MAHMUT SÖNMEZ
Pandemi, çip krizi, tedarik sıkıntısı, enflasyon ve dövizin artışıyla birlikte son iki yılda Türkiye’de araç fiyatları uçtu. Tedarik sıkıntısından kaynaklı otomobilin yatırım aracı haline geldiğini ve ikinci el araç fiyatlarının çok yükseldiğini söyleyen Boranlar Otomotiv Genel Müdürü Fatih Torun, bu sorunun 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesiyle çözüldüğünü ikinci el araç fiyatlarının yaklaşık yüzde 25 düştüğünü belirtti. Sıfır araç fiyatlarının hala yüksek olduğunu söyleyen Torun, çözümün ÖTV indirimi ve kredi düzenlemesi olduğunu söyledi.
“ENFLASYONLA BİRLİKTE ARAÇ FİYATLARI DA YÜKSELDİ”
Araç satışında yaşanan düşüşün ve sektörün içinde bulunduğu darboğazın birçok sebebi olduğu söyleyen Boranlar Otomotiv Genel Müdürü Fatih Torun, bu alanda en büyük sıkıntının artan enflasyonun yarattığı fiyat baskısı olduğunu dile getirdi. Araç fiyatlarının özellikle bir yılda enflasyona bağlı olarak ciddi bir yükseliş trendine girdiğine ve kesintisiz devam ettiğine dikkat çeken Torun, “Enflasyonla birlikte artan döviz kurları otomotiv sektörünü de müthiş etkiledi. Bununla birlikte birinci el araç fiyatlarında çok sert yükselişler oldu ve bu da araç satışlarını olumsuz yönde etkiledi” dedi.
“TEDARİKTE YAŞANAN SIKINTIYLA OTOMOBİL YATIRIM ARACINA DÖNDÜ”
Türkiye otomotiv sektörünün son iki yılda ilginç bir piyasa yaşadığını söyleyen Torun, bu süreçte otomobilin bir yatırım aracına dönüştüğünü belirtti. İki yılda pandemi ve yaşanan çip krizi nedeniyle araçlarda tedarik sıkıntısı yaşandığını söyleyen Torun, “Yaşanan sıkıntılar nedeniyle tüm dünyada otomotiv üreticileri büyük sorunlar yaşadı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketiciler araç bulmakta sıkıntı yaşadı. Bu durum ciddi bir araç kuyruğu oluştu. Enflasyonla birlikte araç fiyatlarının düzenli artışı insanları otomobili bir yatırım aracı gibi görüp o yönde harekete geçirmesine sebep oldu. Son iki yılda satılan araçların büyük bir bölümü yatırım aracı olarak alındı” ifadelerini kullandı.
“BİR ARA AYNI MODEL ARACIN İKİNCİ EL FİYATI SIFIR FİYATINI GEÇTİ”
Son iki yılda sadece oto galericilerin değil, neredeyse “Sadece oto galericiler değil, işi olmamasına rağmen kuyumcu, tuhafiyeci, berber bile sıfır araç alıp birkaç ay sonra yüksek karla satma derdine düştü. Teminde yaşanan süre sıkıntısı yüzünden bir ara aynı model aracın ikinci el fiyatı sıfır fiyatı geçti maalesef. Bu süre zarfında bu durumu istismar eden ve buradan kar eden kişi sayısı çok oldu. Nitekim müşterinin aracı hangi amaçla aldığını bizler bilemeyiz.
“6+6 DÜZENLEMESİYLE İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI YÜZDE 25 DÜŞTÜ”
Bu alanda yaşanan sıkıntıyı gören yetkililer sıfır araçta 6 ay ve 6 bin kilometreden önce satamama uygulamasını yürürlüğe koydular. Doğru bir uygulamaydı, 15 Eylül’de uygulanacak bu karar. Bu karardan sonra ikinci el piyasasında ortalama yüzde 20 -25 civarında dramatik bir düşüş yaşanıyor. Şu an itibariyle otomobil bir yatırım aracı olmaktan çıktı. Şu an birçok kişi elindeki aracı elden çıkarmaya çalışıyor. Eskiden üç aylık araç bekleyen müşteri listelerimiz şu an bitmek üzere” dedi.
“HEM VATANDAŞ HEM DE OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÖTV İNDİRİMİ BEKLİYOR”
Torun, İkinci el piyasasında yaşanan indirimlerle birlikte insanlarda ÖTV’de indirime gidilmesi yönünde bir beklentinin oluştuğunu söyledi. Araçlardan alınan ÖTV’nin yüksek oluşu ve uzun süredir bu alanda bir indirim ve düzenleme yapılmamasının da araç fiyatlarının yükselmesinde çok büyük bir etken olduğunu dile getiren Torun, “Türkiye’de satılan birkaç model dışında neredeyse bütün araçlar yüzde 80’lik ÖTV dilimine girdi. Bir ÖTV ayarlanması gelirse bununda fiyatların düşmesinde önemli bir etkisi olacak. ÖTV’de yaşanacak yüzde 10 veya 20’lik bir düşüş araç fiyatlarını da o yönde etkileyecek. Bu beklentiden kaynaklı insanların araç talebi gözle görülür bir şekilde düştü” ifadelerini kullandı.
Faiz yüksek, vade az, insanlar araç alamıyor
Yüksek araç fiyatları, yüksek ÖTV miktarının yanı sıra tüketiciler ve otomotiv sektörü için şu an en büyük sıkıntılardan birinin banka kredileri olduğunu söyleyen Boranlar Otomotiv Genel Müdürü Fatih Torun, “Araç alımındaki düşüşün en büyük sebeplerinden biri banka kredileridir. Bir araç kredisi çekmeye kalkıştığınızda ayda yüzde dördü bulan kredi faizleri yansıtılıyor. Bu faiz oranlarına rağmen bankalar kredi vermekte çok tutucu davranıyorlar. Ayrıca eskiden insanlar 48 aya varan araç kredileri çekebilirken şimdi 12 ayın üzerinde araç kredisi verecek banka bulmak çok zor. İşin özeti bankalar kredi vermek istemiyor. Araç fiyatları zaten yüksek, ayrıca yüksek faiz ile büyük meblağda taksit yükünün altına girmek istemiyor insanlar. Otomobil sektöründeki daralmanın en büyük sebeplerinden biri de banka kredilerinde yaşanan sıkıntılar. Yüksek otomobil fiyatları, yüksek faizli ve az taksitli kredilerle herhangi bir çalışanın sıfır bir araç alması bu şartlarda çok zor” dedi.
“BANKA KREDİSİNDE VE ÖTV’DE DÜZENLEME YAPILMAZSA OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE CİDDİ KRİZ YAŞANACAK”
Otomotiv sektörünün rahatlaması ve insanların yeni araç almasının kolaylaşması için yetkililerin beklenen müdahaleleri yapması gerektiğini söyleyen Torun, “Öncelikle ÖTV’de beklenen indirimin yapılması gerekiyor. Ayrıca uygun faizler ve daha uzun vadelerle tüketicilere ara kredilerinin verilmesi ve kolaylaştırılması gerekiyor. Hükümet ÖTV’de ve banka kredilerinde gerekli müdahaleleri yapmazsa otomotiv sektöründe ciddi bir kriz yaşanacak ve insanlar kolay kolay yeni araç alamayacak” diye konuştu.