Avro krizi MESKİ’yi vurdu | Güney Gazetesi Mersin

Avro krizi MESKİ’yi vurdu

MESKİ’nin 2019 yılında 67 milyon avro olan borcu 2021 sonunda 33 milyona düştü. Borç döviz bazı dikkate alındığında azaldı ama TL bazında 752 milyon liradan 1 milyar 45 milyon liraya çıktı. Bunun nedeni ise avro kurundaki artış. 2 yıl içinde avro kuru yüzde 68 oranında artınca Mersin’in borcu da 445 milyon lira arttı. Yani dövizdeki dalgalanmanın 445 milyonluk faturasını Mersin halkı ödemiş oldu.

Avro krizi MESKİ’yi vurdu


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Kurulu Başkan Vahap Seçer başkanlığında yapıldı.

 

YERLİKAYA HİBELER İÇİN TARİH VERDİ

 

Genel kurulda söz alan AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya, geçen hafta TOKİ’nin Mersin’de yaptığı temel atma projesinde İller Bankası Genel Müdürü ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ödenmeyen hibeleri ve açılmayan ihaleleri hakkında konuştuklarını belirtti.  

Mersin Büyükşehir’in İller Bankasında Mezitli’nin içme suyu projesi 280 milyon lira değerinde üç projesi olduğunu söyleyen Yerlikaya, bu projelerin İller Bankası tarafından neden ihaleye çıkarılmadığını kurumun genel müdürüne sorduğunu söyledi.

Mezitli İçme Suyu Projesinde MESKİ’nin kamulaştırma ile ilgili üzerine düşen görevi yapmadığını iddia eden Yerlikaya, “Burada kamulaştırmanın bir bölümü yapılamamış. Muhataplar verilen fiyata itiraz etmiş ve konu şu an yargıda. Kamulaştırmanın bittiği yerlerde MESKİ ihalenin açılmasını istemiş, kalan diğer yerleri de kendi imkanlarıyla yapacağını belirtmiş. İller Bankasının genel müdür yardımcısı da Fransız AFD kurumu ile görüşmüş hibeyle ilgili. Söz konusu projenin ihalesi İller Bankası tarafından haziran ayının sonunda ihaleye çıkacağı bilgisi bizlere verildi” dedi.

Toroslar, Homurlu ve Kazanlı’da ki kanalizasyon çalışması için beklenen İller Bankasından beklenen 120 milyon liralık hibenin ise Kasım ayında ihaleye çıkacağı bilgisini veren Yerlikaya, Tömük ve Arpaçbahşiş kanalizasyon yapımı için beklenen 240 milyonluk kredinin de Kasım ayında ihaleye çıkacağını belirtti.

 

“HİBEYİ DEVLET DEĞİL, MÜLTECİ YÜKÜNE KARŞI AB VERİYOR BİZE”

 

Yerlikaya’nın konuşmasının ardından konu hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Seçer, İller Bankasında bekleyen 39 milyon avroluk hibe ve kredilerinin olduğunu söyledi.

Arpaçbahşiş projesinin 15 milyon avro, Kazanlı ve Homurlu hattının ise 7 milyon avro hibelerinin olduğunu belirten Seçer, “Bu hibe bize devletin sağladığı bir hibe değil. Bizim Mersin’de çektiğimiz mülteci yüküne karşı AFD’nin yani Avrupa Birliği’nin bize sağladığı hibeler. Burada iller Bankası’nın rolü koordinasyon sadece. Diğer hibe Mezitli’de 17 milyonluk içme suyu hibesi. Burası tatil bölgesi, yoğun göç alıyor. Mezitli’de içme suyu şebekesinde sağlam hat kalmadı. Vatandaşlar haklı olarak bozuk yolların yapılmamasından şikâyet ediyor. Şimdi yolu yapsam 6 ay sonra su şebekesi için yine kazsam iflas olacak” dedi.

Seçer, İller Bankası Genel Müdürü nezdindeki girişimlerinden dolayı Yerlikaya’ya teşekkür etti.

 

ÖDEDİKÇE ARTAN BORÇ

 

MESKİ’nin 2021 yılı sonu itibariye 33 milyon 528 bin avro borcu olduğunu söyleyen Başkan Seçer, döviz kurundaki artışın birçok kurum gibi kendilerini de kötü etkilediğini belirtti.

Dövizle yapılan borçları ödediklerini, borcun döviz cinsinden düşmesine rağmen TL cinsinde artığını belirten Seçer, “67 milyon avro borcumuz vardı, 33 milyon avro borç ödedik. Ama gelin görün ki TL bazında 752 milyon lira olarak devralınan borç, 2021 sonunda 1 milyar 45 milyon lira oldu. 2019’da 119 milyon olarak devralınan avro borcu, şu an 64 milyona düşmüş. Avro bazında bakılırsa borcumuz düşüyor, TL bazında bakılırsa artıyor. Yüzde 68’lik bir kur artışı olmasaydı yeni yaptığımız yatırımlara rağmen iç ve dış borç toplamımız 1 milyar 43 milyon lira değil, 743 milyon lira seviyelerinde olacaktı. Üç yılda bizim ödediğimiz TL bazında kur farkı 445 milyon lira. Bu da avro bazında çalışan ve borçlanan bütün kurumlarda olduğu gibi MESKİ’yi de etkilemiş durumda” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından MESKİ’nin 2021 Yılı Kesin Mali Hesap Cetveline ilişkin komisyon raporu oylanarak kabul edildi.