MAHMUT SÖNMEZ
Bakkal esnafı yüksek elektrik faturalarına karşı önlem olarak dondurma dolaplarını kaldırdı, buzdolabı sayısını düşürdü, günün belli saatlerinde dolap açtı ama fayda etmedi.
Birçok bakkalın tüm tasarruf ve önlemlere rağmen elektrik faturası geçen seneye nazaran 3 kat fazla geldi.
Kriz ve zincir marketlerin kıskacında kalan bakkal esnafı elektrik faturalarının da kendileri için artık altından kalkılmaz bir yük olduğunu dile getiriyor.
“BUZDOLABI SAYISI VE ÇALIŞMA SAATİ DÜŞTÜ ELEKTRİK FATURASI 3 KATINA ÇIKTI”
Mersin Toroslar Çağdaşkent’te yıllardır bakkal dükkanı işleten Hamza Tatlı, son bir yılda üst üste gelen elektrik zamlarından mustarip.
Fahiş elektrik faturaları yüzünden dükkandaki buzdolabı sayısını düşürdüklerini söyleyen Tatlı, kabarık elektrik faturaları yüzünden ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerini belirtti.
Önceki yıl iş yerinde bir adet süt dolabı, üç adet kola-su dolabı ve iki adet dondurma dolabı bulundurduğunu ve hepsini çalıştırdığını belirten Tatlı, “Geçen yıl bu zamanlar toplam beş buzdolabı çalıştırıyordum ve bunların ikisi dondurma dolabıydı. En fazla gelen elektrik faturası bin lira civarıydı. Bu yıl üst üste gelen elektrik zamlarıyla birlikte buzdolabı sayısını düşürdüm. Geçen sene iki farklı dondurma firmasının dolabı vardı, yüksek elektrik faturalarından kaynaklı bu yıl birini gönderdim, kola dolabının sayısını da bire düşürdük. Ayrıca süt ve kola dolaplarını öğlen 11.00’den akşam saat 18.00’e kadar çalıştırıyorum ona rağmen elektrik faturam 3 bin 100 lira. Her anlamda enerji tasarrufu için elimizden geleni yaptım, yapmasaydım fatura ne gelirdi çok merak ediyorum” dedi.
“ELEKTRİK FATURAM DÜKKAN KİRAMIN 3 KATI BU NORMAL Mİ?”
Kabarık elektrik faturaları yüzünden içecek ve dondurma grubunda fazla dolap çalıştıramadıkları için çeşitte azalmaya gittiklerini belirten Tatlı, bunun işlerini de kötü etkilediğini dile getirdi.
Dükkân kirasının bin lira olduğunu söyleyen Tatlı, “Kiram bin lira, elektrik faturam 3 bin 100 lira. Yani elektrik gideri kiranın üç katı. Bu normal değil” diye konuştu.
“SADECE ELEKTRİK FATURAM VE BAĞ KUR PRİMİM ASGARİ ÜCRET KADAR”
Küçük esnaf olarak krizle boğuştuklarını ayrıca büyük zincir marketlerin mantar gibi çoğaldığını ve onlarla rekabet edecek güçte olmadıklarını belirten Tatlı, “Yetkililerin küçük esnafa sahip çıkması gerek ama faturalar ve vergilerle baş edemeyecek hale geldik. Sadece küçük bir bakkal dükkanı işleten bir esnaf olarak devlete iki kalemde asgari neredeyse ücret kadar para veriyorum. Benim bağ kur sigorta primim 2 bin 230 lira, elektrik faturam 3 bin 100 lira bu ay. Bu ay sadece bu iki gider kalemine 5 bin 330 lira vereceğim. Diğer giderleri saymıyorum bile, nasıl kalkalım bu yükün altından. Küçük esnaf krizden kaynaklı büyük bir darboğazda, devletinde bizlere en azından faturalarda vergilerde indirim yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“ELEKTRİK FATURASI YÜZÜNDEN DONDURMA SATMIYORUM”
Mersin Yenişehir’de bakkal dükkânı işleten Fatih Tuncay’da yüksek elektrik faturasından şikayetçi olanlardan. Önceki yıl yazın su, kola, şarküteri ve dondurma dolabı çalıştırdığını söyleyen Tuncay, elektrik faturasının 900 lira civarında geldiğini söyledi.
Bu sene yüksek elektrik faturaları yüzünden sadece şarküteri dolabını çalıştırdığını söyleyen Tuncay, “Geçen yıl dört dolap ve klimayı çalıştırıyordum ortalama bin lira elektrik faturası geliyordu. Bu sene elektriğe zam üstüne zam gelince dondurma satmama kararı aldım dolabını kaldırdım. Sattığımız dondurmadan elde ettiğimiz kar elektrik faturasının yanından geçmiyor. Su ve kola dolabı duruyor ama onları da çalıştırmıyorum içecekleri de şarküteri dolabına yerleştirmek zorunda kaldım” dedi.
“GEÇEN YIL DÖRT DOLAP ÇALIŞTIRIYORDUM FATURA BİN LİRAYDI, ŞİMDİ BİR DOLAP VAR FATURA 2 BİN 700 LİRA”
Şu an sadece bir tane şarküteri dolabı çalıştırdığını belirten Tuncay, “Geçen yıl dört dolap ve klima çalıştırıyordum bin lira elektrik faturası geliyordu. Şu an sadece bir dolap çalıştırıyorum 2 bin 700 lira elektrik faturası geliyor. Dükkana gelen elektrik faturası kiramı geçiyor. Ekonomik kriz var insanların alım gücü düştü, haliyle bizim de işlerimiz düştü. Ben geçen yıl üç servis elemanı çalıştırıyordum, artan giderler ve düşen iş yüzünden iki arkadaşı işten çıkarmak zorunda kaldım. Yetkililerin bu durumda biz küçük esnafı desteklemesi gerekirken bu yükün altına koyması üzücü. Bir an önce bu faturaların makul seviyelere çekilmesini talep ediyoruz” dedi.
Enflasyon yüzünden ürün fiyatlarına sürekli zam geldiğini ve alım gücü düşen vatandaşın daha az alışveriş yaptığına dikkat çeken Tuncay, “Her şeye neredeyse günlük zam geliyor.
Vatandaş yoksullaşıyor temel ihtiyaçlarında bile kısıtlamaya gidiyor. Buna bağlı olarak işlerimizde her geçen gün düşüyor.