MAHMUT SÖNMEZ
Artan enflasyon ve düşen alım gücüyle birlikte ekonomik kötü gidişattan en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm oldu. Yüksek fiyatlar yüzünden yerli turist sayısının düştüğünü söyleyen Merzeci, “Ekonomi hapşırırsa, turizm nezle olur, turizm endişeyi sevmez. Küçük dokunuşlarla düzelecek iş değil, ekonominin düzelmesi gerekir” dedi.
“TURİZM İLK VAZGEÇİLEN SEKTÖR”
Ali Murat Merzeci yıllardır yurtiçi turizmi yapan bir acentanın yöneticisi. Uzun yıllardır Mersin ve Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerine kültür turu düzenleye Merzeci, sürekli artan enflasyon ve dövizle birlikte turizmin büyük yara aldığını söyledi. Ekonomik krizle birlikte yerli turistin ekonomik harcama kalıplarının değiştiğini söyleyen Merzeci, “Enflasyon ve dolar yükseldi, alım gücü düştü. Yaşam zorlaştı, turizm ilk vazgeçilen sektör olduğu için bunun etkilerini fazlasıyla hissediyoruz. Krizden kaynaklı İnsanlar önce temel giderlerine yöneliyor. Kirası, mutfak masrafı ve faturalarını ödemenin derdine düşüyor. Bu ihtiyaçlarını giderdikten sonra insanlar turizm ve tatile pay ayırabiliyor.
“ULAŞIM MALİYETLERİ YÜKSELİNCE TUR SAYIMIZ DÜŞTÜ”
Ulaşım maliyetlerinin de bir yılda dört katı artığını söyleyen Merzeci, “Bir yıl önce 6 lira olan mazot bugün 23 lira. Yapacağımız tur çalışmalarında bizi en çok etkileyen kalem yakıt fiyatları. Ulaşım maliyetleri çok yüksek olduğu için tur fiyatları yüksek çıkıyor. Tur fiyatları yüksek çıkınca da satışlarımız düşüyor” dedi. Giderlerden kaynaklı tur fiyatlarının bir yılda bir buçuk katı artığını söyleyen Merzeci, “Geçen sene 3 geceli Çanakkale turumuz bin lira iken şu an 2500 lira. En basitinden geçen yıl şehir içinde yaptığımız günlük Aynalıgöl gezisini 100 liraya yaparken bugün 350 liraya yapıyoruz.
“YERLİ TURİST YATILI TATİLE ÇIKAMIYOR”
Enflasyonla birlikte turizm işletmelerinin de giderlerinin çok yükseldiğini söyleyen Merzeci, “Konaklama fiyatları çok yükseldi. Otellerin şu an en büyük gideri elektrik faturaları. Ayrıca yemek giderleri ve personel giderleri arttı. Giderlerin hepsi bir yılda en az yüzde yüz arttı. Hal böyle olunca önceki yıl ortalama 125 lira olan konaklama gideri şu an 350 liraya çıktı. Her geçen yıl yurtiçi turist sayısının düştüğünü söyleyen Merzeci, işlerinin pandemi öncesine nazaran yarı yarıya düştüğünü söyledi. Yerli turistin yatılı tatili karşılayacak gücü olmadığını birçok kişinin günübirlik turları tercih ettiğini söylüyor. Önceki yıllarda Mardin, Ankara, Mardin’e düzenledikleri turların yatılı olduğunu ve ortalam 3 gün sürdüğünü söyleyen Merzeci, “Şimdi insanların konaklama bedeli ödeyecek durumları yok. Sekiz – on saat uzak şehirlere turlar düzenliyoruz ama insanlar yatılı olmasını istemiyor, karşılayacak durumları yok. Eğer bir gece bile kalırsa maliyetleri üç katına çıkacak, on saat yol gidip günübirlik gezip dönmek istiyorlar” dedi.
“YERLİ TURİST TATİLE ÇIKAMIYOR YABANCI TURİSTTE TÜRKİYE UCUZ DİYE GELECEK”
Ramazan Bayramında gelen yerli turist sayısının yarıya düştüğünü söyleyen Merzeci yazdan da çok umutlu olmadığını söyledi. Yerli turist için dolu dolu bir sezon beklemediklerini söyleyen Merzeci, “Yerli turist beklentilerin altında olacak. Ama yabancı turistlerde beklentinin karşılanacağını düşünüyorum. Çünkü paramız her geçen gün değer kaybediyor. Yabancıların yıllık gelirleri bizim kat be kat üstümüzde. Onlar için Türkiye’de ki otel, gezme, yeme çok ucuz olduğu için Türkiye’yi tercih edeceklerdir. Ama ülkenin iken insanı için hiç öyle değil, temel ihtiyaçlarını zor karşılayan bir toplumda turizme çok bir para ayrılması beklenemez. Bizler için aslolan bizim ülkemizin insanlarının refahı ve mutluluğu ama bu da bu dönemde çok üzücü ama mümkün değil” diye konuştu.
“TURİZM ENDİŞEYİ SEVMEZ”
Ekonomik krizle birlikte her geçen gün talebin düştüğünü ve satış kabiliyetlerinin düştüğünü söyleyen Merzeci, “Enflasyonla birlikte ekonomik olarak ilk kan kaybını turizm sektörü yaşıyor. Her şeyin artığı bir ortamda geliri artıramadığınız sürece hiçbir şey düzelmez. Gelirin artması içinde ekonominin düzelmesi gerek. Sezonluk, aylık destek ve imtiyazlarla düzelecek bir durumda değil şu an turizm sektörü de öyle. Herkeste döviz artacak endişesi var ve turizm endişeyi sevmez. Ekonomi hapşırsın turizm nezle olur. Tek çare ekonominin düzelmesi. KDV indirimleri ve borç ötelemeleri çare değil” diye konuştu.