MAHMUT SÖNMEZ
Mersin Büyükşehir Belediye Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda gündem bürokrasiydi. Birçok işlerinin bürokrasiye takıldığını söyleyen Başkan Seçer, metro bütçe onayının ÇED raporuna takıldığı söylentisinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
“İLLER BANKASI İÇİN UTANÇ VESİKASI”
AKP’li meclis Üyesi Zafer Şahin Özturan, Akdeniz’de bulunan daha önce köylerin alt yapı ve kanalizasyon yatırımı beklediklerini söyledi. Özturan ayrıca köylerin yüzde doksanının kanalizasyonu olmamasına rağmen atık su bedeli ödediğini söyledi.
2014’ten beri şehrin bütün noktaları Büyükşehir’in idaresi altında olduğunu söyleyen Başkan Seçer, daha önce başka kurumların sorumluluğunda olan görevlerinde özellikle kırsal alanda Büyükşehir’e devredildiğini söyledi. Bu sorunların zamanla çözüleceğini söyleyen Seçer, “Zamanla çözülecek ve aşılacak sorunlar. Ama hemen olacak işler değil. Alt yapı işleri çok gözle görülür değil ama zor ve masraflı. MESKİ’ su ve atık su bedelleriyle sabit giderleri karşılıyoruz ve yatırımları yapıyoruz. Bugüne kadar iller Bankası ile ilişkide geldiğimiz nokta da bellidir. Bu belediye İller Bankasından 10 milyon lira teminatı alamayan bir belediyedir. Bu utanç vesikası olarak tarihte yerini alacaktır. Bir kamu kurumunun başka bir kamu kurumu için kefil olmamasıdır” dedi.
“BÜROKRASİDE BENİM BASİT İŞLERİM DAHİ YÜRÜMÜYOR”
MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara Kasaplar Çarşısı’nın iyileştirilmesine yönelik Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırmaya gittiğini belirtti. Konu ile ilgili daha önce mecliste kamulaştırmanın sözkonusu olmadığını söyleyen Topkara “daha önce mülk vatandaşta kalacaktı, belediye iyileştirme yapacaktı. Burada kamulaştırmanın amacı nedir” diye sordu.
Konuya yönelik cevap veren Başkan Seçer, 4,7 hektar alanda yenileme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Yenileme çerçevesinde gerekirse kamulaştırma yapacaklarını söyleyen Seçer, “Yenilemenin yapılması gerekiyor, onlarca defa görüştük. Hiçbir şeyin etrafında dolaşmıyorum, direk muhatapla görüşüyoruz. Valilikten, Bakanlıktan haber alıncaya kadar atı alan Üsküdar’ı geçer. Zaten benim basit işlerim dahi yürümüyor bürokraside. Kent merkezi çöküyorsa buna biz el atarız dedik. Kamulaştırmaya meraklı değiliz bizde. İşin içinden çıkamazsak, malikleriyle uzlaşma durumu yoksa ya resmi yetkimi kullanıp projeyi hayata geçireceğiz ya da vazgeçeceğiz” dedi.
“METROYLA İLGİLİ ÇED YOK, BU PROJE DURMAYACAK”
Basında Metronun ÇED raporuyla ilgili söylemlerin yer aldığını söyleyen Mehmet Topkara, Başkan Seçer’e “Konu ile ilgili Cumhurbaşkanımızla görüştünüz, Mecliste metro için çıkarılan 900 milyonluk borçlanma yetkisinin Bakanlık tarafından onaylanmamasının ÇED raporuyla bir alakası var mı” sorusunu yöneltti.
Topkara’nın sorusuna cevap veren Seçer, Metro finansmanının ÇED’le ilgisi olmadığını söyledi. Bu durumu sayın Cumhurbaşkanıyla görüştüm. Bakan ve yardımcısıyla da görüştüm. Finansman izni çıkarsa, finasman kullanacağım, şimdi inşaat devam ediyor. Metroyu sadece finansmanla değil öz bütçeyle yapacağız. İktidar belediyesi olsanız 40 tane yerden size hibe gelir, onu da almıyoruz bütün çalışmaları kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Bu proje durmayacak, az olacak çok olacak ama ben yapacağım. Ortada ÇED yoktur, kurumlar arası yazışmalarda bazı değerlendirmelerde hatalar olmuş. Arkadaşlarımız o konuları Devlet Demir Yollarıyla görüşecektir. Biz icazet ve talimatla iş yapmıyoruz. Yasa neyse onu yapıyoruz, halkımızı da kandırmıyoruz” diye konuştu.
