MAHMUT SÖNMEZ
İki ay önce yaptıkları yüzde 30’luk zammın yakıt fiyatları yüzünden eridiğini söyleyen Çelik, alım gücü düşen vatandaşın daha ucuz ve yeni olan belediye otobüsüne binmeyi tercih ettiğini söyledi. Uygulanan tarifle zarar ettiklerini ama daha çok yolcu kaybı yaşayacakları için zam da yapamayacaklarını söyleyen Çelik, ne yapacaklarını bilemez duruma geldiklerini söyledi.
Mersin’de artan yakıt fiyatı ve giderler yüzünden minibüs tarifesine 19 Mart’ta zam yapılarak 4,50 lira olan sivil yolcu fiyatı 6 liraya, öğrenci fiyatı ise 3,50 liradan 4.50 liraya yükselmişti. O zaman Mersinli minibüsçüler minibüs tarifesine yapılacak zammın kendileri için tek başına yeterli olmayacağını Mersin Büyükşehir Belediyesinin de belediye otobüslerine zam yapması gerektiğini aksi takdirde aradaki fiyat makasının artacağını ve yolcuların minibüse binmeyi tercih etmeyeceğini dile getirmişti. Minibüs fiyatlarına gelen zammın hemen ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi de artan yakıt giderleri yüzünden tarifeye zam yaparak 3 lira 20 kuruş olan sivil yolcu ücretini 4 lira 75 kuruşa, bir lira olan öğrenci ücretini de 2 liraya yükseltmişti.
“YAPILAN ZAM İKİ AYDA ERİDİ”
19 Mart’ta minibüs fiyatlarına yapılan zammın iki ayda eridiğini belirten Minibüsçüler Oda Başkanı Hacı Veli Çelik, “Biz yaklaşık 70 gün önce minibüs fiyatlarına yüzde 30 zam yaptık, o zaman mazotun litresi 19 liraydı şimdi mazotun litresi 24 liraya dayandı ve artarak devam edecek gibi. Yaptığımız zam bu süre zarfında sadece yakıt eritti. Ayrıca, aracın yedek parça, tamir ve eleman giderleri de artarak devam ediyor onları hesap edecek olursak bugünün dünden daha kötü olduğu gün gibi ortaya çıkıyor” dedi.
“VATANDAŞ BELEDİYE OTOBÜSÜNE BİNMEYİ TERCİH EDİYOR”
Yakıt, yedek parça ve eleman gideriyle birlikte artan belediye otobüsü sayısının da işlerini düşürdüğünü belirten Çelik, “Büyükşehir Belediyesi otobüs sayısını artırdı, araç kaliteleri yüksek, araçlarının hepsi klimalı. Sefer sayıları arttı, eskiden yarım saatte bir geçen belediye otobüsü şimdi 10 dakikada bir geçiyor. Bu durumda bizi etkiledi, minibüsçüler zarardan kaynaklı ortalama dört yıldır araçlarını yenileyemiyor. Vatandaşta daha ucuz olan, yeni, klimalı ve eskiye nazaran daha sık geçen belediye otobüslerini tercih ediyor” diye konuştu.
“ZAMDA ÇARE DEĞİL NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”
Artan yakıt fiyatları ve kötü giden ekonomi sebebiyle minibüsçülerin durumunun her geçen gün daha kötüye gittiğini belirten Çelik, minibüsçülerin ne zamlarla baş edecek durumda olduğunu ne de belediye otobüsleri ile rekabet edecek güçte olmadığını belirtti. Mersin’de çalışan minibüslerin çoğunun masrafını bile çıkarmadığını belirten Çelik, birçok minibüsün zarardan kaynaklı çalışmadığını söyledi. Vatandaşın düşen alım gücü yüzünden minibüs tarifesine zam yapmanın da çare olmadığını belirten Çelik, “İki ay önce zam yaptık, yakıtla birlikte eridi. Maalesef halkın alım gücü de yok, zam yapsak insanlar ya minibüse binemeyecek ya da belediye otobüslerine yönelecek. Zaten halihazırda yolcular bizi değil belediye araçlarını tercih ediyor. Birçok seferi boş araçla yapmak zorunda kalıyoruz. Minibüsçü esnafı olarak ne yapacağımızı bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
7 YILDA MİNİBÜS HATLARININ DEĞERİ YÜZDE 85 DÜŞTÜ
Artan döviz kuru sebebiyle dört yıldır çoğu minibüs hattının sıfır araç alamadığını belirten Çelik, minibüs hatlarının fiyatlarının değerinin her geçen gün düştüğünü belirtti. Kötü giden işler yüzünden çok sayıda minibüs sahibinin durağını satılığa çıkardığını belirten Çelik, “Zarar yüzünden birçok minibüs sahibi durağını ve minibüsünü satılığa çıkardı ama kimse almıyor. Herkes biliyor içinde bulunduğumuz durumu. 2015 yılında Mersin’de 750 bin liraya satılan minibüs durağını şu an aynı paraya satmaya çalışıyoruz ama alan yok. Düşünün o zaman yaklaşık 300 bin dolara satılan durak şimdi 45 bin dolara satılamıyor. En basitinden 2015’te 750 bin liraya 2015’te üç tana lüks sıfır daire alınabiliyorken, şimdi bu paraya bir tane ikinci el 2+1 ev almak bile mümkün değil. Böyle giderse Mersin’de minibüsçüler kontak açamayacak duruma gelecek” dedi.