişikliğe tepki gösteren Birim, “1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile Ege’de ve ülkenin her yerindeki zeytinliklerimizin talanına normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde yeni bir yasal kılıf hazırlanmaktadır” dedi.

 

“KABUL EDİLEMEZ”

Yönetmelik değişikliği ile; zeytinliklerin talana ve ranta açılacağını söyleyen Birim, “Tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez. Değişiklikte yer alan “kamu yararı” kavramı geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez. Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında işlevsizdir ve kabul edilemez. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Basın metnine imza kurum ve kuruluşlar olarak, bir yandan kamuoyunu doğru bilgilendirerek ülke düzeyinde toplumsal mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Birim, diğer yandan eş zamanlı olarak yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan mücadele edeceklerini söyledi.

 

“ZEYTİN RANTA KURBAN EDİLEMEZ" 

Maden rezervlerinin işlenmesinin ülke ekonomisi için önemli olduğunu söyleyen Neşet Tarhan, doğayı ve çevreyi katlederek böyle bir girişimde bulunmanın doğru olmadığını belirtti.

Zeytinin katma değeri en yüksek ürün olduğunu söyleyen Tarhan, “Zeytinin posası bile değerli dünya sanayisinde kullanılacak hale getiriliyor. Böylesine önemli ürünü, birkaç kişi rant sağlayacak diye bu talan kabul edilemez. Zeytin ranta kurban edilemez” dedi.

Adalete güvenlerinin tam olduğunu söyleyen Tarhan, “Açılacak mahkemede savcı ve hakimlerin bu katliama ve talana ‘dur deyip’ bizden yana karar verirler diye düşünüyorum ve mücadelemizin başarılı olmasını diliyorum” dedi.