“Atıksu arıtma tesisi projesinin önünü açın” | Güney Gazetesi Mersin

“Atıksu arıtma tesisi projesinin önünü açın”

Arpaçbahşiş, Tömük, Kargıpınarı Sahil Siteleri Sosyal, Kültürel, Çevre Düzenleme ve Güzelleştirme Faaliyetleri Derneği (ATK) üyeleri, Arpaçbahşiş, Tömük, Kargıpınarı mahallelerinde yaşanan sıkıntılarla ilgili basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan ATK Derneği Başkanı Mekin Şahin, Kargıpınarı, Tömük, Arpaçbahşiş beldelerinde merkezi arıtma sistemi imalatının yapılmadığını belirtti. Şahin, proje için İller Bankasından beklenen ödeneğin bekletildiğine dikkat çekerek, çağrıda bulundu.

“Atıksu arıtma tesisi projesinin önünü açın”


MAYSA DERYAYEVA

 

Arpaçbahşiş, Tömük, Kargıpınarı Sahil Siteleri Sosyal, Kültürel, Çevre Düzenleme ve Güzelleştirme Faaliyetleri Derneği (ATK) Başkanı Mekin Şahin, merkezi arıtma sisteminin Arpaçbahşiş, Tömük, Kargıpınarı mahallelerine yapılmamasından dolayı o bölgede yaşayan vatandaşların bu sorundan etkilendiğine dikkat çekerek, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Arpaçbahşiş, Tömük, Kargıpınarı mahallelerine yaz aylarında 600 binden fazla vatandaşın yaşandığını söyleyen Şahin, merkezi arıtma sistemin olmamasından dolayı bölge halkın arıtmayı kendi imkanları ile geçici çözmeye çalıştığını belirtti.

 

“SORUNA GEÇİŞİ ÇÖZÜM UYGULANIYOR”

 

Şahin, “Bu sorunlarımız bir günde oluşmadı. Yılların birikimiyle oluşmuş sorunlar. İmar algısının çok zayıf kaldığı dönemlerin getirdiği sorunlar. Bunların başında merkezi arıtma sisteminin yapılmış olmaması geliyor. Bu sorun Arpaçbahşiş, Tömük, Kargıpınarı mahallesinde yaşayanları etkiliyor. Aynı zamanda deniz canlılarını etkilemektedir. Üç mahallede yaz boyunca 600 binden fazla kişi yaşıyor. Parselasyon olarak baktığımızda dizilişi 1.kısım sahil yolu çevresini 2. Kısım. 3.kısim 4. Kısım Mersin-Silifke yolu olan E-5 ile sahil yolu arasında meskenleşmenin olduğu yerlerdir. Sahil siteleri kendilerine ait arıtmalarla çok basit yöntemlerle arıtmayı denize bağlamışlar. 2. Kısım aynı biçimdeki arıtmalarını dereler ya da toprak altına verecek yöntemlerle çözmeye çalışmış 3. Kısım açtıkları foseptik çukurlarının Büyükşehir belediyesinden aldıkları vidanjör hizmetiyle çözümlemeye çalışıyor. 4. Kısım foseptik çukurları açıyor. Ama o kısım hiçbir çözüm üretmeden zaman zaman ücretli alacağı hizmetle sorunu çözmeye çabalıyor. Bu çözüm yöntemlerinin hiçbiri yaşam ve çevresel denge adına doğru çözümler değil. Ancak olması gerekenler yapılmadığı için her yeni yerleşim kendine uyan çözüm üretmiştir” dedi.

 

“DENİZ CANLILARI ZARAR GÖRÜYOR”

 

Konuşmasında Şahin, 2. Kısım yerleşim yeri başta olmak üzere dolan arıtmalar nedeniyle sıkıntıların yaşandığına değinerek, “2. Kısım yerleşim başta olmak üzere dolan arıtmalar tıklandığında asfalt yollara sular akmış, yerleşimin getirdiği yoğunluk yüzünden Büyük Şehir belediyesi vidanjör hizmetinde sıkıntı yaşamış, foseptik çukurlar dolmuş ve çevreyi rahatsız etmiştir. Diğer bir husus, denizlerde 25 yıl önce yaşayan balık çeşitleri neredeyse yok olmuş. Özellikle kıyılara verilen arıtma sularındaki deterjan vb. Deniz diplerine inerek deniz canlı yaşamını sıkıntıya sokmuştur. Sokmayada devam etmektedir. Bu sorunun tek çözümü var. Merkezi arıtma sisteminin yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.

 

“GEREKLİ TALİMATLARIN VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

 

Mersin Büyükşehir Belediye yönetimlerinin, bu sorunla ilgili bölgede bir proje ve uygulama başlattığını söyleyen Şahin, projenin İller Bankasından beklenen ödenekten dolayı yapılmadığını ifade etti.

Şahin, “Çeşmeli mahallesine kadar merkezi arıtma sistemi yapılmış.  Projede Kargıpınarı, Tömük, Arpaçbahşiş beldeleri var. Ancak seçimler ve ödeneksizlik nedeniyle üç mahalleyi içine alan merkezi arıtma sistemi imalatı yapılmamıştır. Yaptığımız araştırma sonunda, mevcut Büyükşehir Belediye yönetimi çalışmaları yeniden başlatmış. Bürokratik işlemleri yerine getirecek meclis kararlarını almış. Ödenek için yurt dışı kredi ortamı sağlanmış. Ancak bürokratik işlemler İller bankası genel müdürlüğünde tıkanmış. Buradan genel yönetim içinde olan iller bankası genel müdürlüğüne çağrı yapıyoruz. Bir an önce kredinin alınabilmesini sağlayacak bürokratik işlemleri tamamlayarak projenin hayata geçmesinin önünü açınız. İlgili bakanlarımızın bu çağrımızı dikkate alarak gerekli talimatları vermesini bekliyoruz” dedi.