MAHMUT SÖNMEZ
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Mersin programı kapsamında Mersin Ziraat Odası’nda çiftçilerle bir araya geldi. Artan girdi fiyatları yüzünden çiftçilerin üretim yapamayacak hale geldiğini söyleyen Musa Yılmaz, kötü gidişle birlikte birçok çiftçinin birden fazla banka kredisi borcu olduğunu ve ne yapacaklarını bilemediklerini söyledi. Ahmet Davutoğlu ise iktidarın kaynağı çiftçiye değil, üç – beş müteahhide peşkeş çektiğini söyledi.
“GÜBRE ALAMIYORUZ ÜRETİM YAPAMAZ OLDUK”
Ülkenin büyük bir ekonomik krizin içinde olduğunu söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, en büyük sorunu da tarım sektörünün yaşadığını belirtti. Mersinli çiftçilerin Mart ayında don felaketi ile karşılaştığını belirten Yılmaz, yaşanan afette bahçelerin çok büyük zarar gördüğünü ardından da narenciye bahçelerinin kuruduğunu söyledi. Tarım sektörünün son yılarda birçok sorunla boğuştuğuna dikkat çeken Yılmaz, “Pandemi ile birlikte gıdanın önemini herkes bir daha anlamış oldu. Girdi fiyatları her geçen gün artıyor. Üretim yapamaz oldu birçok çiftçi, eğer bakılırsa sorunun ne kadar büyük olduğunu görmemek mümkün değil. Altı ay önce 25 kg gübre 200 liraydı bugün bunun fiyatı bin liranın üzerine çıktı. Fiyatı o kadar yükseldi ki birçok çiftçi gübre kullanamıyor. İlaç ve gübre o kadar yükseldi ki bahçelerde ilaç ve kullanamaz duruma geldik. Hızla üretim maliyetlerinin düşmesi gerekir” dedi.
“ÇİFTÇİLER BANKA BORÇLARIYLA BOĞUŞUYOR”
Artan üretim giderleri sebebiyle çiftçilerin birden fazla bankadan kredi çekmek zorunda kaldığını söyleyen Yılmaz, “Çiftçilerimiz birden fazla bankaya borçlu. Ziraat Bankasına olan borcu kapatmak için ben de dahil birçok çiftçi diğer bankalardan kredi çekip borcun içine sürüklenmiş durumdayız. Önceki aylarda Tarım Bakanımız Mersin’ geldi ve ‘Çiftçinin yüzde 99’u Ziraat Bankasına olan borcunu ödedi’ dedi. Evet o borcu diğer bankalardan aldığımız kredilerle ödemek zorundayız. Çünkü; Ziraat Bankasının kredi taksiti üç gün gecikirse çiftçiye bir daha kredi vermiyorlar. Çiftçi şu an bankaların borcu altında, birçok çiftçinin traktörü, tarlası gitti, yılların emeği zayi oldu” diye konuştu.
DAVUTOĞLU: ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA İKTİDAR BAZILARINA FAİZ ÖDÜYOR
Çiftçilerin çok zor şartlarda emek vererek ürün yetiştirmeye ve ülkeye değer katmaya çalıştığını yakından bildiğini söyleyen Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, tarım sektörünün Türkiye’nin geleceği için en önemli sektör olduğunu belirtti. İktidarın pandemiyi mazeret göstererek 200 milyar tutarında para bastığını ve bu paraları beş müteahhide verdiğini söyleyen Davutoğlu, çiftçiyi ise borç bataklığına sürüklediklerini belirtti. Yanlış ekonomi politikaları yüzünden iki yılda mazot, ilaç ve yem fiyatının üç katına çıktığını söyleyen Davutoğlu, “Girdi fiyatları üç katına çıktı, ürün bu oranda artmadı. Hadi arttı diyelim vatandaş alabilecek mi. Bu artışın sebebi söyledikleri gibi dış mihraklar değil, bu yönetimin cehaleti, iş bilmezliğidir. Son üç yıl içinde üç Hazine Bakanı değişti. Sebebi ise bilgileri değil, Cumhurbaşkanı ne derse onu yapıyorlar. Türk lirası 15 lirayı geçti daha da artacak gibi duruyor. Kur korumalı faiz çıkardılar faizin daniskası. Son üç ayda oturdukları yerden birilerine bunun üzerinden 25 milyar lira faiz verdiler. Çiftçi de gece gündüz çalışıp bunlara faiz ödüyor” dedi.
RIZA ZARRAB’A SEZGİN BARAN KORKMAZ’A GİDEN KAYNAKLAR
İktidarın çiftçi, esnaf ve işçi yerine üç beş kişiye yedirdiğini onlarla yollarının bu yüzden ayrıldığını söyleyen Davutoğlu, “Bunlarla yolumuz bu yüzden ayrıldı. Bunlara ülkenin gelirini üç beş yolsuz ve soysuza yedirmeyin dedim. Rıza Zarrab’a Sezgin Baran Korkmaz’a giden kaynakları düşünün. Kendi Bakanlığına dezenfektan satan bakanın halinin düşünü. Başbakanlıktan ayrılmamın sebebi budur, yolsuzluğa ve soysuzluğa dur dediğim ve kabul etmediğim için. Ben ne haram yerim ne de yediririm” ifadelerini kullandı.
“ZİRAAT BANKASI ÇİFTÇİYE DEĞİL DEMİRÖREN’E PARA VERİYOR”
Ziraat Bankasının çiftçilere vermesi gereken parayı Yıldırım Demirören’e verdiğini söyleyen Davutoğlu, “Demirören’e iktidarın propagandasını yapsın diye Ziraat Bankasının parasıyla medya aldırdılar. Adam paraya çöktü, çiftçide borç yüzünden icralık olmuş durumda. Ziraat Bankasının web sayfası emlakçı sitesi gibi. Borcunu ödeyemeyen çiftçinin arsasına, evine el koymuşlar satıyorlar. Demirören’den para isteyen yok” diye konuştu.
“MERSİN’DE 100 BİN HEKTAR TARIM ALANI YOK OLDU”
Mersin’in tarım alanının 2016’da 300 bin hektar olduğunu şimdi ise 200 bin hektara kadar düştüğüne dikkat çeken Davutoğlu, Tarım alanlarının yok olduğunu söyledi. Ayrıca Çiftçilerin yaşadıkları zararlar yüzünden gençlerin çiftçilik yapmadığını söyleyen Davutoğlu, “Biz tarımın öneminin farkındayız. İktidara geldiğimizde yerel ve ulusal bazda tarımla ilgili birçok projemiz var. Biz çiftçimizin derdini biliyoruz, Allah’ın izni ile iktidara geldiğimizde bütün sorunları birlik ve beraberlik içinde tek tek çözeceğiz” dedi.