Doğu Akdeniz’in ihracatında kimya sektörünün lokomotif güç olduğunun altını çizen Başkan Saadettin Çağan, Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu’nun kimya sektöründeki stratejilerini şekillendirirken bu bölgeye odaklandığını, Adana’da projelendirilen petrokimya tesisleri, rafineri, Ceyhan Yumurtalık Kimya İhtisas OSB ve Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin yakın gelecekte ülke ekonomisine kazandırılmasıyla AKMİB’in ihracat performansını çok daha yukarılara taşıyacağını vurguladı.
Adana’dan Hatay’a uzanan kıyı kesiminde belirlenen 80 bin dekardan fazla sanayi alanında kimya endüstrisinin geleceğine yön verecek yatırımların konumlandırıldığını ifade eden Başkan Çağan, “Bölgemizde hayata geçirilen projeler bir kümelenme çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Ürün entegrasyonu, kamu hizmeti entegrasyonu, lojistik ulaşım entegrasyonu, çevre koruma entegrasyonu ve yönetim ilkelerini gözeterek uzmanlık, merkezi yatırım, kaynak yoğunlaştırma ve fayda oluşturulması gibi değerler üreten kümelenme modeli sayesinde yüksek katma değerli ürün üretecek tesis yatırımlarında yüzde 8-10 düzeyinde maliyet avantajı sağlanabilmektedir. Kümelenme modelinin getirdiği avantajlarla kimya sektöründe cazibe merkezine dönüşen bölgemiz, ithalatı ikame etmede ve ihracatı artırmada kilit roller üstlenecektir.” dedi.
Ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik elyaf, soda gibi çeşitli kimyasal ham madde ve tüketim ürünlerinin üretimini gerçekleştiren Türk kimya endüstrisinin şubat ayındaki 2,4 milyar dolarlık ihracatına AKMİB olarak yüzde 16,3 oranında destek verdiklerini kaydeden Başkan Çağan, şunları söyledi: “Yılın ikinci ayında 555 bin ton ürünü uluslararası piyasada değerlendiren Birliğimiz, en çok mineral yakıtlar ve mineral yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar ihraç etti. Bu üç ürün grubu bölge ihracatımızın yüzde 86’sını oluşturdu. Mineral yakıtlar ve mineral yağlarda yüzde 130 artışla 236 milyon dolarlık, plastikler ve mamullerinde yüzde 63 artışla 68,5 milyon dolarlık, anorganik kimyasallarda yüzde 53 artışla 31,8 milyon dolarlık ihracat değerleri elde ettik.” (Haber Merkezi)