Ek ödenek bütçeden fazla | Güney Gazetesi Mersin

Ek ödenek bütçeden fazla

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, 210 milyon lira olan 2022 yılı belediye bütçesine, artan giderlerden kaynaklı 216 milyon ek ödenek talep etti. Bütçeden fazla ek ödenek talebinin normal olmadığını belirten HDP’li Ali Tanrıverdi, “Talep edilen rakam ek bütçe formatına uygun değil. Diğer belediyelere de geliyor ama burada istenen ek ödenek ana ödeneği geçmiş şekilde” dedi.

Ek ödenek bütçeden fazla


MAHMUT SÖNMEZ

 

Akdeniz Belediyesi Haziran Ayı olağan meclis toplantısında Başkan Gültak’ın bütçenin üzerinde ek ödenek talep etmesi muhalif meclis üyelerince eleştirildi. 2021 yılında belediye bütçesinin 205 milyon olduğunu belirten EMEP’li Meclis üyesi Halil kara istenen ek ödenekle birlikte 2022’de ödeneğin 427 milyona çıkmasının normal olmadığını ve enflasyon rakamları ile de açıklanamayacağını belirtti.

Akdeniz Belediyesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak olan kardeş belediye anlaşması teklifinin görüşülmesi mecliste oylandı. Yapılan teklifin ardın konunun komisyonlarda görüşülmesi oybirliğince kabul edildi.

 

“216 MİLYON EK BÜTÇE İSTENDİ”

 

Akdeniz Belediyesinde enflasyon ve artan giderlerden dolayı meclisten ek ödenek talep edildi. Bütçe Başlangıç ödeneği 210 milyon lira olan Akdeniz’de Başkan Gültak, meclisten başlangıç ödeneğinden fazla bir miktar olan 216 milyon ek ödenek talep etti. Gültak’ın meclisten istediğin ek ödenek talebiyle birlikte 2022 yılı Akdeniz Belediyesinin ihtiyacı olan ödenek talebinin ödenek 427 milyon lira olduğunu açıkladı.

 

“BÜTÇEYİ AŞAN EK BÜTÇE NORMAL DEĞİL”

 

Gültak’ın 216 milyon liralık ek ödenek talebini değerlendiren HDP Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, ek ödeneğin sel, yangın, deprem ve tahmin edilemeyecek ekonomik krizlerle birlikte yükselen enflasyon durumlarında kullanılabileceğini belirtti. Ek ödeneğe belediyelerinde zaman zaman başvurduğunu belirten Tanrıverdi, “Bu ek bütçe formatına uygun değil. Diğer belediyelere de geliyor ama normal bütçeyi aşan bir rakam gelmiyor. Burada istenen ek ödenek ana ödeneği geçmiş şekilde” dedi. Belediye idaresinin ek ödenek bütçesinin yaparken meclis üyeleriyle görüşmediğini belirten Tanrıverdi, “İdare bu çalışmayı yaparken keşke gruplarla diyalog kursaydı daha doğru olurdu. Komisyona gelecek. Burada ek bütçeye denk gelmeyen takamlar var. Benim önerim, ek bütçe talebinde bulunan daire müdürleriyle çalışma yapalım. Gerekli yerler olabilir ama ortak bir çalışma yapmalıyız. Birimlerin bir çalışma yaparak bizlere detaylı bilgi vermesini isterim. Bu şekilde komisyondan geçmesi zor gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

 

“DEMEK Kİ TÜİK’İN AÇIKLADIĞI ENFLASYON RAKAMLARI DOĞRU DEĞİL”

 

EMEP’li meclis üyesi Halil Kara belediyenin 2021 bütçesinin 205 milyon lira olduğunu yapılan iki kattan fazla artışla 2022 bütçesinin ise 216 milyon lira olduğunu belirtti.  İstenen ek ödenekle birlikte bir yılda 105 milyondan 427 milyona çıkarılmak istendiğine dikkat çeken Kara, “2022 performans programını 216 milyon lira üzerinden yaptık. Ek bütçe ile yeni bir performans değerlendirmesi yapılmalı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının üzerinde bütçe artışı yapıldı bir yılda ama ‘Yapılan artış yetmiyor’ diyorsunuz. Demek ki ortada TÜİK’İN açıkladığı enflasyon oranından fazlası var, verilen enflasyon rakamları gerçekleri yansıtmıyor” diye konuştu. Yapılan tartışmaların ardından ek ödenek talebinin komisyonlarda görüşülmesine karar verildi.

 

 

“Yeni konteyner limanı Mersin’de yapılacak”

 

Yapılıp yapılmayacağı tartışma konusu olan Mersin Yeni Konteyner Limanı’na değinen Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, söz konusu konteyner limanının Mersin’de yapılacağını, projeye ilişkin Cumhurbaşkanından söz aldığını belirtti.  

Yeni Konteyner Limanı’nın Mersin’de yapılacağını ve Cumhurbaşkanından bunun sözünün aldığını belirtenn Gültak, “Ulaştırma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yeni Konteyner Limanı Mersin’de yapılacak dedi. Cumhurbaşkanı yap işlet devret modeliyle hemen yapın dedi. Ama bunu yapacak firma bulamazsınız. Çünkü limanın arkası yok. O alanın liman, yol ve sanayi için açılması gerekir.  Bu proje burada olacak, olmayan bir şeye evet demeyiz. Ama şehir buna hazır değil, orada yaşayan insanlar ve konutlar var. Kapsamlı bir iş birliğiyle vatandaşı mağdur etmeden, ranttan vatandaş faydalanacak şekilde adımlar atılırsa sonuca ulaşılır. Bu belediyeler, özel müteahhitler, Çevre Bakanlığı ile yapılacak çalışma ile olur. Çay Mahallesindeki dönüşüm bunun ilk adımıdır. Yaptığımız çalışmalarda evet alanı limana ve sanayiye açıyoruz ama rantı vatandaş verdiği için olumlu yaklaşıyor” dedi. Yeni Konteyner Limanı yapılırsa şehre çok büyük katkı olacağını belirten Gültak, “Bu büyüme gerçekleşirse üç milyon tüyo olan liman kapasitesi 15 milyona ulaşacak. Bu Mersin’i dünyanın ilk 10 liman şehri yapacak. Bundan herkes yararlanacak. Niyetimiz şehri, lojistik ve liman şehri üssüne çevirmek, 20 yıl sonra çok iyi hale gelir. En zoru temel atmaktır, o da bir iki yılda olacak iş değil, en az 10- 14 yıllık çalışma gerektirir, o da işbirliği ve anlayışla olur” dedi.