Erdemli Belediye Başkanı Mükkerrem Tolu, Büyükşehir Belediyesinin Erdemli’den aldığı gelire rağmen ilçeye yatırım yapmadığını iddia etti. Erdemli’de altyapı ve yol sorunu olduğunu dile getiren Tollu, ayrıca Vahap Seçer’e ilçedeki sıkıntıları aktarmak için ilçeye davet ettiğini Seçer’in gelmediğini söyledi.
Başkan Seçer, Tollu’yu ilçedeki sıkıntılara çare bulmak için önce kendisinin davet ettiğini ve Tollu’nun bu davete gelmediğini ifade etti. İlçe belediyelerinin bir dolu eksikliği olduğunu ve hiç dile getirmediğini söyleyen Başkan Seçer, “İlçelere gidiyorum vatandaş talepte bulunuyor onlara bunların yüzde sekseni Büyükşehir’le ilgili değil diyorum. Ama buna rağmen kendimize ait görevleri yerine getirdiğimiz gibi yapabildiğimiz ölçüde başkalarının görev alanında olan işleri de yapıyoruz. Bir belediye başka bu bana ait değil diğer belediyeye ait diyorsa bu küçüklüktür. Bazen ilçe başkanının haberi olmuyor yollarını yapıyoruz olabilir. Ben size rica ettim Mersin’e gelirseniz Erdemli hakkında görüşelim diye. İnşallah en kısa sürede bunu konuşuruz” ifadelerini kullandı.
“BEN KAPIKULU DEĞİLİM”
Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, İller Bankası’na Otluca içme suyu projesi için Başkan Seçer’le birlikte İller Bankasına beraber gittiklerini belirtti. Seçer’in sorunu çözmek için gerekli gayreti göstermediğini söyleyen Kılınç, “Ben hala İller Bankasına gidiyorum, biz buna nasıl katkı sunarız diye hala gidiyoruz. Benden sonra İller Bankası Genel Müdürü’ne kaç defa gittiniz, siz muhalefet olduğunuzu bilmiyor muydunuz” dedi.
Kılınç’ın sözlerine tepki gösteren Başkan Seçer, “Ben kapıkulu değilim, İller Bankası Genel Müdürü görevini yapacak, ne demek kaç defa gittin. Başka işimiz yok mu on sefer mi gideceğiz. Babasının kredisini mi dağıtıyor. Senin bu konuşmandan hicap duydum herkes kanun nezdinde görevini yapacak. O bugün var yarın yok”
“KENTİN DOĞU GİRİŞİ MERSİN GİBİ BİR KENTE YAKIŞMAYACAK DÜZEYDE”
Mersin’in doğu girişinde yaşanan tır trafiği yoğunluğu ile ilgili yapılması gerekenlerin ilgili firma tarafından henüz yerine getirilmediğini de hatırlatan Başkan Seçer, konuyu yeniden Meclis’e taşıdı. Seçer, “Bahsettiğim liman kapısının olduğu cadde, Mersin’in ana girişi, evimizin holü. Oradaki uygunsuz tır parklanmaları ve oradaki çalışmaların, hareketliliğin o bölgeye verdiği tahribat ve zarar nedeniyle kentin doğu girişi Mersin gibi bir kente yakışmayacak düzeyde. Bu durum hala devam ediyor. D-400, Turgut Özal Bulvarı ve 132. Caddeleri kapsayan, limana gelen ve giden tır trafiğinin şehir trafiğinden ayrıştırılması bundan 6 ay önce yapılan mutabakat gereğince MIP tarafından sağlanacaktı” dedi.
“BİR AN ÖNCE GEREKLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATILMALI”
Başkan Seçer, görüşmeler yapılırken 9 ay içerisinde o bölgedeki çalışmaların yapılacağı yönünde kendilerine bilgi verildiğini ifade ederek, “Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bize ait olan o caddede bir takım altyapı çalışmaları yapacağız. Ardından Mersinimize yakışır bir doğu girişi için üst yapı çalışmalarını yapacağız. Dolayısıyla 6 ay gibi bir süre geçti ama fiili olarak; sizler de gözlemliyorsunuz, vatandaşlar da bana şikayet ediyor. O cadde bize ait ama limanın doldur boşalt işlemleri aksamasın diye herhangi bir çalışma başlatmadık. Bize belirli bir yapılma süresi verildi ama ben buradan bir uyarıda bulunmak istiyorum; bizim kent olarak kaybedecek zamanımız yok. Bir an önce gerekli çalışmaların başlatılmasını, yakın takipte olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.