MAYSA DERYAYEVA
Türkiye İstatistik Kurumu mayıs ayına ait tüketici ve üretici fiyat endekslerini paylaştı. TÜFE 2022 yılı mayıs ayında geçen aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın mayıs ayına görev yüzde 73,50, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,64 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 oranında artış yaşandı.
Üretici enflasyonu yüzde 132,16 artışla, Mart 1995’ten bu yana yaşanan en hızlı yükseliş olarak kaydedildi.
EN FAZLA ARTIŞ ALKOL VE TÜTÜNDE
TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı mayıs ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,41 ile eğitim, yüzde 1,49 ile haberleşme ve yüzde 1,61 ile sağlık oldu. 2022 yılı mayıs ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 6,53 ile alkollü içkiler ve tütün, yüzde 6,15 ile eğlence ve kültür, yüzde 5,47 ile lokanta ve oteller oldu.
Yıllık en düşük artış yüzde 19,81 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın mayıs ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 27,48 ile eğitim, yüzde 29,80 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 37,74 ile sağlık oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın mayıs ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 107,62 ile ulaştırma, yüzde 91,63 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 82,08 ile ev eşyası oldu.
“EMEKLİLERİN YAŞAM ŞARTLARI ÇOK ZOR”
Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, emeklilerin sıkıntılı süreç yaşandığına değindi. Karakuş, “Emeklilere yapılan zam enflasyon karşısında çok az olmakla, geri kalmış ülkelerin emperyalizm tuzağına düşmüş onların denetiminde olan ülkeler zor zamanlar yaşıyor. Gelinen noktada yönetemez hale düşen iktidar toplumda durmadan gerilim yaratıyor. Bu gerilimle, kötü olan ve çekilemez olan ekonomik gidişatı perdelemeye çalışıyor. Biz çok durumdayız özellikle emekli kesim çok sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Emekli kesim arasında 3 bin lira alan belki ondan bile az emekli maaşı alan emekliler var. Çok düşük emekli maaşı alanlar insanların nasıl geçinecek? Eğer bu kişi kirada oturuyorsa, pazar yerlerindeki atıkları toplayarak, komşulardan yardım alarak adına yaşamak denirse çok zor koşullarda yaşıyorlar. Ülke olarak durumumuz çok kötü” dedi.
“PARA OLMAYINCA HASTANELERE GİDEMİYORUZ”
Emeklilerin sağlık problemi yaşadığını ve emekli maaşlarının geçinmeye bile yetmediği bu yüzden emeklilerin sağlık alanına harcama yapamadıklarına dikkat çeken Karakuş, “Emeklilerin çoğu sağlık problemi yaşıyor ve hastanelerin sağlık hizmetini özelleştirmesin sonucuyla karşı karşıyadır. Para olmayınca hastanelere gidemiyoruz. Devlet hastanelerinde randevu bulamıyoruz. 2, 3 bazen 6 ay sonraya randevu veriyorlar ve ciddi bir hastalığınız varsa bekleme şansınızda yok. Emeklilerin önümüzdeki dönemde şapkayı önüne alıp düşünmesi gerekiyor. Ülkemiz, çocuklarımız, torunlarımız, kendimiz için doğru kararlar almamız gerekiyor. Her gün zam uygulanıyor. Doğalgaza, elektriğe, gıdaya, akaryakıta yine zam yapıldı. Bide dalga geçer gibi yandaş gazeteler yazıyor: “Yarın yine zam var, gidin alın” der gibi haberler çıkıyor. Yapılan zamlar üzerinden bizim yaşantımızla dalga geçiliyor” diye konuştu.
“HER GÜN İĞNEDEN İPLİĞE ZAM GELİYOR”
DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Türkiye’deki ipin ucu kaçmış. TÜİK tarafından verilen enflasyon oranları ile ENAG’ın açıkladığı enflasyon oranı arasında yüzde 100’ün üzerinde bir farklı var. Durumun böyle olduğu bir yerde çalışan işçinin, emekçinin, işsizin, çiftçinin, esnafın gelir düzeyine eriyen parasına, eriyen üretimi onlara baktığımız zaman arada çelişkili uçurum var. Dönem dönem bakan değiştirmek soruna köklü çözüm getirmez. Türkiye’nin sorununa köklü çözüm getirmenin tek yolu istikrarlı, üretime dayalı bir politikayı yürütmektir. Bir tarafından ek zam yapmayı hedefleyeceksiniz diğer taraftan hızını kesmeden her gün iğneden ipliği zam geliyor. Bu zamları durdurmadan enflasyonu durdurma şansınız yok. Maaşlara yapacağınız zamlarında bir değeri olmayacaktır” dedi.