MAHMUT SÖNMEZ
Akdeniz Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı İkinci Birleşiminde Belediye yönetiminin 217 milyon liralık ek ödenek teklifi oybirliği ile kabul edildi. Ayrıca mecliste kayyum yönetiminde olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile kardeş belediye anlaşmasının muhalif meclis üyeleri tarafından reddedilmesi sert tartışmaların yaşanmasına sebep oldu.
217 MİLYONLUK LİRALIK EK ÖDENEK KABUL EDİLDİ
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın artan giderler sebebiyle belediye meclisinden istediği 217 milyon liralık ek ödenek teklifi oylamaya sunuldu. Başkan Gültak’ın ek ödenek teklifi, yükselen enflasyonla birlikte artan belediye giderlerinden kaynaklı meclis üyeleri tarafından oybirliğiyle kabul edildi.
“EK ÖDENEĞİ HİZMET İÇİN ONAYLADIK REKLAMA PARA HARCAMAYIN”
Plan ve Bütçe Komisyonu olarak belediye yetkilileri ile görüştüklerini belirten HDP’li Ali Tanrıverdi, “Ek bütçe ana bütçeye yakın. Hayat pahalılığının kurumlara getirdiği yükü daha iyi gördük. Maliye Bakanı enflasyon iner dedikçe yukarı çıkıyor.2022 bütçesinin 5 ayda eridiğini gördük, yaptığımız toplantılarda. Komisyonda samimiyet ve iyi niyetle çalıştık ve hizmetlerin aksamaması için teklifi onayladık” dedi. Ayrıca Mustafa Gültak’tan reklam giderlerini kısmasını isteyen Tanrıverdi, “Ek ödeneği hizmet için onayladık reklama para harcamayın. 3,5 yıldır başkansınız, artık sizi herkes tanıyor, reklamdan vazgeçin. O parayı mahallelere ve hizmete harcayın, bu konuda bir kısıtlama yapmanızı öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
ONAY İÇİN MECLİSE TEŞEKKÜR ETTİ
Ek ödenek onayı için meclis üyelerine teşekkür eden Mustafa Gültak, “Bu onay olmasa işler tıkanırdı. Hem idaremize hem de meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz. Bu ödenek Akdeniz için harcanacak. Ek ödenekten tanıtım veya basına para gitmeyecek, harcamalar hizmete dayalı olacak” dedi.
Akdeniz Belediyesinin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile yapmak istediği kardeş belediye anlaşması sert tartışmalara sebep oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile yapılmak istenen kardeşlik anlaşması meclis tarafından oybirliğiyle onaylanırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kayyum yönetiminde olduğunu ve halkın iradesinin yok sayıldığını söyleyen muhalif meclis üyeleri bu belediye ile olan kardeşlik anlaşması teklifini reddetti.
“DİYARBAKIR’DA İNSANLARIN İRADESİ KEYFİ ŞEKİLDE KAYYIMLARLA GASP EDİLDİ”
Konu hakkında Açıklama yapan HDP’li meclis üyesi Özgür Çağlar, kardeş belediyeciliğe karşı olmadıklarını belirtti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bizim için çok önemli kurum. 2015’te oraya kayyum atandı, belediyeyi 2.5 yıl kayyum yönetti. Ardından 2019’da HDP’li aday yüzde 62 oyla orada belediye başkanı seçildi. Seçimden üç buçuk ay sonra halkın seçtiği başkan tutuklandı, belediyeye kayyum atandı. Kayyum rejimi bu iktidar döneminde uyduruldu. İnsanların iradesi keyfi şekilde kayyumlarla gasp ediliyor. Kayyum atanacaksa seçim neden yapılıyor. Bir günde insanların iradesi yok sayılıp, gasp ediliyor. Kayyum rejimine her zaman karşıyız, hukuka ve anayasamızdaki ilkelere ve demokrasiye darbedir” diye konuştu.
“AYNI UYGULAMA BAŞINIZA GELSE SİZİ DE SAVUNURUZ”
AKP’li eski belediye başkanları Kadir Topbaş ve Melih Gökçeki’in de görevden alındığını söyleyen CHP’li Muhittin Ertaş, “Kardeş belediyeciliğe karşı olsak halkın iradesiyle gelen AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile yapılan kardeş belediye anlaşmasına onay vermezdik” ifadelerini kullandı.
‘CUMARTESİ ANNELERİ DİYARBAKIR ANNELERİ’
Kayyum uygulaması ile ilgili yorum yapan AKP’li Tufan Nenni, “Kimse kanunlardan üstün değil. Ben bir ülkücü olarak Diyarbakır Annelerinin yanına gittim, biriniz oraya gitmediniz. Suç işleyen cezasını çekecek” diyerek muhalefet meclis üyelerine seslendi. Nenni’nin sözlerine cevap veren HDP’li Nuriye Arslan, “Yasalarda olmamasına rağmen kayyum uygulaması doğru mudur? Diyarbakır Annelerinden söz ediliyor, biz hiçbir annelerin gözyaşı dökmesini istemiyoruz. Yıllardır ağlayan Cumartesi Annelerine niye ağlamıyorsunuz? O anneler yıllardır çocuklarının kemiklerini arıyor. Kayyumla mücadele ediyoruz ve mücadelemiz devam edecek” diye cevap verdi.
İSTİKLAL MARŞI TARTIŞMASI
Ayrıca mecliste AKP’li meclis üyeleri ie HDP’li meclis üyelerini İstiklal Marşı okumamakla suçladı. İddialara cevap veren HDP’li meclis üyesi Nuran Arslan İstiklal Marşına saygı duyup ayağa kalktıklarını belirtirken marşı okuma zorunluluğunun olmadığını belirtti. Arslan’ın ifadelerine tepki gösteren Mustafa Gültak, Arslan’a tepki göstererek herkesin İstiklal Marşını okumak zorunda olduğunu belirtti.