MAHMUT SÖNMEZ
Bir yılda mazot 7 liradan 28 liraya yükselince minibüsçüler ve taksicilerin kazandıkları paranın büyük kısmı da yakıta gider oldu. Tarifelere yapılan zamların çok kısa sürede eridiğini ve zammın bir şey ifade etmediğini söyleyen şoförler, durumun böyle devam etmesi halinde birçok minibüsçü ve taksicinin kontak kapatacağını düşünüyor.
ZARARDAN KAYNAKLI ÇOK SAYIDA MİNİBÜS ÇALIŞMIYOR
Mazot fiyatının 28 lirayı aşmasıyla çalışamayacak duruma geldiklerini söyleyen minibüs şoförü İbrahim Güner, yakıta gelen zamlarla birlikte zararlarının her geçen gün büyüdüğünü söyledi.
Bir yıl önce mazotun litresini 7 liraya aldıklarını belirten Güner, “Bir yılda mazota 4 kat zam geldi, yedek parça ve araç bakım giderlerimiz katlandı. Ben şoförüm sabahtan akşama kadar çalışıyoruz, yakıt giderleri yüzünden şu an günlük 250 lira zarar ediyoruz. Böyle giderse bu zarar artarak devam edecek. Yevmiyemizi çıkaramıyoruz, araçlarımız arızalanıyor veya bakım yapmak gerekiyor ama parasızlıktan yapamıyoruz. Bazı minibüs sahipleri zarar etmemek için kontak açmıyor haklı olarak, dolayısıyla birçok şoför arkadaşımızda işsiz kaldı” dedi.
Ayrıca belediye otobüs fiyatları ile minibüs fiyatları arasındaki makas yüzünden zam yapamadıklarını da belirten Güner, birçok yolcunun daha ucuz olduğu için belediye otobüslerini tercih ettiğini söyledi.
“MİNİBÜSÜN GÜNLÜK YAKIT GİDERİ 250 LİRADAN 900 LİRAYA ÇIKTI”
Mazot fiyatının bir yılda 4 katına çıkmasının mantıklı bir açıklaması olmadığını söyleyen diğer minibüs şoförü Ahmet Meşe, artan giderlerin gelirlerini aştığını belirtti. Yakıtla beraber kasko, sigorta, tamirat ve araç bakımında da giderlerinin katlandığını belirten Meşe, “Yakıt o kadar fahiş bir şekilde arttı ki biz kazandığımız parayla depoyu dolduramıyoruz. Geçen sene günlük yakıt giderimiz 250 liraydı şu an en az 900 lira. Araç bakımı ve kasko, sigorta giderlerimizi ya ödeyemiyoruz ya da minibüs sahipleri işlerini devam ettirmek için kredi çekmek zorunda kalıyor o da ne zamana kadar sürer bilmiyoruz. Minibüs sahipleri artan zamlar yüzünden zarar ediyor, biz şoförler ise aldığımız maaşla geçinemiyoruz ama durumu bildiğimiz için minibüs sahiplerinden zam da talep edemiyoruz. Minibüs esnafının para kazanması için bu şartlarda tarifenin en az 12 lira olması gerekir ama yoksullaşan vatandaş bunu nasıl verecek? Devlet zenginlerin yatlarından yakıt vergisi almıyor ama minibüsçüden alıyor. Zenginlere yaptıkları indirimi minibüsçülere yaparlarsa halk minibüse ucuza biner, minibüsçüde zarardan kurtulur” diye konuştu.
“25 YILDIR TAKSİCİYİM HİÇ BU KADAR KÖTÜ DURUMA DÜŞMEMİŞTİK”
Artan yakıt fiyatlarından taksicilerde en az minibüsçüler kadar şikayetçi. 25 yıldır taksicilik yaptığını söyleyen Emin Kaya, artan yakıt fiyatlarıyla beraber kazandıkları paranın yüzde sekseninin mazota gittiğini söyledi. Günde ortalama 500 lira ciro çektiğini söyleyen Kaya, bu paranın 400 lirasını yakıta vermek durumunda kaldıklarını belirtti. Enflasyonla birlikte halkın alım gücünün de düştüğünü söyleyen Kaya, “25 yıldır taksicilik yapmıyorum hiç bu kadar kötü duruma düşmemiştik. Ben emekliyim anca günlük harçlığımı çıkarıyorum onun dışında kazandığımız bir şey yok” dedi.
“MİLLET MİNİBÜSE BİNEMİYOR TAKSİYE NASIL BİNSİN?”
10 yıllı taksi şoförü Ziya Şat artan mazot gideriyle beraber kar marjlarının eridiğini ve her gün yeni bir yakıt zammına uyanmaktan bıktıklarını belirtti. Geçen sene ortalama 300 liraya dolan taksinin deposunu şimdi 1150 liraya dolduramadıklarını söyleyen Şat, “İnsanlar yoksullaştı, minibüse verecek paraları yok, taksiye nasıl binsinler. Eskiden boş durmazdık sürekli müşteri olurdu şimdi beş saat müşteri bekliyoruz. Hal böyle olunca taksiye binen insan sayısı da azaldı. Hali hazırda zarar ediyoruz, birkaç ay önce zam yapıldı. İki ay içinde yapılan zam mazotla birlikte eridi. Birçok taksici arkadaşımız zarardan kaynaklı çalışmıyor veya durağı satılığa çıkardı, böyle giderse bizde bunu yapmak zorunda kalacağız. Artık zamda çare değil, ekonominin düzelmesi gerekiyor” sözlerini kullandı.