MAHMUT SÖNMEZ
Beş buçuk yıl önce kamu görevinden ihraç edilen Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesine üye olan Yusuf Kaya ve Muhbet Taş’ın işe dönüş talepleri belediye başkanları, bürokratlar ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisinin içinde faaliyet yürüttüğü NAR-DER yardımlaşma derneğine üye oldukları gerekçesiyle OHAL komisyonu tarafından reddedildi.
“HAKLARINDA HERHANGİ BİR ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA YOK”
AKP hükümetinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’i fırsata çevirerek on binlerce kamu çalışanının çalışma hakkını herhangi bir yargısal süreç işletmeden ihraç ettiğini söyleyen BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, “KHK’lar ile binlerce kamu emekçisi hiçbir gerekçe gösterilmeden işinden ihraç edilerek adeta açlığa mahkum edildi. Bu ihraçlardan içinde şube eski Başkanımız Yusuf Kaya ile eski Şube Sekreterimiz Muhbet Taş’ın da bulunduğu toplamda 5 arkadaşımız 677 sayılı KHK ile ihraç edilmişti. 5 arkadaşımızdan Yusuf Kaya ile Muhbet Taş’ın OHAL inceleme Komisyonuna yapmış olduğu itiraz 4 yıl 8 ay sonra karara bağlanmış ve hukuksuzluk devam etmiştir. Haklarında herhangi bir adli ve idari soruşturma olmayan Şube yöneticilerimizin sendikal eylem ve etkinlikleri “yasa dışı” ilan edilerek yasa dışı örgütlerle irtibatlandırılıp bir gerekçe yaratılmaya çalışılmıştır” diye konuştu.
“DERNEK KAMU KURUMLARI İLE ORTAK PROJELER YAPMIŞ”
Üyelere verilen ret gerekçeleri arasında Mersin’de kurulan yardım derneğine üye olmaları da olduğunu söyleyen Doğan, “Yoksullukla Mücadele Ve Sürdürülebilir Kalkınma” (NAR-DER) derneğinin kurucu üyesi olmak gibi akla ziyan gerekçeler gösterilmiştir. Kurulan bu dernek ildeki dernekler masasınca sürekli denetlenmiş kamu kurumları ile ortak projeler yapmış suç sayılacak bir durum tespit edilmemiştir. Ne yazık ki ödüllendirilmesi gereken bir girişim yoksullukla mücadele suç olarak komisyon kararında yer almıştır” dedi.
“AMAÇ KAMUDAN MUHALİFLERİ UZAKLAŞTIRMAK”
İhraç edilmeden önce Mersin Vergi Dairesi Başkanlığında çalışan Yusuf Kaya, yasa dışı hiçbir örgütle irtibatlarının olmadığını ve bu konuda herhangi bir soruşturmaya uğramadığını belirtti.
Çalıştığı kurumun merkeze aslı olmayan yazılar gönderdiğini söyleyen Kaya, “Çalıştığım kurumun idaresi merkeze bizim PKK’nin düzenlemiş olduğu eylemlere öncülük ettiğimizi belirtmişler. İdarenin dosyasında böyle bir bilgi varsa derhal hakkımızda suç duyurusunda bulunmak zorunda. Amaçları kamudan bizi tasfiye edip tek tip iktidar yanlısı kadrolar yerleştirip, yetiştirmektir. Biz muhalifleri kamudan uzaklaştırmaktır” dedi. Ayrıca işe dönüş talebinin red sebeplerinden birinin de daha önce Mersin’de kurulan NAR-DER yardım derneğinde kurucu üyesi olması olduğunu belirten Kaya, “Bu derneğe o dönem belediye başkanları, başkan yardımcıları, şairler, yazarlar, sendika başkanları, eski baro başkanı da üyeydi. O dernek binlerce yoksula hizmet etti. Derneğin suç işlediğine dair bir dava henüz açılmamıştır. Sadece OHAL kararnamesi ile kapatılmıştır. Bir suç ve isnat yoktur dernek adına. Beş buçuk yıldır KHK’lılar açlığa mahkum ediliyor, birçok haktan yararlanamıyor, sadece sendikal faaliyetler yüzünden. Bizi terör örgütüne üyelikle suçlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.